bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Понад 600 підлітків у колоніях для неповнолітніх взяли участь у програмі ”Сходинки”
22.01.2013

У 2012 році організація «Право на здоров’я» спільно з Державною пенітенціарною службою України реалізували проект, спрямований на профілактику ВІЛ та формування здорового способу життя серед підлітків у виправних колоніях для неповнолітніх та слідчих ізоляторах. Протягом першого року у рамках проекту понад 600 підлітків із цих закладів пройшли повний курс тренінгової програми «Сходинки». Оскільки програма виявилася успішною та зацікавила підлітків, проект був продовжений ще на рік. У 2013 році до профілактичної роботи будуть також залучені медичні працівники колоній для неповнолітніх та СІЗО. Експерти організації «Право на здоров’я» навчать медиків проводити тестування на ВІЛ, до- та після-тестове консультування, а також принципам дотримання конфіденційності інформації та ін.

Чому навчає програма «Сходинки» та для чого вона потрібна нам розповіли самі учасники тренінгів.

Відгук про участь у тренінговій програмі «Сходинки» словами самих вихованців Прилуцької колонії для неповнолітніх:

Відвідуючи тренінги, які проводить для нас наш психолог Олександр Миколайович, я багато чого для себе, взяв. Це тому, що він дуже весела людина. Він проводить заняття на відкритій темі. Ніколи не намагається натякнути нам, що ми ув’язнені. Він вважає, що ми самі звичайні хлопці. І тому нам дуже цікаво. Перша тема яку я запам’ятав це «Життєві цінності». Дуже сподобалось! Ми визначались, що для кожного з нас найважливіше в житті. Відповіді на питання давали, не соромлячись. Я, чесно, і не думав, що хлопці, які знаходяться за гратами, володіють такою логікою і мисленням.

Перед кожним заняттям О. Миколайович нам нагадує, що якщо нам буде важко відповісти на те чи інше питання, то нам завжди допоможуть Ден і Ніка (персонажі, на прикладі яких підлітки розглядають певні життєві ситуації). Це теж свого роду дуже весело. На якийсь час забувається, що ти знаходишся за гратами. Хочеться, щоб ця мить проведення тренінгу не закінчилась ніколи.

Навіть по закінченню тренінгу ми виходимо і ділимось враженнями з іншими хлопцями. Вчимо інших. А вони не можуть збагнути, чому нам так весело. Просто, багато не розуміють, що можна отримувати задоволення не тільки від наркотиків та спиртного, а й від звичайного тренінгу, на якому дуже весело.

Ми вже майже закінчили навчання. Дуже буду чекати наступних уроків. Гадаю, що по закінченню, може, й не всі збагнуть, що таке «Гарно», але декілька все-таки зрозуміє. 

Інформація про проект:

Тренінгова програма «Сходинки» була розроблена фахівцями представництва міжнародної організації «Право на здоров’я» в Росії (м. Санкт-Петербург) у 2007 році, в Україні адаптована програма запроваджується з 2009 року. Заняття за програмою «Сходинки» проходять в інтерактивній формі, вони стосуються питань профілактики ВІЛ та ІПСШ, наркозалежності й ризикованих форм поведінки; включають інформацію про здоровий спосіб життя. Спочатку тренінги проводили для дітей вулиці та вуличної молоді на базі денних центрів та в умовах аутріч, а з 2011 року до програми також включили учнів шкіл-інтернатів та професійно-технічних навчальних закладів та ін. З 2012 року тренінги «Сходинки» проводяться для підлітків у виправних колоніях для неповнолітніх та СІЗО.  

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.