bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Києві відбулась конференція «Розвиток громадського контролю за правоохоронними органами»
18.12.2012

14 грудня 2012 р. у Києві відбулась ІІ Міжнародна конференція «Розвиток громадського контролю за правоохоронними органами». Організатором конференції виступила Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ), за підтримки міжнародної організації «Міжнародна Пенітенціарна Реформа», Міжнародного фонду «Відродження» та Посольства Великої Британії в Україні.

 

Метою конференції було посилення сектору неурядових організацій, що працюють в сфері громадського контролю в Україні та інших країнах, адже саме вони є важливим елементом попередження жорстокого поводження та незаконного насильства в правоохоронних органах. Учасники конференції дізнались про вже існуючі форми роботи в сфері громадського контролю, а також презентували власний успішний досвід. Зокрема був презентований український досвід наступних організацій:

  • Асоціація УМДПЛ – всеукраїнська моніторингова кампанія «Міліція під контролем»;
  • ГО «Поступ» – освітня кампанія «Молодь знає, молодь контролює!»,
  • ВМГО «Фундація Регіональних Ініціатив» – ініціатива «Copwatch Ukraine»

Ознайомившись з досвідом України у сфері громадського контролю за правоохоронними органами, учасники конференції, які приїхали з 9-ти різних країн, презентували власний досвід у боротьбі з незаконними діями правоохоронців та кампаніях, спрямованих на покращення роботи поліції.

Так Дмитро Макаров з Міжнародного Молодіжного правозахисного руху та Асмік Новікова з Фонду «Громадський вердикт» презентували їх досвід в проведенні адвокаційної кампанії «5П» щодо змін до закону про поліцію в Росії, та ініціативу «День перевірки документів» у працівників поліції. Анаіт Чілінгарян з Ванадзорського офісу Гельсінської громадянської асамблеї та Аветік Ішкханян з Вірменського Гельсінського комітету, Анастасія Міллер з Костанійської філії Казахстанського Міжнародного бюро з прав людини і дотримання законності, Сардарбек Багішбеков з Громадського фонду «Голос свободи» та Бактихан Жапарова з ГО «Справедливість» (Киргизстан), Олександр Постіка з Promo Lex(Молдова) теж поділились досвідом своїх організацій та бажанням співпрацювати у втіленні міжнародних проектів та ініціатив.

«Правоохоронні органи – це агенти держави, які наділені правом застосовувати насильство, тому в своїй діяльності вони часто порушують права людини. Одним з запобіжників порушення прав людини є постійний увага до їхньої діяльності з боку громадськості за допомогою різноманітних механізмів – моніторинг поведінки служб, що забезпечують громадський порядок, таких як патрульна служба міліції, експертні дослідження та напрацювання рекомендацій, проведення громадських розслідувань, громадських експертиз, діяльність мобільних груп моніторингу міліції за участю громадськості, проведення масових громадських кампаній з метою покращення роботи правоохоронців, тощо», - зазначив один з організаторів конференції, виконавчий директор Асоціації УМДПЛ, Вадим Пивоваров.

Під час конференції були обговорені також форми громадського контролю за діяльністю правоохоронних органів, які реалізуються у співпраці із органами влади – мова в першу чергу йде про роботу національних превентивних механізмів по запобіганню катуванням.

Організатори сподіваються, що проведення подібних конференцій щорічно, стане хорошою традицією для організацій громадянського суспільства, а також стимулом для правоохоронців прислухатись до думки громадськості і змінювати практику роботи на краще.

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.