bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Мешканці громад Сходу України активно долучилися до збереження своїх шкіл
21.02.2013

Близько ста педагогів та жителів  громад Луганської, Донецької та Харківської областей активно долучилися до впровадження ініціатив на збереження своїх шкіл. В ході тренінгів спільно вироблені та сплановані моделі розвитку чи захисту місцевих шкіл. Заходи були організовані для місцевого активу протягом січня-лютого командами ініціативних груп та громадських організацій за участі фахівців Східноукраїнського центру громадських ініціатив (СЦГІ).

Близько ста вчителів та директорів шкіл, представників батьківських комітетів, сільських рад, місцевого бізнесу, церкви й просто активних мешканців взяли участь у тренінгах «Розробка моделей захисту та збереження освітніх послуг у власній громаді та планування їх впровадження». Заходи були організовані командами місцевих громадських організацій та ініціативних груп чотирьох селищ Луганщини, Донеччини, Харківщини та шахтарського мікрорайону міста Донецька. Наразі вони реалізують адвокасі-ініціативи на збереження освітніх послуг у власних громадах.

Разом з фахівцями СЦГІ учасники тренінгів знайшли відповіді на питання: Для чого школа в нашому селі? Якою буде школа в нашому селі через 5-10 років? Що для цього треба зробити? 

Тренінги допомогли присутнім не тільки згуртуватися й спланувати свої найближчі спільні дії у рамках реалізації діючих ініціатив, а йобговорити ідеї на перспективу.Серед задумів на майбутнє були зазначені: створення інформаційного центру на базі школи, облаштування території закладу, відкриття навчально-виховного комплексу «Школа - сад» екологічного спрямування, створення громадської організації та фонду школи, отримання ліцензії для надання платних освітніх послуг тощо.

Родзинками заходів стали: презентація результатів опитування мешканців щодо їх ставлення до загрози закриття школи та виступ волонтера Корпусу Миру США Айлін Кейлі  про коліаційні дії шкіл (с.Денежникове Новоайдарського району Луганської обл.); дискусії на тему громадсько-активних шкіл після перегляду фільму «Школа для громади, громада для школи» (ВФ «Крок за кроком») у селі Нова Чернещина Сахновщинського  району Харківської області та селі Златоустівка Волноваського району Донецької області; майстер-клас російського експерта Наталії Киреченкової (ВРДГО «Іскра», м.Вороніж, РФ) «Реалізація партнерських проектів: з досвіду громадсько-активних шкіл Росії» у СШ № 138 м.Донецька та с. Малоіванівка Перевальського району Луганської області.

«Організовані в громадах переможців нашого конкурсу мікрогрантів тренінги допомогли запалити іскорки в місцевих жителях. Завдяки цим заходам на місцях люди побачили, що вони не кинуті на призволяще зі своїми проблемами, зрозуміли важливість спільної діяльності й відчули в собі сили змінити ситуацію на краще. Також тренінги допомогли школам поповнили свої команди однодумцями та волонтерами», - зазначила заступник голови Східноукраїнського центру громадських ініціатив Оксана Дрєпіна.

Діяльність проводилась в рамках проектів Східноукраїнського центру громадських ініціатив «Разом до збереження та розвитку освітніх послуг в малих громадах» (за фінансової підтримки програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного Фонду «Відродження») та «Об’єднання українсько-російського експертного потенціалу при підготовці активу малих спільнот Сходу України до адвокасі-діяльності на збереження шкіл» (мікрогрант від Товариства Лева за фінанси National Endowment for Democracy).

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.