bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Підлітків у колоніях для неповнолітніх та СІЗО вчать, як убезпечити себе від ВІЛ
23.12.2012

За даними ООН, епідемія ВІЛ-інфекції в Україні залишається найсерйознішою на європейському континенті. Таку ситуацію значною мірою обумовлюють несприятливі соціально-економічні фактори, що склалися в Україні. Ситуація загострюється ще й тим, що епідемія розвивається на тлі поширення інших соціально небезпечних хвороб.

З метою запобігання поширенню епідемії ВІЛ, зокрема серед молоді груп ризику, міжнародна організація «Право на здоров’я» (HealthRight International) в Україні з 2009 року запроваджує тренінгову програму «Сходинки», спрямовану на профілактику ВІЛ та формування здорового способу життя. Спочатку тренінги проводили для дітей вулиці та вуличної молоді, а з 2011 року до програми також включили учнів шкіл-інтернатів та професійно-технічних навчальних закладів, вихованців дитячих будинків та ін. На цей час у тренінгах «Сходинки» взяли участь близько 3 тисяч підлітків у м. Києві, Донецьку, Одесі, Миколаєві та Чернігові. Окрім того, для роботи за програмою «Сходинки» ми підготували 77 тренерів із громадських організацій, інтернатів та інших установ цих міст.

З 2012 року організація «Право на здоров’я» співпрацює з Державною пенітенціарною службою України. Про підсумки та результати цієї співпраці розповів координатор проекту представництва організації «Право на здоров’я» в Україні Валерій Лазебний: «Зараз ми завершуємо проект по впровадженню профілактичної програми «Сходинки» у 8 колоніях для неповнолітніх та 4-х слідчих ізоляторах у Києві, Львові, Донецьку та Рівному. У межах проекту ми навчили 20 психологів та вихователів цих закладів методиці проведення профілактичних тренінгів «Сходинки». На даний час близько 670 підлітків із зазначених колоній та слідчих ізоляторів пройшли повний курс тренінгової програми».

Начальник департаменту кримінально-виконавчої інспекції та соціально-психологічної роботи із засудженими апарату Державної пенітенціарної служби України Олег Янчук переконаний, що соціальне партнерство з недержавними організаціями важливе для підготовки підлітків до самостійного життя після звільнення та їх ресоціалізації. «Практика показує, що найбільш успішними виявляються програми, ініційовані не виховательським колективом виховних колоній, а недержавними організаціями. Один з таких прикладів – це профілактична тренінгова програма «Сходинки», запроваджена спільно з організацією «Право на здоров’я», – розповів Олег Янчук.

На думку заступника голови ради Всеукраїнського громадського центру «Волонтер» Тетяни Журавель, ув’язнені та засуджені підлітки вкрай потребують профілактичних втручань, оскільки вони є однією з особливо вразливих груп щодо інфікування ВІЛ та іншими суспільно небезпечними захворюваннями. Результати досліджень, проведених Центром «Волонтер» у колоніях для неповнолітніх у 2007–2011 рр., свідчать про те, що 100% підлітків до ув’язнення та засудження вживали психоактивні речовини (найчастіше – алкоголь, марихуану, таблетовані наркотики), 30% мали досвід вживання ін’єкційних наркотиків, більшість підлітків практикували часту зміну статевих партнерів та ніколи, або вкрай рідко, використовували презерватив. Запропонована міжнародною організацією «Право на здоров’я» програма «Сходинки» дасть можливість, за умови її системного та кваліфікованого впровадження, сформувати у таких дітей уміння та навички, що дозволять їм зберегти здоров’я як вже сьогодні, так і після звільнення.

Підтверджуючи думку Т. Журавель, практичний психолог Прилуцької виховної колонії Управління ДПтС України у Чернігівській області Олександр Бойченко наголосив: «Головним результатом нашої роботи повинно стати повернення в суспільство юнака, який перебував у конфлікті із законом, щоб він зміг добре адаптуватися до самостійного життя. Для цього ми даємо йому певний інструментарій у вигляді різноманітних навичок та певного багажу знань, якими він може скористатися після звільнення».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.