bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Дотримання прав людини в Україні: рекомендації
06.09.2012

31 серпня 2012 року – місії 20-ти країн, які є членами ООН, в рамках другого Універсального періодичного огляду (моніторинг дотримання прав людини в Україні, який здійснює Рада з прав людини ООН) заслухали правозахисні організації, зокрема представника Коаліції «Права дитини в Україні».

«Наша коаліція запропонувала 4 основних рекомендації, які стосуються права дитини на сім’ю та альтернативну сімейну опіку, захисту дитини у конфлікті з законом, захисту дітей біженців, а також адекватного фінансування Національного плану з впровадження Конвенції ООН з прав дитини», - зазначила Марія Алєксєєнко, представниця Коаліції та голова Жіночого консорціуму України.

Серед проблем, на які звернула увагу Коаліція, те що велика кількість дітей, які мають батьків, проживають та виховуються в інтернатних закладах та в центрах соціальної реабілітації. Діти-сироти та позбавленні батьківського піклування з особливими потребами, наприклад діти-інваліди, не включені в програми щодо влаштування в альтернативні сімейні форми опіки. Відсутня система оцінки потреб родини, а звідси своєчасної допомоги родині і, як результат, країна має велику кількість дітей, які є соціальними сиротами.   

Друге питання, на яке звернула увагу Коаліція, те що спеціалісти, які працюють з дітьми, не отримують спеціальні знання щодо розвитку дитини та її прав, не має інформації щодо реагування та розслідування можливих випадків порушення прав дитини правоохоронними органами. Зокрема розслідувань низки самогубств дітей, які відбулись у 2010 році після спілкування з правоохоронними органами. 

Наступна проблема – це відсутність процедури оцінки віку дітей-мігрантів та дітей-біженців. У зв’язку з цим є ризик, що діти змушені перебувати в закладах для дорослих, в яких не має умов для реалізації прав дитини, що гарантує Конвенція ООН про права дитини.

І нарешті, не виконується Закон України про Загальнодержавну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року, а саме під час планування бюджету не передбачаються витрати на виконання програми. Внаслідок цього фінансування виділяється за залишковим принципом і заходи та обсяг фінансування затверджується з великим запізненням. Так заходи та фінансування на 2012 рік було затверджено у червні 2012 року.

Також, ще 6 правозахисників мали змогу презентувати свої позиції та моніторинги. А Гельсінською спілкою була підготовлена та розповсюджена публікація, яка містила 12 Альтернативних звітів громадських організацій, що працюють в Україні і представляють різні соціальні групи, зокрема: людей, які мають проблеми із психічним та фізичним здоров’ям, ув’язнених, жінок, дітей. Публікація містила також Альтернативний звіт підготовлений Коаліцією «Права дитини в Україні» спільно з Міжнародним жіночим правозахисним центром «Ла-страда» та мережею ЕКПАТ.

«Ми сподіваємось, що місії врахують нашу думку, і ми побачимо ці рекомендації в загальному переліку тих, які отримає Україна, для покращення ситуації з правами людини», додала пані Алєксєєнко.

З Альтернативним звітом можна ознайомитись за посиланням.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.