bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Програми Еразмус+: можливості співпраці для України
24.10.2016

Мобільність людських ресурсів та високий рівень освіченості є вагомим фактором сталого розвитку суспільства. Завдяки програмі Еразмус українські студенти та університети можуть активно долучатися до програм освітньої співпраці та обміну знаннями.

Європейський Союз підтримує міжнародну діяльність щодо неформальної освіти молоді та молодіжних працівників із метою сприяння участі молодих людей у демократичному житті країни і на ринку праці. Для досягнення цієї мети в 1987 році затверджено програму Еразмус.

Програма Еразмус+ відкриває можливості співробітництва молоді та університетів між програмними країнами та країнами-партнерами Програми, зокрема країнами Східного партнерства.

Завдяки програмі українські студенти можуть навчатися в одному з вищих навчальних закладів, що знаходиться у країнах-учасницях Програми. Йдеться про:

  • 28 держав-членів ЄС;
  • Ліхтенштейн, Ісландію, Норвегію;
  • уреччину, Македонію.

Наступні можливості відкриті для співпраці з країнами-партнерами програми, включаючи Україну:

Альянси знань

Університети чи інші організації можуть увійти до консорціуму, що має на меті поширення інновацій між вищою освітою, підприємствами та ширшим соціально-економічним середовищем в рамках альянсу знань. Навчальні заклади з країн-членів програми Еразмус+ можуть подати заявку на управління Альянсом знань.

Стратегічні партнерства

Університети чи інші організації мають змогу долучитися до Програми в рамках стратегічного партнерства. Ці ініціативи:

  • створюють інноваційні та мультидисциплінарні підходи до викладання та навчання з широким колом учасників
  • сприяють розвитку підприємництва та підприємницької компетентності студентів, викладачів і працівників компаній
  • покращують обмін знаннями, їх потік і створення
  • сприяють співпраці між університетами та мобільності студентів у кордонах ЄС.

Розвиток потенціалу вищої освіти (ex-Tempus)

Університети та інші організації з країни-членів Програми чи її партнера можуть ініціювати та/чи брати участь у спільних проектах розвитку потенціалу вищої освіти, які розробляє і виконує консорціум університетів із країн-членів програми Еразмус+ та країн-партнерів (країни-сусіди ЄС, країни-кандидати та потенційні кандидати, Латинська Америка, Азія, Африка-Карибський басейн-країни регіону Тихого океану). Це можуть бути, наприклад:

  • спільні проекти, які допомагають усім партнерам розвинути, модернізувати та поширити нові навчальні програми, методи викладання або навчально-методичні матеріали, а також покращити забезпечення якості та врядування у вищих навчальних закладах
  • структурні проекти, створені для розвитку та реформування вищих навчальних закладів і систем вищої освіти; для покращення їхньої якості та відповідності вимогам ринку, сприяння регіональній співпраці та зближення систем вищої освіти.

Можливості для молоді

Європейська волонтерська служба (ЄВС) в рамках програми Erasmus дозволяє молодим людям віком від 17 до 30 років (не до 35 хіба) індивідуально або в групах на добровільних засадах працювати повний робочий день в ролі волонтера в іншій країні. Волонтери мають змогу зробити свій внесок у щоденну роботу організацій, які працюють у сферах культури, соціального забезпечення, цивільного захисту та навколишнього середовища. Участь у проектах ЄВС може тривати до 12 місяців.

Обміни молоддю, в яких групи молодих людей із різних країн разом працюють над актуальними темами соціуму, водночас відкриваючи для себе нові культурні звички та спосіб життя. Під час таких обмінів процес навчання базується на методах неформальної освіти.

До речі, в 2015 році 21 940 молодих людей та молодіжних працівників були залучені до співпраці між країнами Східного партнерства та програмними країнами Еразмус+ у рамках компоненту програми Еразмус+ «Молодь в Дії».

Наприкінці жовтня 2016 р. потенційні учасники програми можуть відвідати презентації програми у Києві та Івано-Франківську.

Детальніша інформація за посиланням - http://erasmusplus.org.ua

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.