bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Проблеми екології в друкованих виданнях Кіровоградської області
13.05.2009

В усіх країнах світу екологічне питання, є питанням національної безпеки. А оскільки головним завданням цивілізованої держави є захист інтересів своїх громадян, то екологічні права, екологічна безпека є складовою цих головних прав кожної людини.

Згідно ст. 50 Конституції України, - кожен має право на безпечне для життя і здоров’я навколишнє середовище , на відшкодування збитків, завданих порушенням цього права.

Хто відповідатиме за те, що Україна на екологічній карті ООН через погану екологію зафарбована чорним кольором. А це означає , що вона стала зоною, небезпечною для життя. (Джерело)

Спеціалісти дійшли висновку, що майже половина населення України живе у зоні ризику хімічного зараження. Не виключенням є і Кіровоградська область.

Впродовж місяця, Дитяча Екологічна Громадська організація «Флора», займалася аналізом видання районних та місцевих газет на предмет кількості питань з проблем екології, що піднімали та описували журналісти.

Загалом було проаналізовано 35 друкованих видань Кіровоградської області. Як виявилося, основними екологічними проблемами нашого регіону в квітні 2009 року були підготовка та проведення весняної толоки. Про це писали всі газети області, як про значну подію. Висловлювалося багато вдячних слів та похвал тим, хто прийняв участь в місячнику благоустрою та взивали до свідомості тих, хто за певних обставин відмовився долучитися до акції.

Майже всі видання зазначають позитивний та корисний результат від проведення суботників. Міста та села Кіровоградської області стали значно чистішими та охайнішими. Тому на прес-конференціях, що проводилися після акцій, представники влади, виглядали впевнено та гордо, адже роботи дійсно зроблено багато і є чим звітувати.

Прикрим є те, що дуже мало видань приділяють увагу, дійсно значним екологічним проблемам регіону, на ліквідацію яких треба не одноразова акція, а більш серйозний та ретельний підхід.

Таким чином із 54 проаналізованих статей, що торкалися питання екології, тільки 12 піднімали важливі проблеми, які не були пов’язані із організацією та проведенням цьогорічної акції та суботників.

На відміну від інших місяців, квітень, став щедрим на публікації про довкілля, саме завдячуючи масовим заходам, що ніяк не прослідковувалося в друкованих публікаціях інших місяців.

Тим часом, окрім організації та проведення Весняної толоки, по аналізу видань, регіон має ще багато проблем:

  • створення стихійних сміттєзвалищ;
  • паління сміття, через що у повітря потрапляють токсичні речовини. Дерева ростуть, накопичують радіоактивні елементи, які концентруються у листі. Спалюючи його, ми підвищуємо радіаційний фон. Наприклад, у місці горіння вогнища він збільшується у десятки разів;
  • питання вивозу сміття, брак транспорту;
  • збереження первоцвітів;
  • засмічення центральних парків та місць відпочинку міст та сіл області;
  • загоряння сухої трави;
  • зменшення рівня води у водоймах;
  • стан діючих звалищ твердих побутових відходів;
  • якість дніпровської води.

Деякі, небайдужі селяни, вже самі пишуть статті, переймаючись проблемою недбалого ставлення мешканців до свого міста. На нашу думку, про захист довкілля треба писати та нагадувати частіше ніж, один раз на рік у честь свята Весняної толоки або в День Довкілля. Рубрика «Екологія», в багатьох виданнях взагалі відсутня, як така.

Майже не піднімаються такі важливі питання, як вирубка дерев. Замовчуються теми шкідливих викидів в атмосферне повітря, забруднення підземних вод та багато інших. Про все це треба писати та говорити, адже ситуація ускладнюється та погіршується з кожним роком.

Цікавим є заклик видання «Знам’янські вісті»(18.04.2009р., № 30 (7247) у статті «Чисто не там, де прибирають», до я кого приєднуємося і ми «…Про навколишнє середовище треба пам’ятати та дбати щодня, а не раз у рік. Будьмо культурними, цивілізованими людьми ».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.