bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Про Кабінет Міністрів і Громадські ради
07.11.2011

За останній рік процес організації громадських рад при виконавчих органах влади надав громадськості нові можливості впливати на окремі сторони державної та регіональної політики.

Створено біля 600 громадських рад різного рівня. Набирає обертів координація діяльності та взаємодії між ними. Влітку на всеукраїнській конференції громадських рад була створена Координаційна рада голів Громадських рад регіонів України, до складу якої увійшли всі голови консультативно-дорадчих органів, утворені при обладміністраціях, міських адміністраціях Києва та Севастополя, а також при Раді Міністрів АРК. На початку вересня цього року в Донецьку було проведено перше засідання Координаційної ради.

За результатами обговорення голови громадських рад всіх областей прийняли рішення направити до Кабінету міністрів проект Меморандуму про партнерство між виконавчою владою і Громадськими радами регіонів України, а також лист Прем’єр-міністру з пропозицією про зустріч у жовтні 20011 р для обговорення актуальних питань забезпечення ефективної взаємодії органів виконавчої влади і громадськості відповідно п.6 Постанови КМУ №996.

На хвилі позитивних наголосів з Києва про партнерство влади з громадянським суспільством, був підготовлений цей Меморандум. У ньому визначалися основні взаємні зобов’язання і громадських рад, і центральної виконавчої влади. По відправленні була надія, що він буде підписаний, що Прем’єр-міністр зустрінеться з представниками Громадських рад, вислухає, порадиться, будуть прийняті конкретні рішення з важливих проблем наших громад.

Настав час. Отримано листа від Секретаріату КМУ. Читаємо… нам кажуть, що «сприяння розвитку громадянського суспільства, забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики є пріоритетним питанням у діяльності Кабінету Міністрів України (приємно, бальзам на душу громадянського суспільства - авт.)». Надісланий нами проект Меморандуму уважно розглянутий. Прем’єр-міністр доручив всім кому можна (Міністр юстиції, керівники центральних та місцевих органів виконавчої влади (доручення № 47019/1/1-11 від 14.10.11)) у двотижневий строк опрацювати цей документ (Меморандум про співпрацю - авт.). Доручено також надати пропозиції щодо питань, які можуть бути розглянуті під час зустрічі голів Громадських рад з членами КМУ…

Думаємо, все – влада почула, можна готуватись до зустрічі. Але останнє речення листа перекреслює попередні запевнення. Виявляється ми не так читаємо Постанову КМУ! Секретаріат прочитав її зовсім по іншому і… згідно п.6 Постанови № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» зустріч передчасна - процес формування Громадських рад при центральних та місцевих органах виконавчої влади не завершено!

Умовно, при якомусь органі виконавчої влади не створено громадську раду, не виконано рішення Кабміну видане вже рік тому. Випливає висновок – процес не завершено, зобов’язання влади щодо обов’язкового проведення два рази на рік зустрічей для обговорення актуальних питань забезпечення ефективної взаємодії органів виконавчої влади і громадськості відміняються. Як кажуть, «господарі слова – самі дали, самі й забрали»! Все, обговорення переноситься, проблеми громад і громадськості почекають до… напевне, до завершення процесу формування останньої громадської ради при останньому органі влади. Більш образно – до грецьких календул!

Що це? Небажання чи неготовність до конкретного обговорення проблем? Елегантна форма бюрократичним способом «відмахнутися» чи й «послати» активну й надокучливу громадськість?

Чого чекати? Рівень протестних настроїв громадськості починає зашкалювати. Із латентних форм вони виходять на вулицю, падають паркани перед парламентом. І не час для активного діалогу з різними групами та організаціями громадянського суспільства? Це при тому, що громадські ради областей не збираються вибивати якісь пільги, не просять в уряду грошей, самі пропонують підтримку у розв’язанні суспільних проблем!

Не гальмувати тут треба, а пришвидшувати та інтенсифікувати комунікації з громадянським суспільством. Не може бути ефективною політика, як показують ще раз нинішні події, не орієнтована на діалог з людьми, на соціальні виміри будь-яких реформ.

Зараз листопад. Термін виконання доручення прем’єра також вже пройшов. Ще швидше може пройти останній рівень довіри до щирості декларацій уряду, до професійності дій чиновників. Те, що вичерпується кредит легітимності уряду – менш хвилює. Більш важливо – можливі втрати суспільства. Час не жде.

Додаток: Лист від Секретаріату КМУ

Автор: Кіпень В.П., Голова Громадської ради при Донецькій ОДА

Контакти

  • Бондаренко Сергій
  • Громадська рада при Донецькій ОДА
  • [email protected]
  • +38 (095) 106-81-62

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.