bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Уряд України готує суспільству новорічний подарунок
30.12.2012

2012 рік для екологів всього світу став значним у єднанні навколо ідеї сталого (збалансованого) розвитку. В червні відбулася конференція ООН Ріо+20 “Майбутнє, якого ми прагнемо”, яка підвела підсумки 20-річного шляху розвитку країн світу та втілення в життя суспільства Програми дій на ХХІ століття (Ріо,1992 р.).

Визначною подією для держави України стали не тільки участь у Форумі представників уряду, науковців, громадськості, а й підписання разом зі 100 країнами світу документів щодо соціального, економічного та екологічного зростання.

На конференції ООН було наголошено про необхідність кожної держави розробити свої національні програми щодо рішення соціальних, екологічних, економічних проблем:  бідність та погіршення здоров’я населення, нестача продуктів харчування та питної води,зменшення викидів у атмосферу парникових газів та скорочення видобутку палива на вуглецевій сировині, впровадження “зеленої “економіки, альтернативної енергетики тощо.

Як вплинули міжнародні ідеї на наші українські реалії?

На жаль негативно.

По-перше, колишній міністр Мінекології   Едуард Ставицький підписав документи в Ріо , але на практиці зробив по- своєму. Як альтернативу у газовому питанні з Росією, став просувати проект добутку сланцевих газів в Україні та дав згоду на розвідку сланцевих газів компаніям Shell, Chevron .У жовтні У Харьківській області вже пробурили дві скважини.

По-друге, на застереження Громадської ради при Мінекології щодо ризиків від таких проектів для людських,земельних, водних ресурсів у техногенних  Донецькій, Харківській, Львівській  областях, відповів її розпуском та формуванням лояльної Ради. Екологічний імідж держави України , сформований у світі завдяки роботі неурядових громадських організацій протягом дисятіліття,  одним підписом було анульовано.

По-третє, розкол екологічної громадськості на тих, хто не підтримує дії уряду та тих , хто іде на компроміс з ними свідчить про відсутність в Україні нормативно-правової законодавства у інвестуванні міжнародного бізнесу в нашу економіку.

Науковці, депутати ВР, екологічні НУО брали участь у Національному круглому столі 12.12.2012 року в Києві та підготували Відозву (текст прикладається), з якою звертаються до суспільства висловити свою позицію стосовно сланцевого майбутнього для України і звернутися до уряду України зі своїми пропозиціями. 

Проти просуваня проекту добутку сланцевих газів висловилися громадські організації, науковці Донецької області. Їх турбує, що тисячі скважин пробурять біля мережі Донецької природної та духовної святині Національного парку “Святі гори”, що з проблемою закриття шахт гостро постала проблема охорони праці гірників, бо шахтний метан не утилізують. Вони вважають, що економічно вигідно впроваджувати добуток природного газу не шляхом гідророзриву,а альтернативним: утилізацією біогазу сміттєзвалищ, шахтного метану; методом газофікації поверхневих вугільних пластів, модернізацією старих свердловин природного газу. Майбутній енергетичний потенціал Донбасу - це гідрогенізація вугілля. Ресурси повинні бути спрямованими на розвиток національної економіки.

Громадська рада при управлінні  охорони природного навколишнього середовища в Донецькій області направила листа до ВР, Уряду, Мінекології стосовно недоцільності застосування методу гідророзриву для добування сланцевих газів та наголосити на нього мораторій (текст прикладається).

Контакти

  • Бабченко Раїса
  • Макіївський міський осередок Всеукраїської дитячої спілки “Екологічна варта”
  • [email protected]
  • +380508457309

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.