bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як на Вінниччині виконується Закон про заборону тютюнопаління
24.12.2012

 20 грудня 2012 року у прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю облдержадміністрації пройшов круглий стіл на тему:«Як на Вінниччині виконується Закон про заборону тютюнопаління?!? Крок за кроком»

У обговоренні ключових аспектів даного Закону взяли участь:

  • Сергій Гончар - керівник Департаменту виконання законодавства Коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну», ініціатор та автор першого в Україні рішення Черкаської міської ради по обмеженню куріння в громадських місцях у 2003 році,
  • Сергій Мар’янчук- модератор заходу та координатор від Коаліції у Вінницькій області,
  • Ігор Слободянюк - заступник начальника управління громадської безпеки ГУ МВС України у Вінницькій області,
  • Петро Ільчук - начальник відділу контролю у сфері внутрішньої торгівлі інспекції з питань захисту прав споживачів у Вінницькій області,
  • Петришин Анатолій - завідувач сектору Вінницького обласного територіального відділення Антимонопольного Комітету України,
  • Світлана Василюк - директор Департаменту інформаційної політики та комунікацій з громадськістю Вінницькій облдержадміністрації,
  • Сергій Кудлаєнко - директор Департаменту розвитку споживчого ринку та послуг Вінницької міської ради,
  • Дмитро Слободянюк - лікар КП «Вінницький обласний наркологічний диспансер «Соціотерапія» ,
  • Олег Дудчик - представник Вінницької обласної колегії адвокатів,
  • Ельдар Назаров – директор «Феріде плаза»
  • та представники громадськості, бізнесу і засобів масової інформації Вінниччини.

Як повідомив Сергій Гончар, Закон про заборону тютюнопаління перш за все спрямований на захист тих, хто не палить. Водночас він також сприятиме, аби велика кількість населення вже наступного року можливо позбулася згубної звички. Він також зазначив, що з дня набуття чинності Закону, куріння усіх без винятку тютюнових виробів забороняється на дитячих та спортивних майданчиках, у під’їздах житлових будинків, ліфтах, таксофонах, у підземних переходах. За його словами, дія Закону розповсюджується і на приміщення органів державної влади, органів місцевого самоврядування та інших державних установ, на приміщення та територію закладів охорони здоров’я, навчальних та освітньо-виховних закладів, закладів ресторанного господарства і об’єктів культурного призначення.

За нормами чинного законодавства, відтепер палити можна лише за межами приміщень кафе, барів, ресторанів, нічних клубів, дискотек та на відкритих терасах, за столиками, які стоять поза приміщенням.

Як зазначив координатор від Коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну» у Вінницькій області Сергій Мар’янчук, після прийняття Закону по місту проводиться моніторинг ресторанів, кафе, барів та нічних клубів. Протягом трьох днів біля 40 (сорока) власників та адміністратори закладів отримали інформаційні буклети з роз’ясненням Закону та наклейки з інформацією про заборону куріння. В прцесі моніторингу - всі ці заклади дотримались виконання Закону.



«Держспоживінспекція України штрафуватиме суб’єктів господарювання, якщо на території їх приміщень відвідувачі будуть курити. Крім того, штрафи накладатимуться навіть за наявності попільничок на столах у приміщеннях», – підкреслив Петро Ільчук. Він також зауважив, що розмір суми штрафу складає від 1 до 10 тисяч гривень. За правопорушення з боку фізичних осіб працівниками правоохоронних органів складатиметься протокол і стягуватиметься штраф у розмірі 170 грн., якщо правопорушення здійснено вдруге, сума штрафу складатиме 340 грн. Заступник начальника Управління громадської безпеки УМВС України у Вінницькій області Ігор Слободянюк зазначив, що сьогодні міліція в першу чергу налаштована не на накладання штрафів на курців, а на профілактичні заходи, бесіди з тютюнозалежними людьми. Адже, в першу чергу треба змінювати внутрішню культуру курця.

В цьому році працівники міліції склали 2300 адмінпротоколів за паління в заборонених місцях, з них до 200 осіб були застосовані штрафні санкції. Решта отримали попередження.

Головна мета законодавця - це захист людей, які знаходяться поруч з курцем. Адже вони мають такий самий ризик отримати хвороби, що виникають внаслідок тютюнопаління.

Основні положення змін до нового законодавства України про заборону куріння від 16 грудня 2012 року, на сайті МОЗ України.

Контакти

  • Сергій Мар’янчук
  • ГО “Молодіжна організація ”СЛАВІС-ВІННИЦЯ”
  • [email protected]
  • 093-093-8-999 та 097-97-99-99-6
  • http://slavis.ho.ua/
  • http://slavis.ho.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=237:2012-12-21-08-32-55&catid=35:2010-10-22-11-18-57&Itemid=57

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.