bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Професійна судова журналістика - ефективний механізм системи взаємодії судів та ЗМІ
22.09.2009

Стале, розвинене і цивілізоване суспільство тим і відрізняється, що в ньому всі державні та інші органи влади знаходяться під пильним оком громадськості. В тому числі - і судова гілка влади.

Якою б незалежною і самостійною вона не вважалася б і якби це не було прописано в усіх законах країни. Адже, що породжує безконтрольність ми, українці, дуже добре знаємо і відчуваємо на собі. Тому, усвідомлюючи цей постулат та прагнучи зробити свій внесок, Сумське міське об’єднання громадян «Громадське бюро «Правозахист» разом з низкою журналістських організацій та ЗМІ, зокрема Сумським громадським незалежним прес-центром «Воля громади», Сумською обласною організацією Національної спілки журналістів України та сумською обласною суспільно-політичною газетою «В двух словах» і обласною газетою «ДАІ Сумщини» вирішили покращити ситуацію в цій сфері, провівши низку заходів, з метою сприяння розвитку жанру судового репортажу та покращення взаємодії ЗМІ з судовою гілкою влади, підвищення прозорості діяльності судів в Україні.

За підтримки Міжнародного фонду «Відродження» вони разом здійснюють проект «Професійна судова журналістика: ефективний механізм системи взаємодії судів та ЗМІ і запорука громадського контролю судової гілки влади». Актуальність проекту виходить із зростанні уваги громадськості до діяльності судів, адже все більше українців стикаються з тим, що мають свої проблеми та труднощі вирішувати через суд. Ця практика є нормальною для правових держав, де панує верховенство права. Тому увагу ЗМІ до функціонування судової системи важко переоцінити, бо це - найефективніший механізм у підвищенні прозорості діяльність судів. Але в Україні тут є певні труднощі.

Журналісти часто відмовляються братися за цю тему, адже більшість із них не мають необхідних знань і навичок щодо методики роботи із висвітлення діяльності судів, часто не мають достатніх юридичних знань та не володіють технологіями отримання цієї інформації. В той же час, як свідчать останні опитування серед суддів у переважної більшості з них (68%) потреби у спілкуванні з журналістами не виникає. Водночас переважна більшість опитаних суддів (79%) незадоволені висвітленням пресою роботи судів.

Ці дані свідчать про наявність глибокої проблеми, яка з одного боку характеризується закритістю суддів, котрі неохоче йдуть на контакт із працівниками ЗМІ, а з іншою - невмінням журналістів професійно висвітлювати діяльність судів.

Розв’язання цієї проблеми і є завданням нашого проекту. Створення ефективної системи взаємодії судів та ЗМІ є актуальним завданням на етапі демократичних перетворень у сучасній Україні. Його важливість мають чітко усвідомлювати і послідовно виконувати не лише судді, а й працівники ЗМІ. Тому судова журналістика має важливе суспільне значення, оскіль¬ки в демократичному суспільстві професійне висвітлення судової проблематики – це ще й запорука громадського контролю судової гілки влади. Саме виходячи з останніх сучасних суспільних тенденцій і викликана потреба у здійсненні нашого проекту: в необхідності надати журналістам реальну допомогу в побудові нових за формою та конструктивних за змістом відносин з судами, у поширенні судової тематики в ЗМІ, у розвитку жанру судової журналістики. 

У ході проекту передбачається організувати тренінг для журналістів, на якому навчити їх основам висвітлення діяльності судів, організувати лекцію-семінар для студентів кафедри журналістики і таким чином підготувати їх до висвітлення діяльності судів у майбутній професійній діяльності, організувати серед журналістів конкурс на кращий судовий репортаж, який стане щорічним, - розповідає про плани робот керівник проекту, журналіст Ігор Рекун. - Для судів планується проведення тренінгу «Особливості взаємодії зі ЗМІ», на якому судді та працівники судів дізнаються, чому важливо підтримувати зв’язок зі ЗМІ, як правильно готувати прес-релізи, проводити прес-конференції, коментувати події журналістам. 

Окремий розділ тренінгу - тема організації прес-служби у судах. У рамках проекту планується проведення круглого столу, у якому візьмуть участь як журналісти, так і судді: це ефективна форма для того, щоб віднайти порозуміння у прямому спілкуванні. Також проект передбачає впровадження постійної рубрики у приватній обласній суспільно-політичній газеті «В двух словах» з діяльності судів та висвітлення проекту і друк судових репортажів на сайті «Воля громади».  

Контакти

  • Ігор Рекун
  • Сумська МОГ «Правозахист»
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.