bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Юрій Скиба: “Береш - наповнюєш руки, віддаєш – наповнюєш серце”
25.04.2013

Я вчитель. В Україні така професія вже напів волонтерська. Вірю в те, що кожній дитині Бог дає жаринку долі і мені як учителю необхідно разом з батьками розгледіти ту жаринку, побачивши її, підживити, роздмухати у багаття жаги життя.

Я дуже пишаюсь своїми учнями, які з жаринок запалили свої зірки (не важливо в яких професіях). Важливо, що вони цінують кожну мить життя, розуміють, що добрі справи, робляться не за гроші, а від щирого серця в дарунок людям. Як волонтер притримуюсь порад народної мудрості: "Береш - наповнюєш руки, віддаєш – наповнюєш серце". Я працюю в Прилуцькому гуманітарно-педагогічному коледжі ім. І. Я. Франка в комісії природничих дисциплін. Як волонтер очолюю науковий сектор молодіжної громадської організації Екоспектр. Екотуризм та його пополяризація - один з напрямків моєї роботи. Найкращі мої помічники - студенти , які поділяють мої погляди. Подорожі з дітьми - це ще одна нагода нестандартного спілкування та можливість передати свої знання та вміння іншим.

Ми вивчаємо тваринний і рослинний світ рідного краю, примножуємо його багатства, дбаючи про біорізноманіття. На наших маршрутах з’явились ареали рослин, які, в свій час, зникли з дикої природи Прилуччини: ареали ірисів, наперстянок, нарцисів, дев ясилів, анемон і тому подібне. Таке поповнення біологічних об'єктів робить екскурсії інформативно наповненими та поглиблює знання молоді про довкілля. В урочищі Джерела в нас обладнаний навчально-методичний центр, де молодь має можливість виконувати практичні завдання, передбачені програмами курсів природничих дисциплін. Найбільш жвавий інтерес викликають дослідження дебіту джерел, геологічна будова, форми рельєфу, дослідження рослин ітварин.

В 2010- 2012 роках ми вийшли на новий рівень співпраці з міським відділом освіти. Підписано угоду про підготовку екскурсоводів та організацію клубом "Екоспектр" екологічних подорожей та екскурсій. В травні-квітні в екоподорожах та екскурсіях буває 45-65 класів, це десь від 1000 до 1600 учнів. Громада зацікавлена в такій екологічно-просвітницькій волонтерській діяльності. Волонтерство - це варіант долучення до вирішення проблем громад (хоча б на початкових стадіях розробки і реалізації проектів), коли не економічні відносини, а соціальні потреби є рушійною силою.

З власного досвіду знаю, що саме волонтерська робота ініціативних груп є початком розробки серйозних соціальних проектів. На сьогодні Прилуччина має реалізований проект Ярмарковий шлях», в основі якого створення інфраструктури сільського «зеленого» туризму. В трьох сільських населених пунктах створені туристичні об'єкти, надаються послуги, заохочується розвиток органічного землеробства. В 2013 році розпочато проект Костомаров і Прилуччина. Розробляємо не тільки екомаршрути, а й організовуємо акції по відновленню прибирання садиби Миколи Костомарова та прилеглих територій. Хто зацікавився нашою волонтерською роботою, приїжджайте до нас!

 Волонтерська історія бере участь у конкурсі “Волонтер року 2012"

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.