bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

12% допомоги безпритульні люди в Україні отримують від держави
18.10.2012

У Києві на разі зафіксовано від 10 до 30 тисяч безпритульних людей, повідомляє благодійний фонд «Соціальне партнерство». 16 жовтня 2012 року під час прес-конференції в ІА RegioNews, президент ВБФ «Соціальне партнерство» Артем Макєєв зауважив, що долю цих людей намагаються вирішувати зазвичай громадські організації, які в Україні існують «на межі життя і смерті».

Із настанням зими кількість бездомних у столиці з року в рік зростає. Відомо, що зима не за горами, а держава мінімально втручається у вирішення проблеми людей, котрі опинилися на вулицях міст. Серед усіх громадських організацій, зі слів Макєєва, лише 12 існують за кошти держави. Решта, 82% столичних точок допомоги безпритульним існують за власні кошти або гранти. Питання в тому, чи можуть вони якісно реалізовувати необхідні програми.

Як зазначив виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький, допомога безпритульним в Україні здійснюється не системно. Україна має не багатий досвід реалізації подібних гуманітарних програм. Як сказав Голова Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України Олександр Ільчук, 20 років тому про проблему безпритульних не говорили, і здавалося, що проблеми не існує.

«Підтримувати людську гідність на тих рівнях, на яких це можливо, – завдання кожного громадянина. Держава не завжди має доступ до того середовища, де виникає ця проблема. Серед українців вже існує потреба ініціювати благодійність, проте все це знаходиться у безсистемному стані. По-перше, відсутнє широке повідомлення. Люди, що потребують допомоги, не знають, куди звертатися. Ми не гарантуємо, що в майбутньому це буде системно, проте ми намагаємося», − зауважив представник фонду «Відродження».

Учасники конференції звернули увагу на успішний європейський досвід, який демонструє, що муніципальні організації практично не беруть участь у наданні соціальних послуг. А діяльність громадських організацій фінансується (частково або повністю) за рахунок державного бюджету. Для прикладу, у Франції на утримання і прожиток бездомних щорічно з бюджету виділяється близько 1,2 млрд євро, зазначає Артем Макєєв.

«У нашій країні саме суспільство реагує на проблему безпритульних, а держава – пригальмовує», −  Олександр Ільчук.

Наразі фонд «Соціальне партнерство» повідомляє, що для реалізації масштабних гуманітарних програм із підтримки безпритульних розраховує на фінансову допомогу від МФ «Відродження», який вже перерахував перший транш гранту, що в цілому складе 800 тисяч гривень. Програма підтримки розрахована на 1 рік і зорієнтована на створення додаткових місць у центрах реінтеграції безпритульних, зокрема, збільшення їхньої кількості приблизно на 100. Зараз таких місць налічується не більше 30 у Києві.

Також, зі слів Артема Макєєва, планується закупівля пральної машини, покращення харчування та збільшення точок роздання їжі. «Соціальне партнерство» у межах гранту вже організував додаткове вуличне харчування бездомних та малозабезпечених мешканців столиці на зимовий період за програмою «Соціальний патруль».

Проте ця допомога здійснюється  за принципом «тут і зараз» і впроваджується безпосередньо у Києві.  Що стосується ситуації в регіонах, то її важко фіксувати. Зазвичай, як сказав Макєєв, чимало безпритульних прибувають до Києва, оскільки тут умови для них більш сприятливі.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.