bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Врядування: що рекомендує читати ГУРТ?
24.10.2013

У рамках місячника врядування на порталі, ГУРТ знайомить своїх читачів із літературою, яка допоможе краще осмислити, обґрунтувати і зрозуміти актуальність теми врядування.

Адже, "врядування" ("governance") як зрозумілий та прозорий процес прийняття рішень, дає змогу органу врядування неприбуткової організації в ефективний та підзвітний спосіб використовувати ресурси і владу, спираючись на загальні цінності", - йдеться у книзі "Врядування неприбуткових організацій" (Беріт М. Лейкі).

Пропонуємо  книги, видані ГУРТом, які ознайомлять Вас  із загальноприйнятими принципами та механізмами здійснення врядування на різних рівнях.

«Посібник з врядування для неприбуткових організацій» є  настільною книгою для керівника організації, який будує свою  діяльність на принципах врядування. Посібник укладено робочою групою з питань врядування неприбуткових організацій країн Центрально – Східної Європи. 
 
 
Підґрунтям врядування неурядових організацій, як пишуть автори, є законодавство країни, що відображається у внутрішній структурі організації, залежно від типу організації, а також базові документи неурядових організацій -  угода про співпрацю, Статут, Положення чи правила діяльності.

Автори підручника виділяють подвійну структуру врядування, яку мають чимало неурядових організацій. У її межах існує два органи врядування: правління, яке здебільшого наглядає за фінансовими справами організації, та окремий орган, часто відомий як Рада менеджерів. Така структура, на думку авторів книги, перш за все, інтегрує систему врядування в щоденне життя організації.

У книзі детально описано посадові обов’язки членів правління, голови правління і обґрунтовано особливу роль засновників. Адже правління є вищим органом врядування – має право постійного й послідовного нагляду за діяльністю організації та може ухвалювати рішення.

Правління і персонал організації – це відмінні структури, пише упорядник книги Мерлін Вайетт.  Вона виділяє основне правило: правління управляє, а персонал здійснює менеджмент, при цьому правління і виконавчий директор працюють у партнерстві.

У книзі також наведено підказки для пошуку нових членів правління та чітко прописано як сформулювати місію організації. Її написання може бути досить легким, якщо зробити 5 кроків, які  описують автори підручника.

«Беремося за належне врядування!» – закликають автори книг, даючи настанови керівникам організацій:

1.      Почніть діалог з правлінням щодо його ролі в організації.

2.      Дізнайтеся, що саме мотивує членів Правління до роботи у вашій організації.

3.      Робіть зміни крок за кроком, чітко визначаючи пріоритетні цілі.

Щоб зрозуміти, чи підтримує  ваша організація ідеї належного врядування, у посібнику подане опитування, яке допоможе оцінити в балах свою діяльність.

Ознайомитись з електронною версією можна за посиланням.

Замовити видання можна за телефоном (044) 296 1052 або за електронною адресою [email protected].

У виданні «Врядування неприбуткових організацій», Беріт М. Лейкі визначає основні принципи врядування. На думку вченого, підзвітність та повноваження - основні поняття, що пов’язані з урядуванням у демократичного суспільстві.

На думку автора, орган урядування, насамперед, повинен чітко формулювати будь-яке завдання, оскільки діяльність персоналу оцінюватиметься на основі його виконання. Крім того, у книзі сформовані обов’язки індивідуальних членів органу врядування, адже вони є своєрідними послами організації. Зокрема, автор осмислює роль виконавчого директора. Адже, найчастіше саме він відіграє важливу роль у забезпеченні ефективного врядування.

Беріт М. Лейкі  наголошує, що визначення напрямів - одна із основних вимог ефективної діяльності організації та використання ресурсів організації.

Також із видання ви дізнаєтесь:

  • Як повинен працювати орган врядування?
  • Яка повинна бути кількість членів та склад організації? 
  • Як відбувається засідання органу врядування?
  • У чому  функції комітетів і робочих груп?
  • Яка особливість роботи в команді?
  • Яким має бути  ефективний доступ до інформації та знань? 

У книжці «Прийняття рішень та вироблення політики на місцевому рівні» (Досвід українських неурядових організацій) подано огляд різноманітних практик та механізмів впливу громадськості на процес вироблення політики на місцевому рівні. Видання вміщує документи, які можуть бути корисні для громадських організацій.

Видання доступне в електронному варіанті.

У посібнику «Десять основних обов'язків органу врядування неприбуткової організації»  Інгрема  Т. Річарда подано огляд основних функцій органу врядування неприбуткових організацій як колективного органу, викладено роль та функції виконавчого директора організації, обов'язки індивідуальних членів органів урядування. Посібник допоможе організаціям у створенні ефективних волонтерських програм -  її складових, мети та завдань; політики організації; форм співбесіди; системи заохочення тощо. Видання складене у вигляді практичних рекомендацій, конкретних прикладів та методичних розробок.

Автор детально розглянув десять обов’язків органу врядування, які можуть використовуватися для підготовки різноманітних документів організації. Разом з індивідуальними обов’язками членів органу врядування, вони можуть служити критеріями оцінки діяльності організації, а їх виконання – запорукою відкритості та прозорості діяльності організації.

Серед обов’язків органу врядування неприбуткової організації автор виділяє: визначення місії та цілей діяльності організації,  діяльність виконавчого директора, забезпечення планування діяльності організації, ефективний менеджмент ресурсів, визначення та моніторинг програм і послуг організації, популяризація організації, забезпечення дотримання законів та етичних стандартів, залучення та орієнтування.

Спеціальний випуск журналу «Добра воля», що доступний у форматі он-лайн версії,  присвячений темі «Врядування неприбуткових організацій». У випуску можна ознайомитись з теоретичними та практичними досвідами системи врядування в Україні та країнах Центрально-Східної Європи.

 
Тему відкриває стаття Василини Дибайло «Врядування, керування, управління, або дещо про переклад терміну «governance». Автор осмислює проблему правильного трактування слова «врядування». Тетяна Вахненко у матеріалі «Врядування неприбуткових організацій» розмірковує над тим, що представники українських неприбуткових організацій вкладають у слово «врядування», враховуючи свій досвід і потреби.

Також у випуску запропоновано схему, яка допоможе організації у процесі її становлення і переходу від звичайного керування до врядування організацією (за матеріалами книги Річарда Інгрема «Десять основних обов’язків Органу врядування неприбуткової організації»). 


Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталуГУРТ.  Реєстрація займає менше однієї хвилини. 

Контакти

  • https://gurt.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.