bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Добробут Сумщини – без тютюнового диму
12.06.2009

У рамках проекту «Формування політики контролю над тютюновим димом в Україні» в Сумському незалежному прес-центрі «Воля громади» відбувся тренінг з основ проведення інформаційних кампаній, що є одним з основних інструментів роботи НДО.

Учасниками цього заходу стали представники громадських організацій з шести міст України, які входять до коаліції сумських НУО «За вільну від тютюнового диму Сумщину». Вони представляли Суми, Глухів, Тростянець, Ромни, Конотоп, Охтирку.

Учасники тренінгу розглянули такі теми, як презентація організації і її діяльності, створення ключових повідомлень і співпраця зі ЗМІ, підготовка прес-анонсів та прес-релізів, вибір та аналіз цільової аудиторії, канали і способи розповсюдження (передачі) інформації цільовій групі, соціальна реклама, особисті комунікативні навички та ін.

В ході практичних занять та при роботі в групах активісти коаліції напрацювали певні, сталі навички, обмінялися власним досвідом та окреслили можливості для роботи кожної з організацій.

Лейтмотивом їхньої роботи стали слова Маргарет Мід, яка стверджувала: «Не сумнівайтесь, маленька група вдумливих і відданих громадян може змінити світ. Насправді, це завжди тільки так і відбувається».

Як дороговказ визнані вони активістами коаліції і в подальшій роботі.  "Загалом всі заходи в ході здійснення проекту коаліцією сумських НУО «За вільну від тютюнового диму Сумщину» спрямовані на вирішення проблеми відсутності стабільної місцевої політики по контролю над тютюном в нашій області, - вважає її координатор Олександр Калмиков. - Мета нашої роботи - сприяти зниженню вживання тютюну в Сумської області шляхом формування політики контролю над тютюном на обласному рівні. Втім, у місті Суми, скажімо, та й по всій області - теж, нажаль, ще є дуже багато зовнішньої реклами щодо тютюнопаління. Нами поставлена чітка ціль – зменшення шкоди від нього. Для цього вже було запропоновано документально визначити й «закріпити» місця для заборони куріння на певних адміністративних територіях кількох міст Сумщини."

До таких громадських місць обласного центру на нашу думку можна віднести дитячі майданчики, дитячий парк «Казка», парк ім. Кожедуба, сквер «Альтанка», комп’ютерні зали, заклади освіти, культури та медицини, стадіони, підземні переходи, зупинки громадського транспорту та 10-ти метрові зони навколо них. Проектом вже проведено, - з метою формування політики контролю над тютюном на місцевому рівні і забезпечення її підтримки громадськістю, - низку заходів адресованих політикам, журналістам і населенню, у тому числі молоді і студентам. Це були просвітницькі, навчальні, тренінгові програми, громадські акції, збір підписів на підтримку антитютюнових ініціатив, круглі столи, прес-конференції і тому подібне.

В ході реалізації проекту передбачено також проведення інформаційно-просвітницької кампанії в 7 містах Сумської області з широким залученням засобів масової інформації з метою інформування населення про шкоду пасивного куріння і обґрунтування введення заборони на куріння в громадських місцях; кампанії серед власників приватних підприємств по стимулюванню звільнення від тютюнового диму кафе, барів, ресторанів; кампанії по підготовці і лобіюванню прийняття комплексної трилітньої програми «По контролю над тютюном в Сумської області» Сумською обласною радою; створення консорціуму державних, бізнесових і неурядових організацій для забезпечення ефективного контролю за дотриманням норм закону по контролю над тютюном.

Певна частина такої діяльності вже проводиться місцевими НУО. Тому проведений тренінг спрямований і на її активізацію, і на покращення всіх її компонентів.

Контакти

  • Юлія Недокус
  • Ірина Чернишова
  • Правозахист

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.