bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадські рекомендації «Продаж спиртного та цигарок неповнолітнім: механізми контролю»
24.04.2013

Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» у співпраці з Коаліцією «За вільну від тютюнового диму Україну» та рухом «Твереза Україна», рекомендує вжити низку системних заходів для протидії доступності дітей до алкоголю та тютюну, попередження пияцтва та тютюнопаління:

1. Депутатам Донецької міської ради звернутися до депутатів Верховної Ради з проханням підтримати Законопроекти №№ 2880, 2875 та 2876, а також внести необхідні законодавчі зміни щодо:

1.1. Обмеження економічної доступності алкоголю шляхом підвищення податків і цін на алкогольні напої, тому числі і через підвищення акцизів на алкогольні вироби.

1.2. Обмеження фізичної доступності алкоголю шляхом скорочення часу продажу та місць продажу алкогольних напоїв, які можуть бути лише в будівлях та заборона продажу алкогольних напоїв на розлив (в тому числі пива) для споживання у громадських місцях та на всіх без винятку об’єктах благоустрою населених пунктів.

1.3. Внесення відповідних змін до ст.156 КУпАП, зокрема щодо часу та місць продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, а також підвищення розмірів штрафних санкцій, передбачених ст.156 КУпАП.

1.4. Визнання алкогольними напоями усіх напоїв, які місять більше 1,2% алкоголю.

1.5. Надання права місцевому самоврядуванню самостійно додатково обмежувати продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів у магазинах, супермаркетах та малих архітектурних формах.

1.6. Заборони отримання нової ліцензії на здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами тими суб’єктами підприємницької діяльності, які порушили правила торгівлі;

1.7. Надання необхідних повноважень регіональним управлінням Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів для складання протоколів за ст.156 КУпАП.

1.8. Обмеження привабливості алкоголю шляхом заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу алкогольних напоїв (знаки для товарів та послуг, під якими випускаються алкогольні напої не можуть бути спонсорами спортивних, культурних, благодійних та інших заходів).

1.9. Виділення цільових коштів у розмірі близько 0,1-1% від акцизів на тютюн та алкоголь відповідним центральним виконавчим органам влади для реалізації заходів захисту здоров’я населення від шкідливого впливу алкоголю і тютюну та пропаганди здорового способу життя.

2. Депутатам Донецької міської ради прийняти рішення «Про обмеження продажу пива, слабоалкогольних та алкогольних напоїв в роздрібній торгівельній мережі міста Донецька»:

1.Заборонити продаж пива (крім безалкогольного), слабоалкогольних та алкогольних напоїв в торгівельній мережі міста, за винятком закладів ресторанного господарства, з 22.00 години вечора до 8.00 години ранку.

2.Суб’єктам господарювання встановити інформаційні таблички щодо обмеження реалізації алкогольних напоїв згідно з п.1.

3. Заборонити продаж алкогольних виробів  ближче  ніж  за  300  метрів від  територій  дитячих  дошкільних закладів,  середніх загальноосвітніх  шкіл  та  інших  навчальних  закладів,  в   яких навчаються діти віком до 18 років, закладів культури та охорони здоров’я, спортивних, фізкультурно-оздоровчих споруд та закладах фізичної культури та спорту.

4.Рекомендувати регіональному управлінню Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПА України в Донецькій області здійснювати анулювання та припиняти видачу ліцензій на здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями суб’єктам підприємницької діяльності всіх форм власності, які порушують умови, зазначені в п.1, 3. 

5.Рекомендувати правоохоронним органам посилити роботу щодо притягнення до адміністративної відповідальності осіб, що вчиняють правопорушення, передбачені статтею 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

3. Органам влади, правоохоронним органам, інспекції у справах захисту прав споживачів, податковій службі та громадським організаціям:

1. Підписати Меморандум про співпрацю та координацію дій всіх відповідальних структур для підвищення рівня прозорості, оперативності та ефективності.

2. Створити карту місць нелегальної торгівлі тютюновими виробами та алкогольними напоями для оперативного реагування з боку правоохоронних органів та ліквідації таких місць.

3. Організовувати спільні рейди по місцях незаконного продажу сигарет та алкоголю у м.Донецьку з метою виявлення точок нелегальної торгівлі та припинення їх діяльності.

4. Посилити контроль за дотриманням законодавства в частині реклами алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

5. Організовувати масштабні заходи, що проводитимуться щонайменше чотири рази на рік та будуть присвячені до Всесвітнього дня тверезості та боротьби з алкоголізмом, Всесвітнього дня здоров’я, Міжнародного дня відмови від куріння та Всесвітнього дня без тютюну.

6. Систематично розміщувати соціальну рекламу, що пропагує здоровий спосіб життя та відмову від шкідливих звичок.

7.  Проводити лекції «Вуличного Університету» із залученням лідерів громадської думки, спортсменів, зірок, які у вільній формі розповідатимуть про небезпеку вживання алкоголю та власні історії успіху без шкідливих звичок.

Проект «Донецьк без тютюнового диму» підтверджує свою готовність співпрацювати в напрямку пропаганди здорового способу життя, боротьби з тютюнопалінням, алкоголізмом та незаконним продажем задля збереження здоров’я підростаючого покоління! 

Дані рекомендації передані в Донецьку міську раду в рамках консультацій з громадськістю на тему «Продаж спиртного і сигарет неповнолітнім: механізми контролю».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.