bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Полтаві соціальних працівників навчали як протидіяти епідемії туберкульозу
19.11.2012

Черговою ініціативою БА «Світло надії» за підтримки БФ «Інтелектуальна Перспектива» ,стало проведення навчального семінару для соціальних працівників  територіальних центрів м. Полтави, який відбувся 14 листопада в прес-центрі міського будинку культури.

Головним завданням даного заходу було висвітлення низки важливих питань пов’язаних з запобіганням поширення  епідемії туберкульозу серед уразливих груп населення.

Туберкульоз - це медико-соціальна і політична проблема. Тому для її вирішення необхідно консолідувати зусилля усіх сил нашого суспільства: уряду, лікарів, соціальних працівників, громадських та міжнародних організацій. Від ефективного контролю за туберкульозом залежить національна безпека держави.

Відмінною особливістю епідемії туберкульозу в Україні є те, що вона поєднала в собі три складові: епідемію звичайного туберкульозу, що піддається лікуванню традиційними методами, епідемію мультирезистентного туберкульозу та епідемію Ко-інфекції туберкульоз / ВІЛ. Ці моменти значно ускладнюють процес  лікування хвороби, та на думку медичних фахівців головною проблемою є те, що люди на приділяють особливої уваги виявленню та лікуванню, тим самим наносять шкоду собі наражаючи на небезпеку оточуючих, тому для подолання епідемії важливо створити сприятливі умови доступу для  діагностики та лікування.

Зважаючи на це, першочерговими заходами для подолання епідемічної ситуації в області, є необхідним покращення порядку взаємодії всіх структур та підрозділів (МВС, охорони здоров’я, пенітенціарної служби, громадських організацій). Не слід  недооцінювати  й роль соціальних служб  в цьому відповідальному процесі.

Соціальний працівник являється  посередником між суспільством, соціальною групою, сім’єю та індивідом. Він має відповідну професійну підготовку для надання соціальної допомоги для вирішення різного роду соціальних проблем. Соціальний працівник працює на межі особистого і громадського і, головним чином, там,  де виникають ускладнення. Головна задача його  в тому, щоб допомогти громадянам, сім’ї, соціальним групам, що опинилися у скрутному становищі, розібратися в ситуації і знайти вихід, використовуючи особисту ініціативу, власну працю та наявні ресурси.

Роль соціального працівника в організації  роботи з уразливими групами населення щодо своєчасного виявлення хворих на ТБ полягає в інформаційному консультуванні, під час якого робітник  може виявити ознаки захворювання, мотивувати клієнта до обстежень та лікування з наданням попередньої та подальшої консультативної допомоги, забезпечення доступу клієнтів до якісних та ефективних медичних послуг ,формування прихильності до вживання протитуберкульозних препаратів, закінчення курсу лікування, а також організувати соціально-психологічну підтримку членам  його родини. Все це можливо лише за умови компетенції соціального робітника, який пройшов кваліфікаційну підготовку.

Протягом  8 годин ми намагалися передати теоретичні знання та практичний досвід  з допомогою  фахівців  Асоціації та залученого експерта - лікаря-фтизіатра Полтавського обласного протитуберкульозного диспансеру. Під час навчання  виникало безліч «гарячих» питань, на які одразу ж  можливо було отримати чітку  та професійну відповідь.

Роль Асоціації в цій діяльності  є всеосяжною,так як ми намагаємося не тільки забезпечити доступ до знань ,але й зробити все можливе, щоб  кожен  з учасників  хоча б  на мить замислився над своєю участю в цьому вкрай важливому загальносуспільному процесі. Ми маємо надію на те, що набуті знання допоможуть не байдужим  до загальнодержавної справи  виконувати одне з найважливіших завдань суспільства - зберігати життя.

 

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.