bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Найефективніші стилі лідерства: який із них притаманний для вас?
10.09.2013

У процесі дослідження та під час проведення різноманітних тренінгів на теми лідерства і менеджменту вчені визначили велику кількість стилів лідерства. Нижче наведено найпоширеніші їх варіанти - ті, що частіше за все розглядаються у працях з менеджменту. При вивченні стилів лідерства природно виникає питання універсального рецепту: чи можна виділити серед усього різноманіття даних стилів найефективніший?


Фото: olegupilkov.com  ole

Авторитарний стиль

Авторитарний стиль характерний тим, що лідер більшість свого часу проводить за наданням інструкцій. Такі управлінці вказують своїм послідовникам що робити, як і коли. Авторитарні лідери поширюють свою владу на послідовників та не виявляють готовності прислухатись до їхніх думок чи порад. Усі рішення приймаються виключно лідером, який навіть не заохочує інших до участі у вирішенні питань чи висловленні ідей.

Демократичний лідер

Демократичний лідер, на противагу авторитарному, заохочує послідовників до активної участі в обговоренні тих чи інших питань та прислухається до ідей своїх колег. Лідери, котрі притримуються даного стилю, прагнуть залучати інших до процесу прийняття рішень. Остаточне рішення приймається лідером, але тільки після того, як ідеї членів колективу були розглянуті та взяті до уваги.

Принцип невтручання

Стиль лідерства, в основі якого - принцип невтручання, видається навіть більш прогресивним, ніж демократичний стиль. Він є абсолютною протилежністю авторитарного стилю, і його особливість полягає в тому, що лідер дозволяє своїм послідовникам мати вільний доступ до прийняття рішень і практично до всіх аспектів здійснення завдань, не обмежених вказівками лідера. Тим не менш, відповідальність за остаточне рішення несе лідер.

Харизматичний лідер

Харизматичний лідер сповнений ентузіазму та чудово мотивує людей. Він просто заряджає інших своєю енергією та вірою в свою справу. Наявність харизматичного лідера може бути великим поштовхом до підняття «бойового духу» в колективі. Здатність мотивувати та надихати є важливою ознакою даного стилю лідерства.

Трансформаційний стиль

Лідер трансформаційного стилю використовує свої бачення та ідеї для того, щоб надихати і вести вперед інших. Він володіє чудовими навичками спілкування, що дозволяє йому чітко доносити до послідовників своє бачення. Лідер такого типу часто передає свої повноваження підопічним і проводить багато часу, спілкуючись зі своєю командою.

Розглянувши вищезгадані стилі лідерства, чи можемо ми виділити найбільш ефективний з них? З приводу даного питання ведуться активні дискусії.
Наприклад, ті, хто притримується авторитарного стилю лідерства, більше схильні до низького рівня мотивації колективу і слабкого командного духу. Лідерам такого типу важко мотивувати й надихати, тому що цей стиль є більш безособовим та вимогливим, орієнтованим на виконання завдань і таким, що не бере до уваги думки учасників колективу. Та, не зважаючи на це, існують ситуації, коли авторитарний стиль лідерства є найбільш ефективним. Наприклад, коли лідер володіє усім масивом інформації, а час виконання завдання обмежений і прийняття рішення у найкоротший термін є вкрай необхідним. Якщо у подібних ситуаціях не застосовувати авторитарний стиль, це може призвести до поганих результатів.
З іншого боку, харизматичний лідер може досягати високих результатів у мотивації своїх послідовників, але це водночас може призвести до залежності учасників колективу від лідера. У такому випадку успіх часто залежатиме від присутності лідера у момент прийняття рішення – несподівана його відсутність може призвести до ймовірного колапсу в колективі.

Враховуючи всі плюси та мінуси, можемо зробити висновок, що жоден з цих стилів не є досконалим. Для того, щоб бути найкращим лідером, слід бути гнучким - це завжди найкращий варіант.

Що ж означає бути «гнучким лідером»?

«Гнучкий лідер» може використовувати різні види лідерства, в залежності від ситуації. Якщо необхідний авторитарний стиль, то гнучкий лідер обере саме його. Якщо необхідно бути проникливим та дивитись далі, виходити за рамки стандартного бачення, «гнучкий» лідер обере трансформаційний стиль. Для досягнення максимальної ефективності лідер повинен бути готовий підлаштовуватись під ситуацію і змінювати стилі своєї поведінки згідно з обставинами.

Нижче наведено декілька ситуацій, в яких доречно застосувати той чи інший стиль лідерства.


Фото: www.el2g.com

Авторитарний: важливо швидко приймати рішення; лідер володіє головним масивом необхідної інформації; послідовники не можуть швидко діяти в даній ситуації без чітких вказівок.

Демократичний: необхідно впоратись з великим масивом інформації; завдання охоплює різні сфери, і для його виконання необхідні знання з різних галузей; лідеру бракує часу для аналізу всього масиву інформації, а члени колективу достатньо кваліфіковані та можуть впоратись із завданням без вказівок лідера.

Принцип невтручання: підходить для некритичних завдань, коли перед лідером стоять більш пріоритетні завдання; члени команди є спеціалістами у своїй сфері, вони досвідчені та незалежні.

Харизматичний: якщо в команді низький командний дух та відсутня мотивація, необхідні пристрасть та творчий підхід до досягнення цілі; коли обставини не викликають натхнення у колективі, а завдання видається нецікавим і непотрібним.

Трансформаційний: коли необхідні радикальні зміни; немає впевненості у майбутньому виході справи; коли ціль є досить новаторською і вимагає нового сучасного підходу для її досягнення.

Варто пам’ятати, що хороший лідер може відкрити найкращі риси у своїх послідовниках, він може виховати із них гарних лідерів. Якщо стиль лідерства, який Ви обираєте, добре підходить до обставин – Ви на правильному шляху!


Переклад Інни Турчик
Редагування Анжеліки Клайзнер
Джерело 

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.