bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Подолання травматичного минулого: реабілітаційні підходи в Україні
24.05.2016

Громадянське суспільство в Україні пропонує нестандартні способи реабілітації посттравматичного синдрому українських військових. Ідеї, часто запозичені з іноземного досвіду, дають свої результати в українському вимірі. Про те, які реабілітаційні методики застосовують українські громадські організації, читайте у матеріалі ГУРТа.

Переосмислення через історію іншого

Іноді самим бійцям АТО може бути важко усвідомити, тим більше передати словами свій травматичний досвід. Тим часом актори театру «Прекрасні квіти» спільно з психологами ГО «Лінія згоди» показують, наскільки цей досвід може бути зрозумілим для інших. 

У межах проекту «Громадський піксель» демобілізовані бійці АТО діляться своїми історіями з війни, які потім грають актори. Для військових це можливість виговоритися, послухати свою історію з боку. Сцени пантоміми на основі їхніх спогадів допомагають відсторонитися від власних почуттів зіграна по-новому історія може видатися і сумною, і веселою водночас.  Подібне переосмислення вивільняє страхи та емоційні хвилювання бійця, що безумовно сприяє подоланню посттравматичного синдрому та спроможності мислити «сьогоднішнім днем».

Докладніше.

Результативне «зализування» видимих і невидимих ран

Лікування психічного здоров’я та пом’якшення фізичних травм, отриманих внаслідок бойових дій, може відбуватися завдяки собакам. Любов собак, які від природи не вміють виокремлювати вади, не викликає у колишніх бійців жодних сумнівів.

Програма «Друг героя» збільшує лікувальний ефект від дружби з собакою завдяки ґрунтовній підготовці службових тварин. Собаки ветеранів навчаються виконувати дії, спрямовані на лікування психологічних і фізичних травм. Удвох зі своїм маленьким лікарем бійці досягають значних результатів: більша здатність до емоційного зв’язку та довіри, істотне зменшення суїцидальних думок, поліпшення батьківських навичок і сімейних відносин, зменшення впливу спогадів, підвищення відчуття спокою тощо.

Докладніше.

«Жертва» війни, яка простягає рятівну руку

Організація «Wounded Warrior Ukraine» надає ветеранам АТО знання для подолання посттравматичного синдрому. Надана інформація  стає їхнім інструментом власної адаптації до мирного життя та внеском у спільну справу боротьби з наслідками війни на Донбасі.

Дітте Марчер, професійний психолог з Данії, використовує під час тренінгів для військових методику «Рівний рівному», рекомендовану ООН для застосування у гарячих точках. Долаючи особисту травму у супроводі професійного коуча, бійці стають інструкторами для інших ветеранів АТО. Таким чином, колишні військові отримують додаткову мотивацію допомагати собі та людям із подібними проблемами. Сила цієї методики полягає у високому рівні взаємодовіри людей. Колишній боєць має можливість налагодити більш глибинний контакт з іншими бійцями, ніж це вдасться зробити професійному психотерапевту без схожого травматичного досвіду за плечами.

Докладніше.

Творчо пережити своє минуле

Відновитися, наповнитися силами і відчути по-новому смак мирного життя бійцям вдається завдяки творчості. Благодійний фонд «Творча Криївка» сприяє розвитку творчих здібностей у ветеранів АТО, адже мистецтво має для них лікувальний ефект. Крім того, Творча Криївка допомогає завдяки організації спільного дозвілля на природі.

Творчу реабілітацію проходять бійці, котрі виписуються з лікарень після поранень, ампутацій, контузій, або бійці, котрі пройшли через виснажливі бойові дії. Ветерани АТО зображують на своїх картинах пережиту війну, водночас виконуючи спеціальні терапевтичні методики й відкриваючи нові можливості у собі, завдяки чому бійці долають невидимі перешкоди до майбутнього мирного життя.

Докладніше.

Самодопомога як «егоїстична» взаємопідтримка

Для самостійного вирішення питання посттравматичного синдрому військових іноді достатньо утворити локальну групу однодумців без залучення фінансування чи висококваліфікованих спеціалістів. Ресурсний центр ГУРТ сприяє поширенню методики груп самодопомоги серед ветеранів АТО, їхніх родин та усіх небайдужих до питання реабілітації військових.

Група самодопомоги – це своєрідний розмовний гурток за участю певної кількості осіб (6 – 20 учасників), яких об’єднує бажання взаємно надавати й отримувати підтримку, щоб спільно подолати власну проблему. Учасники не є фахівцями та спеціалістами у розв’язанні тих проблем, які намагаються вирішити. Самодопомога по суті є «егоїстичною», адже люди завдяки взаємній підтримці рятують насамперед самих себе.

Докладніше.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.