bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Мобільні бригади: новий формат допомоги постраждалим від насильства
29.03.2017

10 лютого 2017 року на LB.ua вийшла стаття Макса Левина «Схід. Насильство». В ній автор розповідає історії жінок, які постраждали від «війни у родинах». Цей матеріал зібраний не в останню чергу завдяки працівникам мобільних бригад, зокрема, психологів, які надавали допомогу жертвам насилля. Що таке мобільні бригади? Як і де вони працюють? Чому про них не пишуть на кожному кроці, не зважаючи на те, що тема насилля залишається однією з найактуальніших сьогодні? На ці та інші запитання ми спробуємо відповісти.

З 2015 року Фонд народонаселення ООН спільно з партнерами реалізує гуманітарний проект «Посилення гуманітарної відповіді на потреби найбільш вразливих категорій жінок та дівчат-підлітків в умовах збройного конфлікту на сході України: зміцнення міжвідомчої системи попередження і подолання ґендерно-обумовленого насильства та забезпечення доступу до послуг з охорони репродуктивного здоров’я» в п’яти східних областях, що найбільше постраждали від конфлікту, – Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій та підконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей.

Коментуючи перші підсумки роботи мобільних бригад, представник ФН ООН в Україні Каспар Пік наголосив: «Багато жінок та дівчаток страждають від насильства, при цьому не шукаючи допомоги. Статистика показує, що 1 з 5 жінок хоча б раз в житті пережила насильство, однак більшість із них неготові звертатися за допомогою. Мета проекту – розірвати це мовчання та відкрити нові можливості для жінок та дівчаток, що страждають від насильства».

Гуманітарний проект ФН ООН передбачає комплекс дій, які допоможуть суспільству та владі дати ефективну відповідь на сплеск насильства над жінками. В рамках гуманітарного проекту створено мобільні бригади соціально-психологічної допомоги. Формат роботи мобільної бригади – надання оперативної соціально-психологічної допомоги постраждалим від насильства.

Нині їхня кількість збільшилася до 26, а в складі працюють професійні психологи та соціальні працівники. Мобільні бригади надають психологічні консультації і створюють «плани безпеки» з контактами відповідних центрів послуг або вживають інших заходів для забезпечення захисту людей, що страждають від ґендерно-обумовленого насильства.

Працівники мобільної бригади здійснюють моніторинг випадків ґендерно-обумовленого насильства, в тому числі в сім’ї, з особливим акцентом на районах із найбільшою кількістю внутрішньо переміщених осіб. Аутріч-бригади здійснюють виїзди до районних центрів, а також віддалених селищ для виявлення випадків ґендерно-обумовленого насильства. Психологи й соціальні працівники надають наступні послуги:

  • Соціально-психологічні консультації для виявлення потерпілих від ґендерно-обумовленого насильства осіб та оцінки їх психоемоційного стану.
  • Консультації для потерпілих від ґендерно-обумовленого насильства осіб з метою попередження повторних випадків насильства та покращення їхньої ситуації.
  • Комплексна оцінка потреб потерпілих від насильства осіб та направлення для отримання додаткових послуг.
  • Індивідуальні та групові сесії для осіб, які зазнали ґендерно-обумовленого насильства, в тому числі в сім’ї.

·         Консультації для членів родин.

Місця локацій мобільних бригад ФН ООН та Українська фундація громадського здоров'я в Дніпропетровській області, території їхнього охоплення та номери телефонів:

  • м. Дніпропетровськ (063)335-9109 та (099)366-6475, керівник  мобільної бригади Анна Білоконь
  • Контакти мобільних бригад в інших містах Дніпропетровської області:
  • м. Кривий Ріг (063)338-3872 та (099)366-6344, керівник мобільної бригади Діна Пушкіна
  • м. Нікополь та Нікопольський район (063)026-8829 та (099)366-6365, керівник Маргарита Кравцова-Світлична
  • м. Павлоград та Павлоградський район (063)335-8390 та (099)366-6447, керівник мобільної бригади Валентина  Садова

Вони зможуть виїхати на місце скоєння насильства і надати допомогу людині, яка постраждала..

Телефон Безкоштовної національної гарячої лінії 386 з мобільного (цілодобово)

Сторінки інформаційної кампанії «Розірви коло» http://rozirvykolo.org/ та https://www.facebook.com/rozirvykolo/

Матеріал підготовлений у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.