bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Волині вчили як правильно впливати на владу
09.10.2012

На початку жовтня 2012 року представники громадських організацій Волині взяли участь у відкритому тренінгу «Алгоритм планування адвокаційних кампаній: від вибору проблеми до її вирішення», який організовував Волинський Інститут підтримки та Розвитку Громадських Ініціатив в межах проекту «Територія позитивних змін». Проект був підтриманий Міжнародним фондом «Відродження» за програмою «Громадянське суспільство та належне врядування».

Адвокасі-кампанії є одним із найдієвіших інструментів впливу на органи місцевого самоврядування, захисту та відстоювання своїх інтересів. Нажаль, саме поняття «адвокасі» розуміють далеко не всі у третьому секторі, у той час як прогресивні громадські організації та ініціативні групи вже тривалий час використовують адвокасі для досягнення потрібних для суспільства змін.

Тренери починали навчання практично з азів адвокації, детально розбираючи кожен етап планування й проведення адвокаті-кампанії. Теоретичну частину підкріпили живими прикладами: громадські діячі Волині розкривали присутнім секрети успішно проведених адвокасі-кампаній.

Прикладів, коли завдяки адвокасі-кампаніям вирішувались серйозні питання, у Луцьку вистачає. До них можна віднести Програму Сприяння ОСББ, Програму відшкодування відсотків для ОСББ та Програму розвитку велосипедної інфраструктури у м. Луцьку. Усі ці стратегічні документи були затвердженні міською радою завдяки адвокасі-кампаніям. Про те, як зробити так, щоб влада слухала громадськість і дослухалась до неї розповідали: Голова Асоціації розвитку туризму Волині - Юрій Моклиця, Голова Асоціації ОСББ «Лучани» м. Луцька - Юлія Сабатюк та Голова Фонду місцевого розвитку - Петро Верзун.

«Я не так давно взнала, що таке «адвокасі», але працюючи таким методом переконалась, що адвокасі діє. Раніше, щоб домогтись якось рішення для ОСББ від міської влади, ми ходили довгими коридорами між чиновницькими кабінетами, писали купи листів, просили, сварились – мало що приносило користь. Тоді ми зрозуміли, що у владі потрібно шукати не ворогів, а союзників, бо тільки завдяки діалогу можна донести свою позицію і свої потреби до тих, хто приймає рішення, досягти того, щоб вас не тільки слухали, а й чули. Наша міська рада нас почула і прийняла два колосально важливі для ОСББ документи - Програми сприяння діяльності ОСББ в місті Луцьку на 2012-14 роки і Програму відшкодування відсотків для ОСББ.

Дуже часто люди думають, що варто покричати, посперечатись, подоводити свою правоту – і все, справа зроблена. Але часто буває таке, що влада і не проти іти вам назустріч, та вона просто не знає усієї глибини проблеми, чи ситуації, яку потрібно змінити. Тому важливо показати їй наскільки важливо приймати міри для її вирішення. Моя порада усім, хто бажає впроваджувати зміни на рівні місцевого самоврядування за допомогою адвокасі-кампаній: правильно будуйте свою діяльність, залучайте усіх зацікавлених сторін, в тому числі й ЗМІ, визначайте тих, хто може і хоче вам допомогти  з числа представників влади, вмійте домовлятися і знаходити компромісні рішення,» - радить Юлія Сабатюк, яка багато добилася для ОСББ усього Луцька завдяки адвокасі.

Контакти

  • Людмила Вільчинська
  • Волинський Інститут Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив
  • [email protected]
  • (098) 9222616 (066) 1630008 (0332) 200032

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.