bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Що робити при втраті трудової книжки: порадник для ВПО
31.05.2017

Збройний конфлікт на Сході України змусив мільйони громадян переїхати з тимчасово непідконтрольних Уряду України територій. У приймаючих громадах внутрішньо переміщені особи часто зіштовхуються з проблемою належного юридичного оформлення багатьох документів. У рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України» ми підготували серію публікацій, яка має на меті допомогти внутрішньо переміщеним особам у вирішенні проблем із втратою трудової книжки.

Часто для збереження особистої безпеки працівники і роботодавці роз'їжджалися в різні регіони України або взагалі залишали країну, втрачаючи зв'язок один із одним. З огляду на те, що п. 2.21-1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мін'юсту, Мінпраці та Мінсоцзахисту України від 29.07.93 р №58, передбачено, що трудові книжки працівників, які працюють у фізичних осіб-підприємців, зберігаються безпосередньо у самих працівників, виникають ситуації, коли на руках в останніх залишалися трудові книжки, в яких немає позначки про припинення трудового договору. Тож як таким громадянам в подальшому влаштуватися на роботу?

Міністерство соціальної політики вважає, що в разі неможливості з певних причин здійснити припинення трудових відносин відповідно до порядку, встановленого нормами чинного законодавства, зазначені відносини припиняються в судовому порядку (Лист Мінісоцполітики від 02.03.2016 р. №60/06/186-16).

Про право на зайнятість внутрішньо переміщених осіб ми поспілкувалися з фахівцями Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі в тексті – БВПД). Юристи кажуть, що до них часто звертаються громадяни, котрі переїхали з тимчасово неконтрольованих територій і за різних обставин не змогли розірвати трудові договори з роботодавцями:  підприємство виїхало та пройшло перереєстрацію на контрольованій Урядом України території; залишилося на тимчасово непідконтрольній території, не перереєструвалося та продовжує працювати; підприємство з початком бойових дій зупинило свою діяльність, але відомості про це відсутні.

«Одного разу до нас звернулася жінка, яка до 2014 року працювала на підприємстві в Донецьку. У березні 2014-го вона оформила декретну відпустку. На початку воєнних дій жінка переїхала з сім’єю на контрольовану Урядом України територію. Коли їй знадобилася довідка з місця роботи, вона звернулася до підприємства, де працювала, – воно переїхало та зареєструвалося на контрольованій Урядом території. Там їй повідомили, що трудова книжка та інші документи, що підтверджували факт роботи, після переїзду з Донецька не збереглися. Вона планувала влаштуватися на роботу за новим місцем проживання, але на жаль, за відсутності трудової книжки, це досить важко зробити», – розповідає заступниця начальника відділу представництва Краматорського місцевого центру з надання БВПД Майя Залізняк.

За словами юристів, непоодинокі випадки, коли трудова книжка відсутня або відсутні відповідні записи у ній, а також не збереглися документи про стаж роботи. У таких випадках трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи/служби/навчання, а також архівними установами. У разі, коли документи про трудовий стаж не збереглися, підтвердження такого стажу здійснюється органами Пенсійного фонду на підставі показань свідків (постанова Кабінету Міністрів України від 12.09.1993 №637 «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній»).

При відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про період роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються:

  • довідки;
  • виписки з наказів;
  • особові розрахунки і відомості на видачу заробітної плати;
  • посвідчення;
  • характеристики;
  • письмові трудові угоди з відмітками про їх виконання;
  • інші документи, що містять відомості про періоди роботи.

За словами юристів, можна також звернутися до органів Пенсійного фонду України та отримати інформацію з бази, що розміщується в рамках Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. За відсутності згаданих вище документів для підтвердження трудового стажу також приймаються членські квитки профспілок. При цьому підтверджуються періоди роботи лише за той час, за який є відмітки про сплату членських внесків.

Матеріал опублікований у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.