bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Волонтери з інших країн розвивали місцеву громаду Полтави
06.09.2012

Євроклуб ПНВК «Паросток» за підтримки Всеукраїнської організації Альтернатива-В та Педагогічного центру АКАДЕМІЯ запросив до своєї школи дев’ятьох волонтерів з шести різних країн, які, самі того не підозрюючи, зробили колосальний внесок у розвиток місцевої громади та єднання молодих полтавців задля благородної і цікавої мети.

Від початку табір було присвячено екологічній тематиці. Його учасники провели кілька днів, прибираючи місцевий Дендропарк. Зі, здавалося б, цілковито чистих зон відпочинку команда волонтерів винесли понад 15 пакунків сміття, а також встановила сигнальні таблички, покликані пробуджувати сумління та екологічну відповідальність полтавців.

Наступним об’єктом став дитячий садок № 4, відновлення роботи якого заплановано на грудень 2012 року. Волонтери стали справжньою підмогою будівельникам, спільними зусиллями розчистивши подвір’я від будівельного сміття, буряну та сухих гілок і підготувавши огорожу до фарбування. Зробили свій внесок гості й у розбудову ПНВК «Паросток», прибравши шкільне подвір’я до початку навчального року, відремонтувавши стару альтанку і долучившись до відомого всеукраїнського проекту «Чорнобрива Україна».

Щодня на учасників табору чекали цікаві різноманітні ігри, тренінги, творчі уроки, на яких усі охочу суттєво поглибили свої навички розмовної англійської мови. Волонтери провели еко-лекції, де ознайомили учнів з екологічними цікавинками своїх країн, практику розповіли про  переробку сміття та «зелені закони», які допомагають зберігати довкілля чистим. Вечори було присвячено різним країнам.

Кожен із волонтерів робив яскраву й неповторну презентацію країни і навіть пригощав гостей національними стравами. Так, протягом табору його учасники мали змогу насолодитися французьким яблучним пирогом, пюре з баклажанів по-турецьки, японським супом місо та неймовірно гострим м’ясом по-корейськи. У свою чергу господарі пригощали іноземців варениками і навіть дали майстер-клас  їх приготування. Провели українці і короткий лікнеп з радної мови, тож наприкінці табору іноземці вже могли вільно і майже без акценту сказати найголовніші слова «Я тебе кохаю» і «Я не можу без тебе жити».

1 вересня, волонтери провели незвичайний Урок Знань для учнів школи. Вони презентували свої навчальні програми у Вишах і коледжах, пояснювали, що є цікавого і складного в обраних ними професіях. А різноманітність майбутніх фахів вражала, адже серед волонтерів були майбутні геологи і географи, економісти й винороби, математики й соціальні працівники, інженери і перекладачі. Опісля цього незвичного уроку учнів, вчителів, батьків та гостей було запрошено на Old-School Party, де всі розповідали про свої шкільні роки, відмічали на карті міста, де вони йшли до школи і показували фото далекої і не дуже молодості.

Відвідувачами табору стали понад 150 учнів полтавських шкіл, студентів та просто небайдужих громадян, відкритих до нових вражень та ідей. Особливою родзинкою одного з останніх днів став виступ команди історичного фехтування «Троєгор’є», які відтворили фрагменти середньовічних боїв і танців, познайомили учасників табору з життям і побутом середньовіччя.

Для усіх його учасників цей табір став чимось більшим, ніж просто черговим еко-проектом чи суботником. Готовність молодих людей прилітати власним коштом за тисячі кілометрів, щоб зробити свій внесок у розвиток громади невідомого до того міста змусила багатьох полтавців переосмислити свої погляди на волонтерство і переконатися, що безкорисна допомога – це чудово.

Самі ж волонтери зізналися, що для них два тижні в Україні стали чи не найцікавішим життєвим досвідом, адже тепер у них є дорослі й маленькі друзі в різних куточках світу. Крім того, вони на власні очі побачили українську гостинність і вже серйозно планують повернутися в Полтаву знову, вже як туристи, і привезти з собою своїх друзів. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.