bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Лідери молодіжних організацій Луганщини більше дізнались про менеджмент громадських організацій
29.05.2009

Сьогодні більшість освітніх тренінгів стоять чималі кошти. Проїзд, проживання, харчування, сплата за участь: іноді сума набігає така, що дорівнює не одній стипендії. Адже саме студенти є найактивнішими лідерами та членами молодіжних громадських організацій.

Виходячи з того, що молодіжні лідери Луганщини потребують на якісну інформацію щодо здійснення діяльності громадської організації, протягом грудня 2008 року – травня 2009 року Луганським обласним центром підтримки молодіжних ініціатив та соціальних досліджень спільно з управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту Луганської обласної державної адміністрації було проведено освітні семінари-тренінги для лідерів та членів молодіжних громадських організацій Луганської області.

Перший семінар під назвою «Менеджмент молодіжної громадської організації» було проведено в грудні 2008 року. Перший заступник начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації О.С.Литвиненко відзначила, що проведення освітніх семінарів-тренінгів для лідерів молодіжних громадських організацій стане доброю традицією.

До участі в семінарі були запрошені головний спеціаліст відділу правової інформації та державної реєстрації Головного управління юстиції у Луганській області Цветкова Олена Олександрівна, начальник Управління надходження доходів Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ісаєва Людмила Олександрівна, старший державний інспектор відділу масової роз’яснювальної роботи Управління масової роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА України в Луганській області Акумова Ганна Олександрівна, головний спеціаліст управління рівня життя, соціальних гарантій та компенсацій Головного управління праці і соціального захисту населення Черкашина Марія Семенівна, методист кафедри управління освітою Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Ніколаєнко Євгенія Миколаївна.

Атмосфера співпраці між молодіжними лідерами та представниками органів державної влади, що панувала під час всього семінару, надала можливість щиро та відверто обговорити нагальні проблеми діяльності молодіжної громадської організації.

Були розглянуті нормативно-правові акти з питань реєстрації, організації діяльності та ліквідації громадських організацій, підіймались практичні питання щодо оподаткування МГО, державного пенсійного страхування, державної реєстрації авторського права, порядок отримання громадською організацією гуманітарної допомоги. Спеціалісти надали практичні поради щодо подання документів для реєстрації МГО, внесення змін в статут, оформлення податкових звітів, звітів до Пенсійного фонду в Україні та багато інших.

В контексті діалогу учасники мали можливість безпосередньо запитати про вирішення конкретних проблем власної організації, обмінятися досвідом їх вирішення з іншими представниками МГО. «Мені здається, що семінар надав можливість зрозуміти лідерам різних молодіжних організацій, що не дивлячись на різноманітність у напрямках нашої роботи та її специфіку (кожному своє, як-то кажуть), виникають однакові проблеми щодо організації повсякденної діяльності: ті самі звіти у податкову, в пенсійний фонд, внесення змін до статуту, до кого можна звертатись по тому чи іншому питанню.Дуже приємно, що влада відкрита до співпраці з МГО. Дуже корисними будуть контакти надані спеціалістами» - зазначає одна з учасниць семінару Галина Абраменко, член правління МГО «Східноукраїнська асоціація арт-терапії».

Під час feedback учасники семінару запропонували підготовити збірник для лідерів МГО, який би містив нормативно-правові акти з питань реєстрації, організації діяльності та ліквідації громадських організацій, оподаткування прибутку підприємств; державного пенсійного страхування, державної реєстрації авторського права, а також практичні поради щодо порядку отримання гуманітарної допомоги, перевезення організованих груп дітей, в’їзду в Шенгенську зону, ліцензування соціальних послуг.

Вже у лютому під час проведення засідання «круглого столу» лідерів молодіжних громадських організацій Луганської області з представниками органів державної влади всім учасникам було презентовано посібник «Менеджмент молодіжної громадської організації», підготовлений спеціалістами ЛОЦПМІСД.

Ідея проведення семінару «Бухгалтерський облік в громадських організаціях» була також запропонована лідерами молодіжних громадських організацій Луганщини. Це обумовлено тим, що на сьогодні не існує видання, присвяченого організації бухгалтерського обліку в громадській організації, можна знайти лише деякі розділи у книгах, присвячених бухгалтерському обліку неприбуткових організацій. З інформаційним повідомленням к учасникам семінару виступила директор регіонального представництва в Луганській області газети «Все про бухгалтерський облік» О.Н. Масюченко. Учасники отримали спецвипуски газети «Все про бухгалтерський облік», присвячені організації діяльності неприбуткових організацій, і карти Луганської області.

Для якісного проведення семінару була запрошена досвідчений бухгалтер громадської організації «Луганська обласна група медіації» Ірина Галка.

Були розглянуті «стратегічні питання» організації бухгалтерського обліку в молодіжній громадській організації:

  • доходи НГО (добродійна допомога, компенсація витрат, основна (статутна) діяльність); витрати організації (кошторис, планування, облік);
  • довіреність, книга обліку довіреностей;
  • основні кошти в НГО;
  • трудові відносини в НГО.

Підіймались проблемні питання щодо перевірки МГО податковою адміністрацією, організації роботи з фізичними особами-підприємцями, оренди приміщення, автомобіля, оргтехніки.

Всі отримали CD з нормативно-правовою базою організації бухгалтерського обліку в громадській організації, методичними посібниками, формами бланків та іншими матеріалами, необхідними для організації якісної діяльності молодіжних громадських організацій.

Будь-яка молодіжна громадська організація в рамках здійснення своєї статутної діяльності, реалізації власних проектів так чи інакше здійснює видавничу діяльність. Але мало хто у її реалізації замислюється про якісь там державні стандарти, тим паче користується Законом України «Про видавничу діяльність».

А між тим інформаційний простір заполонили методичні посібники, довідники, брошури, бюлетені та багато іншої поліграфічної продукції, виданої молодіжними громадськими організаціями. Але не часто можна знайти якусь вихідну інформацію: хто автор? Xто редактор, дизайнер? Де та коли друкували? Який тираж видання? Та багато-багато іншої інформації.

Для того, щоб видавнича діяльність молодіжних громадських організацій була якісною та прагнула досконалості, було проведено семінар «Видавнича діяльність МГО». Під час семінару було розглянуто нормативно-правові акти про видавничу справу, питання про видання методичної літератури для внутрішнього користування, оформлення вихідних даних, друку у видавництвах м.Луганська з присвоєнням видання міжнародного коду ISBN та ін.

«Надалась гарна можливість отримати ті знання, які є необхідними для якісної видавничої діяльності громадської організації. Стисле та динамічне подання матеріалу сприяло більш плідному засвоєнню важливою інформації. Дуже добре, що є такі семінари. Хотілося б відмітити – безкоштовні. Це дуже важливо для членів МГО» - зазначив учасник семінару Гагік Григорян, прес-секретар МГО «Демократичний Альянс».

Велика значимість проведених семінарів на погляд багатьох учасників полягає в можливості безпосереднього спілкування з представниками органів державної влади, спеціалістами профільних управлінь та досвідченими лідерами НГО, обговорення реальних проблем, що виникають в діяльності молодіжних громадських організацій та шляхів їх вирішення.

У вересні 2009 року Луганським обласним центром підтримки молодіжних ініціатив та соціальних досліджень планується проведення освітньої програми для лідерів молодіжних громадських організації та органів студентського самоврядування «Пошук ресурсів, або якісна організація фандрайзингової діяльності». Програмою передбачено навчання молодіжних лідерів та виконання практичних завдань з організації заходів та пошуку ресурсів для їх проведення.

Контакти

  • Олена Луньова
  • Луганський обласний центр підтримки молодіжних ініціатив та соціальних досліджень
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.