bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Рустам Ахметов: «Зараз допомагати іншим стало модним, тоді це була норма життя»
05.09.2014

Сьогодні ГУРТ знайомить вас з історією Рустама Ахметова. Про зміну його стереотипів та особливості волонтерської діяльності читайте далі.

Ми не використовували слово волонтер - від нього віяло чимось класично- книжним, в моєму дитинстві були тимурівці. Були піонерські і комсомольські справи. Якщо хтось зараз спробує підвести під це політику - то запевняю вас, у той час нас політика не цікавила. Особисто у нашого класу була група ветеранів, до яких ми ходили у гості допомагати по будинку, поспілкуватися, влаштовували для них свята в школі. Зараз допомагати іншим стало модним, тоді це була норма життя.

Піонерський актив, Рада молодих фахівців. Зараз ті, кому ближче до сорока, у більшості випадків є волонтерами pro bono.  Я повернувся до активної допомоги іншим, коли в травні 2005-го побачив бійку між ветеранами ВВВ і УПА. Психологічно їм просто нікому було допомогти народ просто стояв і дивився... стало страшно.Так з'явилася ідея власної громадської організації по наданню усебічної допомоги ветеранам ВВВ і УПА, мета якої культурно-просвітницька діяльність, між такими людьми.

Починаючи з 2005 року наша громадська організація в Запорізькому регіоні активно взялася за проведення спільних культурно-громадських акцій між ветеранами ВВВ і УПА. Це і проведення круглих столів, інтелектуальні змагання, спортивні змагання, котрі не вимагають великих фізичних навантажень. Підібрався дуже дружній колектив. Ми розробили волонтерську програму «Допоможи літній людині перейти дорогу», «Правовий захист ветеранів ВВВ і УПА», «Соціальний захист ветеранів ВВВ і УПА». Користь нашої волонтерської діяльності полягає в тому, що ми зуміли налагодити місток взаєморозуміння між цими людьми. А це дуже важливо. Кожен з них по своєму правий, між ними велика прірва. Між цими людьми є відмінність: ветерани СРСР воювали по повістці з військкомату(левова частка), а ветерани УПА воювали за переконанням(левова частка, знову-таки), але всі вони любили свою країну, і готові були за неї покласти свої життя. Хто розумніший і гнучкіший, ті самі усе зрозуміли і не гидують йти поряд з ветеранів УПА. Але для цього потрібно мати бажання. Хоча, навіть за бажання, треба позбавитися від стереотипів. Будь-яка зміна в логіці і мисленні розбивається об особу Сталіна як вождя.. У результаті, ряд причин(відсутність бажання, роль Сталіна і тому подібне) не дозволяє говорити про масштабну зміну ситуації в питанні примирення ветеранів двох Армій. Це і є наша головна волонтерська мета-допомога в налагодженні взаємовідносин ветеранів ВВВ і УПА.

На фото я спілкуюся на влаштованому нашій громадській організації спільному святі, присвяченому Дню перемоги з ветераном ВВВ і ветеранами УПА

За роки діяльності нашої громадської організації ми дуже тісно почали співпрацювати багатьма громадськими організаціями Запорізького регіону. Маємо ряд вдячностей від них.

Якщо мене запитають чому, чому Ви цим займаєтеся відповім коротко: Якщо не ми - то хто?

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.