bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Органи місцевого самоврядування під контролем НУО
22.09.2009

В двох найбільших містах Сумщини, у Сумах та Конотопі, набирає обертів громадянська кампанія моніторингу діяльності органів місцевого самоврядування. Під пильним оком і контролем громадськості опинилися міські голови, депутати місцевих рад та виконкоми цих міст.

Сумське міське об’єднання громадян «Громадське бюро «Правозахист» разом з низкою партнерських НУО та ЗМІ, зокрема Сумським громадським незалежним прес-центром «Воля громади», Сумською обласною організацією Національної спілки журналістів України та молодіжною громадською організацією «Нове життя» з міста Конотоп ще у серпні розпочали кампанію громадського контролю за діяльністю органів місцевої влади в межах проекту «Місцеве самоврядування під пильним оком і контролем громадськості».

Проект здійснюється за фінансової підтримки програми «Польська допомога» Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Мета кампанії громадського контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування, - розповідає керівник проекту Ігор Рекун, - збільшити прозорість, відкритість та публічність в роботі органів місцевого самоврядування з метою забезпечення впливу громади на діяльність органів місцевого самоврядування. У рамках проекту планується системно зібрати та проаналізувати всю наявну інформацію відносно прозорості, відкритості й публічності органів місцевого самоврядування Сум і Конотопа та розробити рекомендації щодо цього питання.

Рекомендації будуть внесені на розгляд відповідних міськвиконкомів та міських рад для подальшого реагування та впровадження. В ході виконання поставлених громадою і нами самими перед собою завдань ми плануємо проведення зустрічей з представниками НУО та місцевої громади, з метою детального аналізу проблем, які виникли у них під час взаємодії та спілкування з ОМС, внесення їх на розгляд та врахування під час здійснення громадського контролю, залучення до участі в моніторингу активістів інших НУО та небайдужих мешканців вказаних міст, здійснити сам моніторинг ОМС, тобто: заповнення карток громадського спостереження і формулярів, ведення спостереження, відвідання сесій, засідань депутатських комісій, приймалень, в т.ч. депутатів СМР та КМР, написання запитів (за потреби), проведення громадських експериментів, походів у міську раду на пленарні засідання і т.п., проведення контент-аналізу місцевих ЗМІ з цієї теми, надання інформації у мас-медіа про хід моніторингу з метою підтримки інтересу і залучення нових зацікавлених осіб.
Заключним етапом стане наша участь у загальноукраїнській міжнародній конференції з наданням тез, підготовкою доповіді для виступу від W-D НУО Сумської області, підготовка та роздруковка звіту моніторингу ОМС в містах Суми і Конотоп.

Усі ми розуміємо, що розвиток демократії в нашій країні можливий тільки у тісній співпраці органів місцевого самоврядування з громадськістю для вирішення проблем будь-якої складності в найкоротші терміни. Теоретично, розвиток місцевого самоврядування в нашій державі має значно наблизити владу до народу. Однак, як і раніше, до прийняття рішень допускаються тільки обрані. Представники влади та органів місцевого самоврядування «заплющують» очі на проблеми мешканців територіальних громад. Для успішного рішення проблем міста і його мешканців, члени громади повинні вміти налагодити діалог з владою з використанням прав, наданих діючим законодавством. Саме тому прозорість, відкритість та публічність органів місцевого самоврядування є тією базою, на основі якої зросте співпраця громадян та представників органів місцевого самоврядування, що допоможе в розбудові громадянського суспільства та підвищить спроможність громадськості брати участь у прийнятті рішень на місцевому рівні.  

Артур Кочарян, активіст проекту, МГО «Нове життя», м. Конотоп

Контакти

  • Ігор Рекун
  • Сумське міське об’єднання громадян «Громадське бюро «Правозахист»
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.