bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Сумчани мають серйозні зауваження до судів
22.09.2009

Проект по моніторингу судів Сумської області підводить перші результати.
Недоліки у роботі Ковпаківського та Зарічного районних у місті Суми судів, а також Сумського районного суду та Конотопського міськрайонного суду дозволив побачити проект “Громадські дослідження в обраних судах Сумської області як механізм удосконалення діяльності суду та підвищення довіри громади до судочинства”.

На сьогоднішній день волонтери проекту провели огляд приміщень судів, спостереження процесів та опитування учасників процесів у кожному з цих судів. Попередня обробка анкет волонтерів виявила проблеми у роботі судів та доступності громадян до судової влади.

Згідно з результатами анкетування, основні претензії до усіх чотирьох судів полягають у відсутності або недостатній організації загальноприйнятих у цивілізованому світі норм роботи суду. Ковпаківський, Конотопський та Сумський місцеві суди не мають спеціального облаштування для людей із особливими потребами. Приміщення не мають пандусів та ліфтів для інвалідів. Технічне забезпечення більшості судів знаходиться на жахливо низькому рівні. У приміщенні відсутні навіть вішалки, через що у холодні пори року відвідувачі мають тримати свій верхній одяг в руках впродовж усього засідання. Учасники процесу висловлювали нарікання на відсутність вологого прибирання у Ковпаківському суді. “У коридорах погане освітлення, підлога брудна та подерта, туалети не дуже чисті. Відсутні приміщення, де можна порадитись із адвокатом”, - говорять учасники процесу.

Конотопський районний суд оцінюють доволі позитивно, зважаючи на світлі чисті, хоч і невеликі, приміщення. Єдине зауваження стосується абсолютної відсутності турботи про інвалідів.

Зарічний та Сумський районний суди знаходяться в одному приміщенні, тож нарікання стосуються обох. Робота у цих судах налагоджена на високому рівні, але зручностей для відвідувачів недостатньо. Через те, що у суді обмежена кількість залів засідань, розгляд справ проходить у кабінетах суддів. Іноді це навіть кумедно: при словах “суддя переходить у дорадчу кімнату” сторони процесу мають просто вийти з кабінету.

Ще одна проблема – велика навантаженість на суддів. Як сказав голова Ради суддів Сумської області Сергій Попруга, останнім часом значно збільшилось навантаження на кожного суддю у зв‘язку із зростанням кількості звернень громадян. Так загальними судами у 2007 році розглянуто 207700 справ з 211600, що надійшли до судів. Тобто навантаження на кожного суддю становить 147 справ і матеріалів. Безумовними лідерами тут є судді Зарічного районного суду м. Суми та Ковпаківського районного суду м. Суми. Тут вони розглядають по 249 і 251 справі відповідно. За нашою статистикою у 2008 році за перше півріччя до судів надійшло 109 тисяч справ і матеріалів, розглянуто – понад 106 тисяч. Аналогічна картина і в цьому році. За штатним розкладом у нас в місцевих судах має бути 129 суддів, але практично працює 120, є недокомплект. Водночас тільки 3-5% справ переглядається. Тож на покращення нашої роботи і спрямовується судова реформа.

Вважаю, що за допомогою і за участю громадян та при кваліфікованому підході журналістів ми зможемо значно підвищити і довіру людей до суду, і його авторитет у суспільстві.

Учасники проекту продовжують аналізувати отримані дані, які будуть озвучені на заключному круглому столі із представниками судової влади та громадськості.

Проект “Громадські дослідження в обраних судах Сумської області як механізм удосконалення діяльності суду та підвищення довіри громади до судочинства” здійснюється за підтримки програми “Україна: Верховенство права” з жовтня 2008 року. У Сумській області його реалізує Сумське міське об’єднання громадян “Громадське бюро “Правозахист”.  

Олександр Калмиков, менеджер інформаційних заходів проекту

Контакти

  • Ігор Рекун
  • Сумське міське об’єднання громадян “Громадське бюро “Правозахист”
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.