bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ПАТ «Волиньгаз» та Луцькі ОСББ домовляються про новий формат стосунків
21.01.2013

Мешканці квартир, які входять до об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста Луцька не отримують якісних послуг по газопостачанню через неврегульовані стосунки між ОСББ та ПАТ «Волиньгаз», яке є єдиним у місті газопостачальним та газорозподільним підприємством.

Щоб внести ясність у відносини ПАТ «Волиньгаз» та Луцьких ОСББ 16 січня 2012 року за круглим столом зібралися голови ОСББ, начальник «Волиньгазу» Руслан Сахарчук, – заступник Луцького міського голови, голова комісії з вивчення та сприяння діяльності ОСББ Лариса Соколовська та заступник голови комісії, депутат Луцької міської ради Роман Бондарук, голова Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк, Президент Волинського Інституту Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив Петро Лавринюк. Організатором заходу виступила Всеукраїнська громадська організація Громадянська мережа ОПОРА.

ОСББ твердять, що основна проблема полягає в тому, що ПАТ «Волиньгаз», користуючись своїм монопольним становищем на ринку газопостачання, намагається перекласти частину своїх функцій на плечі об’єднань. Але ОСББ є замовниками послуг, тому вони не можуть відповідати за якість цих послуг, а також не мають права забезпечити безперешкодний доступ представників газопостачального підприємства в квартири, як цього хоче «Волиньгаз», оскільки помешкання знаходяться у приватній власності, та ряд інших проблемних аспектів.

Так, законодавча база, яка регулює відносини ОСББ та «Волиньгазу» недосконала, тому кожна зі сторін трактує нормативні акти по-своєму. Зокрема, одне з найбільш болючих питань у співпраці ОСББ та обслуговуючих організацій – проблема розподілу будинкових мереж. Наразі так і не вдалося вирішити яку частину приміщення повинен обслуговувати «Волиньгаз» і хто відповідальний за обслуговування комунікацій, які проходять поза межами квартир.

У плані обслуговування і розподілу повноважень, що стосується внутрішніх будинкових мереж, ОСББ, розглядається не як власник мереж, адже мережі – це спільна власність усіх мешканців. Зважаючи на це, ОСББ та «Волиньгаз» не можуть дійти до спільної позиції щодо укладення договорів про надання технічного обслуговування внутрішніх будинкових мереж. Справа в тому, що ті зразки договорів, які дійсні на даний час, були затверджені ще у 1997 році, а закон про діяльність ОСББ був прийнятий тільки у 2001, тому не пристосовані до ОСББ.

Тому, щоб вирішити суперечки між «Волиньгазом» та ОСББ, Лариса Соколовська запропонувала кожній зі сторін конкретизувати своє бачення подальших відносин та  внести до договорів свої поправки, ще раз разом перевірити їх для уникнення неоднозначних нюансів та підписати остаточний альтернативний варіант.

Контакти

  • Петро Лавринюк
  • Всеукраїнська громадська організація Громадянська мережа ОПОРА
  • +38(067)905-53-98

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.