bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Програма “Молодь” – надії та розчарування
18.02.2010

Небагато з молодих людей Тернополя знають що і як для них робить влада міста. Часто все обмежується надписом на біг-борді чи сіті-лайті “За підтримки міського голови” або ж “За підтримки Управління у справах сім’ї, молоді та спорту”.

Проте, в нашому місті діє комплексна програма “Молодь”, яка спрямована на “… створення сприятливих політичних, економічних та інших умов для реалізації молоді”.

Що таке програми та з чим їх їдять? Загалом, Програма - це певний документ, що узгоджений за ресурсами, виконавцями і строками, комплекс завдань та заходів, які спрямовані на вирішення пріоритетних проблем. Тобто в цьому документі міститься інформація, на яку проблему спрямована програма, що та хто для цього повинен зробити і скільки це коштує. Там також містяться індикатори досягнення поставленої в програмі мети.

Для прикладу, якщо ми говоримо про Залучення молоді до роботи в органах місцевого самоврядування (розділ 8 Програми), то чітко повинні бути вказані показники на сьогоднішній день та ті, які ми прагнемо досягнути (на сьогодні 3%, а через 2 роки повинно бути не менше 8%, або в кількісному еквіваленті – сьогодні є 3 працівника, а через якийсь час завдяки реалізації даного розділу повинно бути 8). Також Програма цінний інструмент для молоді та молодіжних організацій. Молода людина чи член громадської організації ознайомившись з даним документом чітко знає, що, коли і з якою метою відбувається, які ініціативи і яким чином можуть бути підтримані.

Найцінніше в Програмах те, що вони спрямовані на зміну сьогоднішнього стану в кращий бік. Тобто ми маємо одну ситуацію, реалізовуємо програму – і маємо якісно кращий стан у сфері здоров’я, освіти, самореалізації молоді та ін. Програма – це не керування витратами, а керування результатом - кінцевим ефектом від її реалізації. Файне місто Тернопіль? Якщо ви просто захочете дізнатись про комплексну міську програму “Молодь” на 2009-2012 роки, вам доведеться добряче її пошукати, або почати “випрошувати” в працівників Міської ради. Наша організація зверталась тричі до начальника Управління сім’ї, молоді та спорту та до Міського голови. На прохання отримати Програму та Звіт за 2009 рік отримали лише Програму.

Детально її вивчивши знайшли 81 напрямок від 1.1. Сприяння участі молодих науковців у семінарах, симпозіумах, конференціях та ін. до 11.7. Сприяння ресоціалізації, психологічній реабілітації молоді, яка звільнилась з місць позбавлення волі.

За словами Олега Марушія, заступника міського голови з гуманітарних питань, у 2009 році на програму “Молодь” закладено і використано 80 тис. грн., тобто по 987,6 грн. на напрямок. Ще смішніша арифметика виходить, якщо цю суму поділити на кількість молоді в Тернополі – 49,3 тис. молодих громадян. На кожного молодого тернополянина в Програмі закладено аж 1,62 грн. на рік. Цікаво було б подивитись якими розрахунками керувались в Управлінні при розробці та підрахунку даної програми. Тепер стає зрозумілим, чому звіт про виконання Програми так приховують.

Як можна ефективно реалізувати 81 напрямок за 1000 грн. в рік? Проте, краще за звіт може сказати сама молодь, потрібно лише запитати: Як їй стало жити порівняно з минулим роком? Які якісні зміни відчув молодий тернополянин? Чиновники хором почнуть говорити про те, що ЩОСЬ робилось, та називати СУМИ, що витрачались. Але ЖОДЕН з них не дасть відповідь на запитання «Як на краще змінилось життя молоді в Тернополі по кожному з тих 81 напрямках?» Критикуєш – пропонуй! Звичайно, критикувати найлегше. Проте, як платник податків я маю на це право, бо й з моєї кишені, як і з вашої оплачується заробітна платня чиновників та фінансуються подібні програми.

Щодо пропозиції – нічого нового, все придумали до нас:

  1. Створити міжсекторальну робочу групу, до якої увійдуть представники структур, які працюють з молоддю (соціальні служби, громадські організації, освіта, охорона здоров’я, сім’я молодь спорт, ЗМІ, міліція та ін.) та внести зміни і доповнення до Програми. Кожна із структур відповідатиме за виконання того, що нею запропоновано.
  2. Чітко прописати індикатори (кількісні та якісні) по кожному напрямку, що дасть змогу по закінченню програми оцінити її виконання.  
  3. Створити групу Моніторингу та оцінки виконання програми, яка б перевіряла виконання програми та була б незалежною від впливу виконавців.  
  4. Донести інформацію про проект Програми до молоді – тих, заради кого та програма взагалі існує. Переконаний, що завдяки даним крокам можна зробити дійсно програму “Молодь” для молоді, звичайно ж, якщо наші мужі справді в цьому зацікавлені. Великим недоліком програми для службовців буде те, що прийдеться відчитуватись по чітким запланованим результатам, а не абстрактним “створення, удосконалення, підтримка”.


Текст міської комплексної програми “Молодь” на 2009-2012 роки можна завантажити на сайті www.dopomoha.org  

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.