bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Тарас Плахтій: «Організації мають навчитися приймати рішення у складі великих груп людей»
03.01.2014

Тарас Плахтій очолює громадську організацію "Центр розвитку української культури та самоорганізації", яка працює у двох напрямках. Один із них - дослідження і поширення традиційної і сучасної української культури, у тому числі різних етнічних груп. Другий напрямок - застосування технологій роботи великих груп людей для проведення зборів політичних, громадських організацій і органів державної влади.  Під час ІІ Форуму з організаційного розвитку він розповів ГУРТу про технології роботи великих груп людей, організації зі змінною мережею та динамічну структуру.

Тарас Плахтій

"Громадським організаціями треба чітко розуміти, що таке самоорганізація".

“Спочатку з`являється структуротворна ідея, наприклад, впорядкувати життя громади, або суспільства. Утворюється організація - збираються однодумці і взаємодіють у неформальній групі на рівних позиціях. Сили цієї структуротворної ідеї достатньо на їхню взаємодію. Але в подальшому, процес їхньої взаємодії запускає свою класичну групову динаміку. Результатом є поява неформальних лідерів, які за деякий час формалізують організацію. Тому, коли ми говоримо про самоорганізацію, треба розуміти що це дуже короткий процес, який дуже швидко переростає у організацію”, - розповідає Тарас Плахтій.

“Можна порівняти природу цього процесу самоорганізації з тим, як личинка перетворюється в метелика, - продовжує фахівець. Змінюється її структура, спосіб харчування, існування… Тобто, коли самоорганізація формалізується, то стає організацією і перетворюється в іншу сутність".

"Необхідне створення суспільної організації зі змінною структурою".

На думку фахівця,  в Україні існує потреба у створенні нової суспільно-політичної організації європейського типу з врахуванням особливостей української ментальності. Ця організація має діяти за схемою змінної структури. 

Зображення з особистого архіву Тараса Плахтія

Є два способи управління організаціями: за цілями і за структурою. За цілями управляють ті, хто її ініціював: вони пишуть програму, завдання … А за структурою, у нас фактично ніхто не управляє -  структура складається у відповідності до діючої організаційної культури, а вона ієрархічна. Тобто, будь - яка група українців, яка об`єднується в організацію, обирає голову, раду. І  потім ця влада концентрується в одних руках. Це і є ключова проблема українського суспільства - у організаціях, які створюються, рішення приймаються малою групою. Це такий "закон олігархізації Міхельса", внаслідок чого влада концентрується у руках невеликої групи людей, і ця мала група здатна використовувати ресурси організації для задоволення  особистих інтересів”, - розповідає Тарас Плахтій.

Власне, внаслідок дії “залізного закону олігархізації”   відбувається моральна та інтелектуальна деградація верхівки, лідери організації посилюють нагнітання нетерпимості та беруться формувати «образ ворога» з метою примусу членів організації  до колективної діяльності. Тому, на думку Тараса Плахтія, необхідно повернутись до зміни структури у організації.

Таким чином, рішення в організації рекомендується приймати  в складі великих груп людей. Зокрема, такою формою прийняття рішень є збори. Це і дає змогу залучати активних та компетентних активістів ззовні – потенційних нових членів організації.

“Організація зборів, які можуть діяти дієздатно, дасть додатковий бонус - механізм зростання чисельності організації. Наші організації, у більшості випадків, складаються з 5 - 20 людей, і далі  скорочуються, чи більше того - діляться. Тому пропонується певна методологія роботи. Крім того, основною стратегією чисельного зростання суспільно-політичної організації зі змінною структурою – динамічною мережею є своєрідна "абсорбція" найкращих активістів внаслідок створення можливостей творчої самореалізації для кожного з них в умовах безконфліктних та дружніх взаємостосунків між усіма учасниками і підрозділами організації в цілому", - вважає Тарас Плахтій.

Організації зі змінною структурою - це ті, у яких  приймають рішення і вироблять їх в горизонтальній структурі, коли всі учасники позиції рівні, а виконують рішення в проектних групах згідно основ сучасного проектного менеджменту. Тобто для прийняття рішень вони структуруються в горизонталь, для виконання - у вертикаль.

Порядок розгортання суспільно-політичної організації зі змінною структурою

"Порядок розгортання суспільно-політичної організації зі змінною структурою – динамічною мережею включає ініціювання створення організації,  які формулюють її мету, цінності та місію, а також усвідомлено обирають структуру організації, концепцію її самоуправління. Потім відбувається розширення ініціативної групи та формування власної організаційної культури. На цьому кроці відбувається поступове розширення ініціативної групи. Важливим кроком є підготовка та проведення установчих зборів, легалізація організації, розробка і прийняття програмних документів організації", - розповідає Тарас Плахтій.

Потім відбувається  перехід діяльності організації в робочий режим: члени організації за алгоритмом роботи динамічної мережі  здійснюють моніторинг та аналіз зовнішнього середовища, виробляють та виконують власні рішення.  

"При досягненні чисельності членів обласних осередків чи Всеукраїнського координаційного центру суспільно-політичної організації понад 70 осіб, - додає Тарас Плахтій, -  створюється нова або посилюється існуюча методологічна процесна група, яка приводить алгоритми і методологію роботи організації та її підрозділів у відповідність до нових умов".

 "Самоорганізація має вагоме значення для розвитку і становлення громадянського суспільства"

Те, що самоорганізація важлива для розбудови громадянського суспільства, у Тараса Плахтія не викликає жодних сумнівів: “Самоорганізація впливає  на якість громадських та політичних організацій, на їхню діяльність. А отже, має значний вплив і на розбудову громадянського суспільства в країні загалом”.

Мені би дуже хотілось, щоб наші організації навчились зростати, змогли виробляти, приймати і виконувати рішення в складі великих груп людей. У нас зараз ідуть процеси дроблення, звуження чисельності, пасивність активістів і хотілось би запустити зворотній процес, коли організації здатні  діяти у великому складі  - 100, 200, 300 тисяч чоловік. Такі організації можуть реально діяти і впливати”, - підсумував Тарас Плахтій.

Відео з особистого архіву Тараса Плахтія


Підготувала: Ярина Почтаренко

Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталу ГУРТРеєстрація займає менше однієї хвилини. 

Контакти

  • http://tarasplakhtiy.wordpress.com/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.