bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Луцьку населенню допоможуть об’єднуватись у представницькі органи
07.02.2013

6 лютого 2013 року в Луцьку презентували проект, спрямований на розвиток та стимулювання створення органів самоорганізації населення (ОСН) під назвою «Створення умов для нового якісного рівня діяльності ОСН у м. Луцьку». Проект реалізовує Асоціація підтримки та розвитку ОСББ та ОСН в межах Програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження».

ОСН – це представницький орган громади, який представляє і відстоює права та інтереси людей, що живуть на певній території. ОСН може співпрацювати, впливати, й контролювати органи місцевого самоврядування, а тому є дієвим інструментом вираження й захисту інтересів територіальної громади на рівні місцевої влади.

«Але чомусь так склалось, що у західній Україні ОСНи створюються переважно у сільській місцевості, а от для міст це не характерно. Ми вирішили створити Ресурсний центр для ОСН у Луцьку та стимулювати розвиток і створення ОСНів на Волині, щоб перенести кращі практики діяльності на «нетрадиційну» для ОСН територію», - сказав Олексій Орловський, директор програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження», який відвідав прес-конференцію.

То що ж практично можуть робити органи самоорганізації населення і які повноваження вони мають? За словами Петра Лавринюка, Президента Інституту Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив, ОСН може вирішувати широке коло питань, основною його ознакою є територіальний аспект. Тобто, навіть у Луцьку, де, здавалося б, проблеми для всіх схожі, різні райони мають різні проблеми, відповідно, територіальний представницький орган, тобто ОСН,  може здійснювати контроль над вирішенням проблемних питань владою. І співпрацювати з нею для вирішення цих питань. Громадський діяч також наголосив, що не треба плутати ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків) із ОСН (орган самоорганізації населення), оскільки ОСББ об’єднує людей на правах власності і має справу переважно із обслуговуванням і благоустроєм багатоповерхівок, а до ОСН можуть входити люди, які об’єднані територіально.

Є відмінності і у створенні цих двох організацій. Так, щоб створити ОСН потрібне рішення зборів та дозвіл міської ради. А саме створення ОСН має свої переваги як для влади так і для громади. Громада через ОСН може виконувати контролюючі й представницькі функції, а також впливати на органи місцевого самоврядування, а влада у вигляді ОСНів набуває соратників та помічників, які доноситимуть до неї побажання громади.

Думку влади відносно розвитку ОСНів висловила Світлана Музика – заступник начальника департаменту ЖКГ Луцької міської ради:

«Більшість проблем виникає через те, що влада не розуміє людей, а люди не розуміють владу. А коли у громаді з’являється ініціатор, або представницький орган, то є кому доносити до влади інформацію, іти на діалог. Нажаль, більшість людей у нашому місті інертні і висловлюють своє незадоволення, як то кажуть, тільки вдома на кухні. От наприклад, всі знають, що тарифи на житлово-комунальні послуги мають підняти. Звернення із проти цього приходять, в основному, від окремих людей, тобто, з усіх жителів міста, які будуть платити більше, незадоволені цим тільки деякі з них. А от якби такі звернення були від ОСН – я думаю, що ці питання вирішувалися б зовсім по-іншому», - висловилась пані Музика.

А щоб допомагати громаді створювати ОСНи, Асоціацію підтримки та розвитку ОСББ та ОСН у Луцьку створено Ресурсний центр для ОСН. Він вже увійшов до Всеукраїнської мережі ресурсних центрів для ОСН, що забезпечило можливість переймати найкращі практики зі всієї України (яскраві приклади ефективності функціонування ОСН є у Одесі, Луганську, Вінниці) та адаптувати їх до Луцька. До слова, Ірина Гайдучик, керівник проекту «Створення умов для нового якісного рівня діяльності ОСН у м. Луцьку», ще до початку його реалізації набиралась досвіду у Школі самоорганізації населення у Одесі. Своє бачення ОСНів «по-Луцьки» вона виразила так:

«Розвиток органів самоорганізації населення у Луцьку має величезний потенціал, ми побачили ті кроки, які вже були зроблені у цьому напрямку до нас і окреслили перспективи відповідної роботи у Луцьку. Мені дуже приємно, що влада нас підтримує у цій справі, однак варто пам’ятати що створити ОСН примусово неможливо, ініціатива повинна йти виключно від громади. Тож першочерговим завданням, яке ми ставимо перед собою на даний момент – мотивувати людей створювати ОСНи і допомагати їм у цьому процесі. Саме з цією метою і створено Ресурсний центр для ОСН. Тут усі бажаючі матимуть змогу отримувати консультаційні, методичні, правові та інші види послуг, що стосується створення й діяльності ОСН, буде також надаватись юридичний супровід у процесі їх легалізації».

Консультації надаватимуться консультантами проекту понеділок, субота 09:00-14:00, вівторок-п’ятниця із 09:00-17:00 в приміщенні Ресурсного центру для ОСН та за тел. 78-59-52 .

Контакти

  • прес-служба
  • Асоціація підтримки та розвитку ОСББ та ОСН
  • [email protected]
  • (098) 9222616 (066) 1630008 (0332) 200032

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.