bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ІРРП збирає журналістів-розслідувачів у професійну мережу
12.12.2012

Близько 100 українських журналістів-розслідувачів взяли участь у щорічній конференції «Журналістські розслідування в Україні та Європі: досягнення, проблеми та перспективи розвитку», яку проводив Інститут розвитку регіональної преси у Києві 8-9 грудня 2012 року. Конференцію також відвідали колеги з Росії, Молдови, Таджикистану, Великобританії та Данії. Учасників конференції привітали представники донорів – проекту У-Медіа Інтерньюз Нетворк та Міжнародного фонду «Відродження», представивши як результати грантової підтримки журналістських розслідувань, так і плани на майбутнє. 

Всеукраїнська конференція розслідувачів проводиться вже вчетверте. Минулоріч в Україні проходила Сьома глобальна конференція, яка зібрала 500 розслідувачів з усього світу. 2012 року учасники дискутували про розслідування суспільних фінансів, приватизації державної та комунальної власності, тендерів та державних закупівель, зловживань чи порушень прав людини у сферах громадського здоров’я, екології, захисту прав споживачів тощо.   

"Такі заходи дуже важливі для професійної спільноти, – розповідає Катерина Іванова, тренер з журналістики та координатор ІРРП. – Окрім очевидних вигод для учасників – таких, як підвищення професійних навичок чи ознайомлення з інноваційними методами, подібні конференції зажди надихають. Коли ти бачиш, як працюють твої колеги, які теми їм вдається висвітлювати, як вони долають труднощі, ти розумієш, що і сам зможеш так, треба тільки трохи більше наполегливості та менше ліні".

Своїм досвідом під час конференції ділилися українські розслідувачі з проектів «Наші гроші», «Pravda.in.ua», агентств «Свідомо», Слідство.інфо, Рівненського агентства журналістських розслідувань, Кримського, Севастопольського Миколаївського центрів журналістських розслідувань, газети Kyiv Post.

Окрім презентації проведених та опублікованих за останній рік розслідувань, на конференції були сесії з оволодіння новими навичками: «веб-гуру» з BBC Пол Майерс навчав учасників результативному пошуку в Інтернеті, а Олександр Акименко із Forbes.ua – азам візуалізації масивів даних.

Представник Данської асоціації журналістів-розслідувачів та проекту Scoop Хенрік Кауфхольц зауважив, що упродовж останніх років українська розслідувальна журналістика зробила великий крок вперед.

"Ми підтримуємо розслідувальні проекти в Україні уже давно, – каже пан Кауфхольц. – Я уважно стежу за кожним розслідуванням, яке виходить в Україні за підтримки SCOOP, і тому з упевненістю можу сказати, що якість матеріалів постійно зростає. Українські журналісти працюють на рівні своїх колег із Західної Європи – висвітлюють суспільно важливі теми, використовують сучасні методи збору і аналізу інформації".

Під час четвертої національної конференції чимало уваги було приділено можливостям на потребам журналістів у нетворкінгу: учасники поділилися рецептами успіху створення незалежних розслідувальних центрів, пригадали допущені помилки та обговорили можливі шляхи вирішення спільних для всіх проблем.

Своїм досвідом зі створення центрів розслідувань ділились керівники вже існуючих організацій.

"В бюро «Свідомо» ми робимо розслідування для місцевих газет, - розповідає керівник бюро Єгор Соболєв. – Ми звертаємо увагу на проблеми, які є у кожному місті, але які може вирішити лише центральна влада. Маємо систему передплатників, котрі публікують наші матеріали у своїх газетах. Головний критерій наших розслідувань – незалежність та незаангажованість".

Намагаючись максимально посилити професійну спільноту, ІРРП ініціював створення мережі журналістів-розслідувачів, яка б давала учасникам можливість постійно спілкуватися, спільно працювати над темами, допомагати одне одному у пошуку інформації та виконувати великі загальнонаціональні проекти.

"Ми прагнемо сформувати стійку мережу журналістів, які будуть один одному допомагати, триматися разом та обмінюватися досвідом", – каже виконавчий директор ІРРП Катерина Лаба.

Сфер для співпраці є кілька: навчання та стажування, створення спільної платформи для публікації розслідувань, обмін контентом з метою отримати максимальне паблісіті для суспільно-важливих тем та проведення спільних розслідувань. ІРРП регулярно проводить семінари, конференції, круглі столи, тренінги та вебінари для журналістів з усієї України. Нові заплановані напрямки розвитку – стажування репортерів у центрах журналістських розслідувань та пост-публікаційна юридична підтримка.

Конференцію «Журналістські розслідування в Україні та Європі: досягнення, проблеми та перспективи розвитку» проведено за підтримки проекту У-Медіа Інтерньюз Нетворк. Іноземні спікери конференції взяли участь завдяки підтримці данської організації International Media Support та проекту Scoop.

Контакти

  • Олеся Кравчук
  • Інститут розвитку регіональної преси
  • [email protected]
  • 044-279-41-99

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.