bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Старт вступної кампанії до Херсонських університетів: перші враження учасників
20.07.2009

Нещодавні випускники шкіл, які ще декілька днів тому танцювали на випускних вечорах та прощалися зі шкільними роками, мали зібрати всі свої отримані з таким напруженням шкільні знання, виражені в сертифікатах зовнішнього оцінювання, та поряд з іншими документами подавати їх до нових потенційних альма матер. А університети, в свою чергу, вже з 29 червня широко відкрили двері своїх приймальних комісій для потенційних студентів.

Та початок кампанії виявився напрочуд спокійними – абітурієнти не поспішали навипередки здавати документи. Першими відвідувачами приймальних комісій цього року стали не абітурієнти, а бакалаври, які хотіли продовжувати навчання в своїх університетах за освітнім рівнем спеціаліста або магістра. Щодо інших вступників, то взнаки далися вихідні дні з нагоди Дня Конституції, які логічно продовжили святкування випускних.

Так само, розмірено і неспішно почали спостереження за вступною кампанією громадські спостерігачі. Всі вони пройшли відповідне навчання на базі молодіжної організації «Нова генерація», яка реалізує проект громадського моніторингу за вступною кампанією в Херсонській області, та готові спілкуватися з усіма учасниками процесу: приймальними комісіями, вступниками, їх батьками. Так, серед перших новин, які дізналися спостерігачі було те, що деякі абітурієнти не поспішають подавати документи, оскільки ще не мають на руках сертифікатів ЗНО і, щоб не відвідувати комісії двічі, планують подавати документи, коли отримають їх.

Своїми прогнозами на труднощі цьогорічної вступної кампанії з громадськими спостерігачами поділилися й відповідальні секретарі приймальних комісій університетів. Так, вже насьогодні є очевидним наявність так званого «віртуального конкурсу» серед абітурієнтів, коли один вступник подає документи одразу на декілька спеціальностей, в декілька університетів. Законодавство про вищу освіту таким чином забезпечує вступникам право вибору майбутньої спеціальності та професії. Проте, є й зворотна сторона медалі: є абітурієнти –рекордсмени, які подають документи (їх копії) одразу до декількох ВНЗ та на кільканадцять спеціальностей та напрямів підготовки. Саме таким чином і створюється «віртуальний конкурс», коли на одне місце в університеті претендують занадто багато вступників, проте дуже важко визначити, хто з них є «реальним» і дійсно планує вступати на ту чи іншу спеціальність.

Беручи до уваги досвід минулорічної вступної кампанії і надвелику кількість пільговиків, цього року Міністерство освіти і науки України радикально відмінило дві наймасовіші категорії пільговиків – випускників відділень довузівської підготовки та медалістів. І хоча цього року категорій пільговиків фактично стало більше (додалися сироти до 23 років, «МАНівці» — члени Малої академії наук, вихідці з сільської місцевості на навчання з податкової справи), але всі вони разом все одно значно мало чисельніші, ніж дві анульовані категорії. Так, для порівняння минулого року «довузники» претендували на 40% бюджетних місць, медалісти – на 14%.

За тим, чи справдяться прогнози членів приймальних комісій, плани абітурієнтів та їх батьків, чи не буде місця корупції в цьогорічній вступній кампанії в нашому місті будуть до її завершення стежити громадські спостерігачі в трьох найрейтинговіших ВНЗ міста: Херсонському державному університеті, Херсонському національному технічному університеті та Херсонському державному аграрному університеті. Проект “Моніторинг роботи приймальних комісій державних вищих навчальних закладів під час вступної кампанії 2009 року” виконується в межах проекту «Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні «Гідна Україна», що виконується Менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI) завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Корпорації Виклики Тисячоліття (МСС)

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.