bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На що витратять кошти ОСН: результати конкурсу
19.09.2012

У травні поточного року міська влада Миколаєва в особі Департаменту житлово-комунального господарства та управління по зв’язках з громадськістю Миколаївського міськвиконкому спільно з Фондом розвитку міста Миколаєва оголосили про старт щорічного конкурсу проектів для органів самоорганізації населення (ОСН) «Шанс для реалізації» ідей.

За умовами конкурсу взяти участь в ньому могли легалізовані в установленому порядку ОСНи. Мета конкурсу - підтримка громадської активності локальних активістів та поліпшення якості життя городян, а серед його пріоритетів були позначені реалізація заходів районних програм соціально-економічного розвитку приватного сектору, впровадження енергозберігаючих технологій та вирішення питань благоустрою на територіях діяльності ОСН. При цьому проекти повинні були мати довгостроковий ефект і передбачати співфінансування з боку самих ОСН. Термін реалізації проектів - до 31 жовтня 2012 року.

На жаль, проведення даного заходу показало, що представники нашої громади ще не такі активні, як того хотілося б організаторам конкурсу. На адресу конкурсної комісії надійшло всього 5 заявок від ОСН. Кожна проектна пропозиція була зваженою, реалістичною, передбачала співфінансування з боку учасників конкурсу та довгостроковий ефект за підсумками його реалізації. Тому члени конкурсної комісії прийняли рішення надати міні-гранти всім п’яти заявникам.

Які проекти і ким були подані на конкурс?

ОСН «Ніка» подав на розгляд проект «Підвищення безпеки та комфорту проживання для мешканців будинку». За словами голови ОСН Наталії Темченко, мова йде про житловоий будинок по вул. Громадянська, 44а, 1954 року будівлі, що знаходиться в занедбаному стані і потребує негайного капітального ремонту. Мешканці будинку запропонували провести капітальний ремонт даху загальною вартістю 97 тис. грн, причому вони самостійно залучають до реалізації проекту 50 тис. грн., І просять з міського бюджету 47 тис. грн., тобто менше половини. Спроможність наданого проекту підтверджена і позитивним експертним висновком ДП «Укрдержбудекспертиза». Більш того, не чекаючи виділення грошей з бюджету, ОСН вже приступив до ремонту даху за рахунок власних коштів.

ОСН «Декабристів, 19» подав проект по заміні покриття пішохідних доріжок у дворі даного будинку, який був побудований ще в 1917 році. В результаті реконструкції пішохідних доріжок зменшиться ризик травматизму, покращиться естетична складова, мешканці позбудуться пилу в теплу пору року і бруду - під час випадання атмосферних опадів. Бюджет проекту - 42,6 тис. грн., у тому числі 33,3 тис. грн. - за рахунок міського бюджету. Слід зазначити, що цей ОСН під керівництвом Галини Черкасової вже реалізував низку міні-проектів, які допомогли провести частковий ремонт самого будинку і поліпшити стан прибудинкової території. Яскраво видно, що у цього будинку є справжній господар.

Решта три міні-гранту виділені ОСНам, що бажають самостійно встановити спортивно-ігрові майданчики для дітей та молоді.

Так, ОСН «Турбініст» вже перемагав в аналогічних конкурсах міні-грантів в 2009-2011 рр.. має намір встановити на місці частково зберігшогося дитячого майданчика новий спортивний комплекс «Растишка» з зовнішньою огорожею, яка повинна уберегти його від можливих актів вандалізму. Бюджет проекту становить 37 тис. грн, з них 33,3 тис. грн виділяються з коштів міської казни.

У свою чергу «Вуличний комітет самоорганізації населення «Геолог» планує облаштувати дитячий майданчик на нині існуючому пустирі. Бюджет проекту - 34,1 тис. грн, з них 30,9 тис. грн будуть виділені містом. На думку керівника ОСН Антоніни Дерев’янко, реалізація проекту допоможе навести порядок на прилеглій території і вберегти людей від поганого впливу вулиці.

Нарешті, ОСН «Ялти» має намір побудувати дитячий майданчик в однойменному мікрорайоні, де сьогодні, на просторі від вул. Комсомольській до вул. Садової немає жодного спортивно-ігрового майданчика, незважаючи на те, що тут проживає понад 200 дітей тільки шкільного віку, не рахуючи дошкільнят і молодь. Бюджет проекту становить 48,5 тис. грн, з яких 35 тис. грн. будуть виділені міською владою.

Таким чином, загальна сума бюджетних коштів, спрямованих на реалізацію п’яти зазначених проектів, складе 179,5 тис. грн., А самі ОСНи витратять на ці цілі майже 80 тис. грн. власних і спонсорських коштів.

Досвід попередніх конкурсів міні-грантів для ОСН показує, що таке освоєння бюджетних грошей під жорстким контролем активу ОСН та з безпосередньою трудовою і фінансовою участю мешканців значно підвищує ефективність використання коштів міського бюджету в порівнянні з їх традиційним виділенням на капітальні ремонти та благоустрій.

Зі свого боку організатори конкурсу висловлюють надію, що кількість активних, небайдужих миколаївців, готових покращити якість свого життя вже сьогодні шляхом об’єднання на локальному рівні, буде рости, і в наступному конкурсі міні-грантів візьме участь набагато більше органів самоорганізації.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.