bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Країни Вишеградської четвірки: досвід партнерських зв’язків із Україною
17.10.2016

Співпраця з країнами Вишеградської групи (Польща, Словаччина, Угорщина, Чехія) є важливим елементом української євроінтеграційної політики. Адже політика V4 щодо України є частиною процесу підтримки й розвитку Східного партнерства ЄС. В рамках Місяця мережування та співпраці ОГС ГУРТ вирішив детальніше розповісти про це міждержавне об’єднання.

Історія утворення Вишеградської групи

Вишеградська група виникла 15 лютого 1991 року в угорському місті Вишеград, після ухвалення декларації із однойменною назвою. Головною метою нового об’єднання визначили швидку інтеграцію країн-учасниць до євроатлантичних структур. Держави Вишеграду активно використовували мережевий потенціал спільних демократичних платформ, створених неурядовими організаціями центральноєвропейських країн у Брюсселі, щоб додатково впливати на формування політики ЄС.

Водночас поглиблена співпраця щодо регіональної інтеграції в економічній і культурній сферах протягом 1990-х років так і не дала відчутних результатів. Саме у зв’язку з неефективністю винятково політичного співробітництва, починаючи з 2000-х років, у межах V4 почала активно розвиватися співпраця між неурядовими організаціями й іншими структурами громадянського суспільства, чому сприяло насамперед створення Міжнародного вишеградського фонду, який є єдиною спільною інституцією країн Вишеграду.

12 травня 2004 року прем’єр-міністри країн Вишеграду підписали Кромерізьку декларацію, яка передбачала активізацію співпраці не з членами форуму у так званому форматі «В4+», основною ідеєю якого визначалася передача інтеграційного досвіду та підтримка сусідів, що бажають увійти до складу ЄС.

Співпраця країн Вишеградської групи з Україною

Серед держав, запрошених до партнерства у рамках Вишеградської групи, одне з основних місць посіла Україна, з якою розпочав активну співпрацю Міжнародний вишеградський фонд.

Метою Фонду є сприяння  розвитку співробітництва між країнами В4 та країнами, які не є членами ЄС у Східній Європі, Західних Балканах і Південному Кавказі, через надання субсидій, направлених на реалізацію  спільних культурних, наукових, освітніх, туристичних і транскордонних проектів, а також через окремі програми мобільності (стипендії, резиденції). Програми Фонду діють на території України з 2005 року в двох напрямах.

У першому напрямку співпраці можуть брати участь українські організації та установи, якщо вони мають спільні проекти з організаціями країн-учасниць Вишеградської групи. Першим проектом із України, підтриманим ВФ, став проект «Партнерство малих міст України та малих міст країн Вишеградської групи (Польща, Словаччина, Чехія, Угорщина)» у 2006-2007 роках.

Таким чином став можливим обмін досвідом і ресурсами в рамках двосторонніх програм, що відбуваються за підтримки Міжнародного вишеградського фонду. Бенефіціарами технічної допомоги і водночас потенційними ініціаторами пріоритетів Фонду можуть бути органи місцевого самоврядування, організації громадянського суспільства, освітні й наукові установи України.

Упродовж 2005-2013 років українські наукові й благодійні організації та інші установи отримали 33 гранти від Вишеградського фонду. А, наприклад, в 2016 році українські ОГС можуть отримати фінансування у межах конкурсу «Visegrad Grants» за умови співпраці з громадською організацією з країн учасниць Вишеградської групи.

Другим напрямком співпраці є стипендіальні програми Фонду. Студенти, аспіранти, науковці мають можливість стати учасниками програм, навчаючись або проходячи стажування у ВНЗ однієї з країн В4. Статистика отримання стипендій українцями свідчить про активну взаємодію між Україною та країнами Вишеграду в науковій сфері, де Україна займає перше місце за участю в стипендіальних  програмах для держав, які не є членами Вишеградської групи.

Досвід ГУРТа

Протягом 2015-2016 років Ресурсний центр ГУРТ брав участь у проекті «Гендерна політика та євроінтеграція – досвід країн Вишеградської четвірки для Східного партнерства», що впроваджувався Фондом жіночого підприємництва (Грузія) у партнерстві з Ресурсним центром ГУРТ за фінансової підтримки Вишеградського фонду.

Виклики євроінтеграції та потреби захисту прав людини спричинили посилену увагу до гендерної тематики в Україні. Вивчення досвіду країн Вишеградської четвірки допомогло визначити необхідні кроки та рекомендації для успішного висвітлення такої чутливої теми.

В рамках проекту вдалося проаналізувати досвід впровадження гендерної політики в країнах Вишеградської четвірки на шляху до євроінтеграції та дослідити сучасний стан гендерної рівності в Україні.

5-6 липня 2016 року представниці ГУРТа взяли участь у підсумковій конференції проекту в Грузії, де представили результати дослідження особливостей гендерної політики в України та її впливу на євроінтеграційні процеси. 

Джерела: 1, 2, 3

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.