bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ми працюємо для забезпечення прав дітей на виховання в сімейному середовищі
02.06.2009

Фінансований Євросоюзом проект «Посилення ролі громадянського суспільства в захисті прав дітей» розпочався у жовтні минулого року. Здійснюється він у Львові, Полтаві та Миколаєві Ресурсним центром «Гурт» у партнерстві з Молодіжним інноваційним центром «МедіаМ» та Представництвом благодійної організації «Кожній дитині» в Україні. Про діяльність проекту «Євробюлетеню» розповіла його координатор Мар’яна Завійська.


- В Україні права дітей є категорією, яка особливо не дискутується і, можливо, багатьма не сприймається з належною увагою. Чи не могли б ви окреслити коротко європейський підхід до цього питання: яке в Європі ставлення до прав дітей, якими є головні з них?

- Основою Європейського права є повага до прав людини і прав дитини зокрема. Усі без винятку європейські країни, у тому числі й Україна визнали, що «діти мають право на особливе піклування та допомогу», шляхом ратифікації Конвенції ООН про права дитини.

Європейське ставлення до прав дітей полягає у суворому дотриманні положень Конвенції ООН та національного законодавства про права дитини, забезпеченні реалізації прав дітей, яке проявляється у виділенні достатніх фінансових ресурсів на розвиток необхідних послуг для дітей, функціонуванні розгалуженої системи ювенальної юстиції, спеціально уповноважених по правам дітей тощо.

Україні варто прагнути досягнути Європейських стандартів забезпечення прав дитини, а для цього необхідно перш за все усвідомити, що інвестиції у розвиток і забезпечення прав дітей найбільше сприяє соціальному прогресові та поліпшенню умов життя у майбутньому.

Саме на забезпечення прав дітей на виховання в сімейному середовищі спрямований проект «Посилення ролі громадянського суспільства в захисті прав дітей», який здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу

 

- Як, виходячи з цього, оцінюєте нинішній стан з дотриманням прав дітей в Україні?

- В Україні, на сьогодні, не розроблено цілісного підходу до вирішення проблем захисту прав дітей, стратегії розвитку цієї сфери та впровадження інновацій. Звичайно здійснюються спорадичні спроби ефективного захисту дітей і владою, і громадськими організаціями. Проте, нескоординованість дій та ігнорування досвіду одне одного й інших країн не дозволяє здійснювати ефективні зміни задля захисту дітей.

 

- Що є головним для покращення ситуації з правами дітей: належне законодавство чи належна реалізація існуючого, усвідомлення проблеми у суспільстві, щось інше?

- Надзвичайно важливим для покращення захисту прав дітей в Україні є міжвідомча взаємодія органів державної влади, співпраця з громадськими організаціями та формування спільного бачення щодо проблем, які зараз існують у сфері захисту прав дітей. Адже, на сьогодні, ми маємо таку ситуацію, коли громадські організації мають потужні напрацювання та фахівців відповідного рівня у сфері захисту прав дітей, проте, здебільшого їхній потенціал недооцінюється.

 

- Що означає “вразливі групи дітей”, на які й спрямовано ваш проект? Яка нині ситуація з ними?

- Особливістю Проекту «Посилення ролі громадянського суспільства в захисті прав дітей» є те, що кожна громада обирає для себе ту групу незахищених дітей, яка є для неї пріоритетною. Це діти, які з огляду на економічний, психологічний, емоційний стан сім’ї перебувають у складній життєвій ситуації на межі потрапляння в інституційні, інтернатні заклади. 

Головне завдання Проекту Європейського Союзу «Посилення ролі громадянського суспільства у захисті прав дітей» – це розробити механізми, які б могли запобігати передачі таких дітей до інтернатів, залучивши до цього організації громадянського суспільства.

 

- У рамках проекту проведено немало заходів. Виходячи з них, чи можна вже зробити певні висновки щодо затребуваності проекту, його актуальності для України?

- Головним індикатором актуальності Проекту є готовність громад активно брати в ньому участь. Це виявляється, насамперед, в готовності громадських організацій долучитися до реалізації проекту. У Миколаєві, наприклад, вже створено робочу групу по роботі Коаліції ІГС.

Ще одним важливим показником затребуваності є підтримка Проекту виконавчими комітетами міських рад. У Полтаві та Миколаєві на сьогодні підписані Договори про спільну діяльність за Проектом, у Львові здійснюється підготовка до підписання такого ж Договору.

За умовами договорів Міські ради братимуть участь у розробці бачення щодо трансформації системи захисту прав дітей у місті шляхом участі її представників у зустрічах робочих груп з розробки стратегії захисту прав дітей та діяльності Координаційної ради з охорони дитинства, залучатимуть експертів неурядових організацій для розробки проектів рішень, положень та інших документів щодо захисту прав дітей та сприятимуть проведенню громадського моніторингу виконання рішень у цій сфері, сприятимуть співпраці органів місцевої влади та неурядових організацій та створенню умов впровадження механізму соціального замовлення для виконання соціальних проектів, спрямованих на захист прав дітей.

 

- Чому пілотними містами проекту обрано Львів, Полтаву і Миколаїв?

Львів, Полтава та Миколаїв – це міста, в яких ми під час підготовки проекту побачили необхідний потенціал та напрацювання для реалізації цього Проекту.  

Окрім того, пілотні міста – це міста, які представляють різні регіони України. У кожного з цих регіонів свої специфічні особливості у сфері захисту дітей. Таким чином, реалізація Проекту у цих трьох містах має стати початком для поширення інновацій у захисті прав дітей у інших містах відповідних регіонів.

 

Довідково
Проект Європейського Союзу «Посилення ролі громадянського суспільства в захисті прав дітей» здійснюється Ресурсним центром ГУРТ у партнерстві з Молодіжним інноваційним центром «Медіа-М» та Представництвом благодійної організації «Кожній дитині» в Україні за фінансування Європейської Комісії.

Метою Проекту є посилення ролі громадянського суспільства в захисті прав уразливих груп дітей, зокрема у забезпеченні права на виховання у сім'ї чи сімейному середовищі.

Проект здійснюється у Полтаві, Львові, Миколаєві.
Тривалість проекту: жовтень 2008 – вересень 2010.
Бюджет проекту: 230 340 Євро
Веб-сторінка проекту: https://gurt.org.ua/dity/

Ресурсний Центр ГУРТ - національний центр суспільної інформації та експертизи, що сприяє суспільним перетворенням в Україні, використовуючи та розвиваючи потенціал інститутів громадянського суспільства та суспільно активних громадян. ГУРТ засновано у 1995 році та зареєстровано як громадську неприбуткову організацію у січні 1996 р.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.