bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Таємниця всиновлення: позиція громадських організацій
07.09.2012

Таємниця всиновлення порушує права дитини. Про це наголосили громадські організації в своєму відкритому листі до суспільства та відповідальних за прийняття рішень. Разом з тим, організації звернули увагу на те, що процес скасування таємниці усиновлення має супроводжуватись додатковими заходами, які повинні мінімізувати можливі негативні наслідки такої реформи та захистити права та інтереси дітей сиріт.

Позиція щодо таємниці всиновлення

Ми, організації, які підписалися нижче, привертаємо увагу суспільства та відповідальних за прийняття рішень стосовно проблеми забезпечення прав та інтересів дитини, яка виникає у зв’язку з існуванням таємниці усиновлення.

Положення Сімейного кодексу щодо таємниці усиновлення вступають в протиріччя зі статтями 7 та 8 Конвенції про права дитини ООН. Зокрема, стаття 7 Конвенції гарантує дитині «…наскільки це можливо, право знати своїх батьків і право на їх піклування», а стаття 8 передбачає, що «Держави-учасниці зобов’язуються поважати право дитини на збереження індивідуальності, включаючи громадянство, ім’я та сімейні зв’язки, як передбачається законом, не допускаючи протизаконного втручання».

На сьогодні в Україні у випадку усиновлення можуть бути змінені ім’я, прізвище дитини, навіть якщо дитина вже усвідомлює, як її звати; можуть бути змінені місце та дата народження дитини. Це не тільки обмежує право дитини на захист індивідуальності, але й обмежує право дитини на контакт з обома батьками й зв’язки з кровними родичами (брати, сестри, батьки).

У свою чергу, правові положення, що гарантували б усиновленим дітям збереження, а потім надання інформації про їх кровну сім’ю, справжні дату народження та місце народження дитини, відсутні в національному законодавстві. Більше того, розголошення таємниці усиновлення є кримінальним злочином.

Вважаємо, що норми законодавства щодо таэмниці всиновлення повинні бути скасовані.

Разом з тим, для мінімізації ризиків, які можуть виникнути під час впровадження змін та захисту інших прав дітей сиріт, рекомендуємо:

  1. Прописати чіткі процедури щодо підбору усиновителів для дитини та їх підготовки. Введення нових положень також має супроводжуватись інформаційно-методичним супроводженням та підготовкою дотичних до цієї проблематики фахівців.
  2. Дозволити сім’ям, в яких вже виховуються усиновлені діти, самим вирішувати чи розкривати їм таємницю щодо усиновлення, коли і в який спосіб це зробити, надавши їм відповідні консультації та підтримку.
  3. Одним із основних завдань повинно бути формування позитивного ставлення громадськості до факту усиновлення та до самих усиновлювачів. Бо скасування таємниці усиновлення, особливо на початковому етапі, призведе до зменшення кількості бажаючих усиновити дитину і можливо для певної кількості дітей право на виховання в сім’ї буде втраченим.
  4. Щодо захисту прав усиновлених дітей: захист прав усиновлених дітей має здійснюватись на загальних засадах, втручання в питання виховання, догляду за дитиною має здійснюватись лише в разі порушення норм, визначених законодавством України.
  5. Скасування таємниці усиновлення ні в якому разі не повинно стати кампанією, це принесе більше шкоди, аніж користі.
  6. Скасування таємниці усиновлення має розглядатись в контексті вдосконалення системи забезпечення прав дітей, зокрема, щодо законодавчого врегулювання (розширення) понятійного апарату щодо вразливих категорій дітей, визначення ознак їх вразливості, альтернативних форм тимчасової опіки над дітьми, рівнів втручання та відповідальності посадових осіб, процедур та механізмів міжвідомчої взаємодії та участі громадськості.
  7. Це має бути послідовний , продуманий, вивірений в часі процес змін, який однозначно має включати і заходи з підвищення професійної компетентності всіх суб’єктів соціальної роботи та формування громадянської свідомості суспільства щодо відповідальності за стан дотримання прав кожної дитини - в конкретній сім’ї, в конкретній громаді, в державі Україна.

Тільки таким чином ми зможемо гарантувати право кожній дитині зростати, виховуватись і реалізовувати свій потенціал в сприятливому сімейному середовищі.

Громадські організації, які підписались під листом:
1. Всеукраїнська громадська організація «Жіночий консорціум України»
2. Партнерство «Кожній дитині»
3. Правозахисний центр «Поступ»
4. Сумська обласна молодіжна громадська організація «Гендерна агенція консультацій та інформації»
5. Харківська обласна фундація «Громадська Альтернатива»

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.