bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ретроспектива чемпіонатів Європи з футболу: історія та перемоги
11.06.2016

З нагоди початку фінальної частини Євро-2016, в якому вже вдруге поспіль бере участь збірна України, ГУРТ підготував коротку ретроспективу історії найпрестижнішого континентального чемпіонату серед національних збірних та огляд футбольних досягнень збірної України у фінальних частинах європейських та світових чемпіонатів.

Історія створення

На сьогодні Чемпіонат Європи з футболу – це найпрестижніша футбольна континентальна першість. Ідея створення спільного чемпіонату національних збірних виникла в 1950-х роках, що збіглося з посиленням інтеграційних процесів на території післявоєнної Європи. У 1954 році у Базелі (Швейцарія) представники 23 країн прийняли рішення про створення УЄФА – Союзу європейських футбольних асоціацій, який у 1957 році висунув ідею створення турніру «Кубок європейських націй».

У 1960 році вдалося організувати перший турнір серед європейських національних збірних, який однак проігнорувало декілька потужних збірних (Італія, ФРН, Англія). Незважаючи на проблеми на старті, концепція загальноєвропейського турніру національних команд виявилася успішною.

Проведення турніру

Фінальні турніри чемпіонатів Європи відбуваються раз на 4 роки, але разом із відбірковим турніром і паузою між відбірковим і фінальним етапами він триває майже 2 роки.

До 1980 року лише 4 команди брали участь у фінальній частині турніру, з 1980 до 1996 року ця цифра збільшилися до 8 збірних. Після 1996-го на кубок Європейського чемпіонату претендувало 48 команд, що, в свою чергу, призвело до змін у форматі турніру. З того часу до фінальної частини потрапляло 16 команд, які розбивалися на 4 групи. А у фінальній частині Євро-2016 вперше візьмуть участь 24 команди, при цьому у відбірковій стадії грало 53 збірні.

Найтитулованіша збірна Євро – Німеччина. «Німецька машина» вигравала чемпіонат тричі і ще тричі була фіналістом. На другому місці йде Іспанія, яка тричі вигравала чемпіонат й одного разу була фіналістом. Однак на Євро-2012 команда Іспанії стала першою командою світу, яка, будучи дійсним Чемпіоном світу, зуміла захистити і чемпіонський титул у Європі. Замикає трійку найкращих Франція, яка двічі ставала чемпіоном. Крім того, це вже третій чемпіонат Європи з футболу, який приймає Франція, що також є рекордом.

Досягнення української національної збірної

У 2006 році збірна України дебютувала на фінальних частинах Чемпіонату світу, зумівши потрапити в 1/4 фіналу, де поступилися в напруженому матчі збірній Італії. На світовому турнірі воротар української збірної Олександр Шовковський увійшов в історію – у матчі проти збірної Швейцарії він не пропустив жодного м'яча. До цього подібне не вдавалося нікому.

Після участі збірної України у Євро 2012 національна команди України потужно розвивалася. В грудні 2013-го наша збірна отримала від ФІФА звання найбільш прогресуючої команди року в світовому футболі.

Бажаємо вам видовищного футболу, а збірній України – перемоги!

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.