bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Цікавлять лише хабарі
22.12.2009

Журналісти судовій темі приділяють вкрай мало уваги, разом із тим більшість їх матеріалів мають негативне, рідше - нейтральне забарвлення. Хоча, як виявилося, сумські ЗМІ не розміщують явно замовних матеріалів.

Такі дані отримало Сумське міське об’єднання громадян “Громадське бюро “Правозахист”, проаналізувавши ЗМІ Сумської області за цей рік. Аналіз було проведено в рамках проекту “Професійна судова журналістика: ефективний механізм системи взаємодії судів та ЗМІ і запорука громадського контролю судової гілки влади”, який реалізується за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”. Як виявилося, ЗМІ обласного центру частіше цікавляться роботою судової влади, ніж їх колеги з районів. Крім того, матеріали преси міста Суми більш професійні, в той час як в районній пресі в основному мають замовний характер, написані в офіційному ключі й часто – канцелярському стилі. Закономірно, що інтерес до судової тематики у журналістів зростає, коли з’являється інформація про хабарництво суддів.

До слова мовити, ця тема найбільше популярна – більшість матеріалів про роботу судів так чи інакше, прямо чи опосередковано, торкалися саме проблем корупції. Наприклад, сплеск матеріалів з судової тематики був зафіксований у січні-лютому цього року. Тоді абсолютно всі ЗМІ обласного центра повідомили про те, що (цитата з обласної суспільно-політичної газети “Данкор”) «было возбуждено уголовное дело в отношении зампредседателя Хозяйственного суда Сумской обл., который в служебном кабинете получил от арбитражного управляющего взятку в размере 1,5 тыс. грн. за содействие в решении вопроса по гражданскому делу». Рідше журналісти пишуть про інші проблеми.

Цікаво, що другою за популярністю темою у сумських ЗМІ щодо роботи судів, є судова тяганина й формалізм. Звісно, матеріали на ці теми забарвлені переважно негативно. Й лише одного разу ЗМІ області писала про неналежні умови роботи суддів, про відсутність пристосованого приміщення та нормальних умов праці. Але найбільше аналітиків непокоїть той факт, що з початку цього року жодна з газет Сумщини не розмістила повноцінного репортажу із зали суду. Джерелом інформації судової тематики для журналістів найчастіше слугують офіційні повідомлення різноманітних державних установ (судів, прокуратури тощо). Враховуючи підвищений інтерес ЗМІ саме до питань корупції в судовій системі, ця тенденція цілком закономірна.

Наприклад, в жовтні в деяких ЗМІ обласного центру з’явилось повідомлення про підозру в хабарництві одного із районних суддів Сумської області. В цьому повідомленні є посилання й на прес-службу обласної прокуратури, й безпосередньо на прокурора області Олександра Горбаня, а в тексі йдеться: «Взятка предлагалась за вынесение мягкого приговора по уголовному делу, возбужденному по ч.1 ст. 309 («Незаконное производство, приобретение, хранение, перевозка или пересылка наркотических или психотропных веществ без цели сбыта»). Эта статья предусматривает от 850 грн. штрафа до трех лет лишения свободы».  

Разом із тим, згідно опитувань журналістів Сумщини, вони вважають судову систему надто закритою, що й є основною причиною відсутності в пресі матеріалів про роботу судів, репортажів із зали суду, а також про труднощі та проблеми, з котрими стикаються представники судової влади у своїй роботі.  

Читайте також:
Суди і ЗМІ Сумщини: навчаємося взаємодії та співпрацюємо

Контакти

  • Новіков Макс
  • ГБ ”Правозахист”
  • (054-2)610-900

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.