bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Верховна Рада і громадськість роблять другу спробу допомогти дітям - жертвам злочину
16.12.2011

Безкінечні допити, зустрічі з кривдником – от що сьогодні очікує більшість дітей, постраждалих від злочину. На жаль, в Кримінально-процесуальному кодексі прописані лише механізми для ефективної роботи слідчих та захисту обвинувачених, і не має механізму для захисту потерпілої дитини. Цю проблему вдруге вирішили змінити депутати, які у грудні 2011 року повторно вносять законопроект №7340, що може захистити найнезахищеніших.

«Протягом останнього року в ЗМІ пролунало декілька повідомлення про дітей, які закінчили життя самогубством після спілкування з міліцією. На заході і одного випадку вистачило б для впровадження серйозних заходів у відповідь, а в нашій країні ці випадки пройшли повз увагу більшості депутатів, які проігнорували даний законопроект літом, під час розгляду в першому читанні», - зазначає Оксана Москаленко, координатор проектів із захисту прав дитини Жіночого консорціуму України. «Разом з тим, сподіваюсь що цього разу у більшості депутатів вистачить волі для вирішення цього питання, шляхом підтримки законопроекту 7340 чи якогось іншого».

Норми законопроекту № 7340 «Про внесення змін та доповнень до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо допиту неповнолітніх потерпілих і свідків» захистять дитину-жертву злочину від повторного травмування під час розслідування справи, зокрема:

  • посилять роль і значення психолога, залученого для проведення слідчих дій, що забезпечить зменшення їх негативного впливу;
  • обмежать кількість допитів дитини до одного, і одночасно передбачити можливість проведення наступних допитів лише в разі обгрунтованої необхідності;
  • законодавчо закріпять нові стандарти допиту, зокрема проведення допиту спеціально навченим для цього слідчим та в спеціально обладнаних центрах;
  • унеможливлять проведення очної ставки за участю дитини-свідка та дитини-потерпілої від злочинів сексуального характеру, тощо.

Про потребу змін наголошує і міжнародна спільнота, а саме Комітет ООН із прав дитини в цьогорічних рекомендаціях Україні наголошує про необхідність вжити заходи для захисту дітей свідків та потерпілих від злочину.

Українські експерти: судді, правоохоронці, представники наукового кола, громадських та міжнародних організацій, які спільно з депутатами взяли участь у підготовці законопроекту сподіваються що цього разу рішення прийматиметься з урахуванням найкращих інтересів дитини.

Нагадаємо, що

Перша версія проекту Закону України «Про внесення змін та доповнень до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо допиту неповнолітніх потерпілих і свідків» була зареєстрована 5 листопада 2010 року.

Ініціаторами виступали народні депутати, представники всіх п’яти фракцій, зареєстрованих у парламенті. Незважаючи на широке представництво, під час першого читання законопроект було проігноровано, більшість депутатів не взяли участь у голосуванні (за-109; проти-0 утрим.-0; не гол.-264; всього-373).

Після такого провалу під час голосування деякі депутати одразу відкликали себе як ініціаторів законопроекту, а інші навпаки приєднались до опрацювання і подання нового варіанту з врахуванням пропозицій Головного експертного управління Верховної Ради України.

Наразі під законопроектом підписалися: Євгеній Суслов, член депутатської фракції Блоку Юлії Тимошенко, Катерина Самойлик, член депутатської фракції Комуністичної партії України, Катерина Лук’янова та Зіновій Шкутяк, члени депутатської фракції Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона», Юрій Литвин, член депутатської фракції Народної Партії.

Сама ж ініціатива захистити дітей, які стали жертвами або свідками злочину об’єднала багато експертів із різних сфер. Зокрема, авторський колектив складається: Катерина Лук’янова та Євгеній Суслов, народні депутати України; Марія Алєксєєнко та Оксана Москаленко, Жіночий консорціум України; Максим Куцевич, Київський національний університет імені Тараса Шевченка; Олена Кочемировська, НАУ «ХАІ» імені М.Є. Жуковського та Асоціація молодих професіоналів “Клас”; Олексій Лазаренко, Міністерство внутрішніх справ; Ельвіра Мручковська та Світлана Семенко, Чернівецьке обласне громадське молодіжне об’єднання «Сучасник»; Надія Стефанів, голова цивільної палати Апеляційного суду Івано-Франківської області; Ганна Христова, Національна юридична академія України ім. Ярослава Мудрого та Національна академія правових наук України.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.