bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадськість проінспектує Мінрегіонбуд
05.01.2012

Громадськість проінспектує Мінрегіонбуд. Відповідний наказ щодо проведення громадської експертизи видав наприкінці 2011 року Міністр регіонального розвитку, будівництва й житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк.

Проведення громадської експертизи діяльності Міністерства ініціював Східноукраїнський центр громадських ініціатив (СЦГІ). Основне завдання процедури - спонукати владу публічно обґрунтувати ймовірність і характер небезпек, які містить у собі оприлюднення службової інформації в сфері оборони.

У межах експертизи фахівці в сферах містобудування, екології, збереження історичної й культурної спадщини, громадської та національної безпеки, економічного розвитку територій будуть залучені до процесу інспектування процесу створення переліків службової інформації, які створюють українські міністерства. Саме ці списки стають підставою для втаємничення генеральних планів міст України.

"Ми покладаємо великі надії на громадську експертизу як інструмент налагодження конструктивного діалогу з Міністерством, - каже Володимир Щербаченко, голова СЦГІ. - Вірю, що пропозиції винесені за результатами експертизи допоможуть кардинально зрушити проблему незаконного втаємничення генеральних планів".

Накладання грифів «ДСК» й «Таємно» на генеральні плани практикується в абсолютній більшості міст України, хоча суперечить чинному законодавству й Конституції України. Через це більше 30 мільйонів міських жителів України не мають доступу до життєво важливої інформації про власне місто — стан довкілля, зони хімічного, радіаційного та шумового забруднення. Також утаємничення основної містобудівної документації гальмує економічний розвиток міст і створює широкі можливості для корупційних зловживань.

В СЦГІ вважають, уже зараз зрозуміло, що необхідно вносити зміни до ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» і до Державних будівельних норм, що регулюють зміст генеральних планів.

"Було би добре, якби Мінрегіонбуд уже зараз роз’яснив механізм реалізації норм ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності», який вимагає забезпечити доступність текстів генеральних планів для громадян", - підсумовує пан Володимир і запрошує всіх зацікавлених долучитися до команди громадських експертів.

Результати громадської експертизи будуть передані до Міністерства, а також оприлюднені на завершальній прес-конференції та видані у вигляді брошури наприкінці зими.

Громадська експертиза проводить в рамках проекту «Через доступ до генеральних планів – до містобудування без корупції», який реалізує Східноукраїнський центр громадських ініціатив за фінансової підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду «Відродження».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.