bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Медіація як спосіб врегулювання конфліктів
09.06.2018

Згідно статті 8 Конституції Україна є правовою державою, тобто такою, де визнається і діє принцип  верховенства права. Способами захисту та відновлення порушених прав є звернення поліції, прокуратури, а також до суду. Подання позову до суду для багатьох українців є довготривалим та  дороговартісним процесом, адже окрім власне судового збору та, за необхідності, судових експертиз, людині необхідно буде оплатити послуги адвоката, щоб підвищити шанси успішного вирішення спору. Медіація допомагає врегулювати спір в позасудовому порядку. Її впровадження в Україні буде сприяти спрощенню доступу людей до правосуддя, а також зменшенню навантаження на суди.

Що таке медіація та чим вона регламентується?

У правовій сфері медіація є методом врегулювання спорів, який дозволяє задовольнити інтереси та потреби конфліктуючих сторін. Медіація здійснюється за допомоги залученого фахівця – медіатора, який на основі наданої сторонами інформації та документації здійснює аналіз конфліктної ситуації та допомагає сторонам самостійно дійти консенсусу без звернення до суду. Медіатор – це незалежний посередник. Інститут медіації в Україні був передбачений розпорядженням Кабінету міністрів України «Про затвердження плану дій щодо імплементації кращих практик якісного та ефективного регулювання, відображених Групою Світового банку у методології рейтингу “Ведення бізнесу”». Наразі прийнятим Верховною Радою України за основу є законопроект №3665, де поняття медіації визначено як альтернативний (позасудовий)метод вирішення спорів, завдяки якому сторони намагаються в межах структурованого процесу за участі медіатора досягти згоди щодо вирішення спору.

Виходячи з тлумачень вищезгаданого законопроекту, сфера застосування медіації є дуже широкою. Зокрема, альтернативний метод вирішення спорів може застосовуватися у тому числі для вирішення сімейних, трудових, адміністративних, цивільних та господарських спорів. Крім того, законопроектом передбачено застосування медіації для примирення сторін (укладення угоди про примирення)  у кримінальному провадженні.

Для підвищення правової свідомості та успішного вирішення і запобігання конфліктів зараз медіація практикується навіть у школах.

Діяльність медіаторів у наданні допомоги особам або сім’ям, які знаходяться у складних життєвих обставинах, регулюється затвердженим Міністерством соціальної політики Державним стандартом соціальної послуги посередництва (медіації). Тут медіація тлумачиться як вид соціальної послуги, яка надається фахівцем із соціальної роботи, соціальним працівником, психологом особам, сім’ям, у тому числі прийомним, дитячим будинкам сімейного типу, сім’ям опікунів, піклувальників тощо, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують надання соціальної послуги або отримують таку послугу.

Вирішення будь-якого спору залежить від бажання конфліктуючих сторін досягти консенсусу, керуючись повагою один до одного та дотримуючись законодавства. Широке використання медіації у для вирішення спорів у позасудовому порядку буде сприяти подальшому формуванню позитивного іміджу України серед світової спільноти.

Якщо Ви хочете детальніше дізнатися про медіацію, то Національна асоціація медіаторів України підготувала буклет, який пояснює процес медіації, його відмінність від судового та інші аспекти використання цього методу.

                                                        Матеріал підготувала Шейлат Афолабі

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.