bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Впровадження Закону України «Про доступ до публічної інформації» на Львівщині
24.10.2011

Прийняття Закону України «Про доступ до публічної інформації» пов’язане із значними сподіваннями у медіа та громадськості щодо прозорості та відкритості влади.

Сподівання громадськості щодо впровадження в життя повної відкритості публічної інформації повинні забезпечуватись таким же сприйняттям цієї концепції, готовністю суб’єктів владних повноважень та інших розпорядників інформації оприлюднювати та надавати її.

Громадські організації, в тому числі Центр громадської адвокатури, Центр політичного аналізу та виборчого консалтингу, Івано-Франківський обласний осередок ВМГО «Демократичний Альянс», Станіславська правозахисна група досліджують проблеми впровадження Закону України «Про доступ до публічної інформації» у Волинській, Львівській та Івано-Франківській області, на скільки існує готовність виконувати його вимоги щодо забезпечення доступу до публічної інформації, в тому числі пасивного доступу, самостійного оприлюднення інформації та актів, з якими перешкодами стикаються запитувачі інформації та органи публічної влади в цій сфері.

Підсумки моніторингу заходів місцевих держадміністрацій, районних рад та місцевих рад міст обласного значення у Львівській області можна знайти у додатку.

Першочергові заходи Більшість органів публічної влади на Львівщині (81 %) на виконання Указу Президента України «Питання забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації» №547/2011 від 05.05.2011 р. прийняли акти про заходи впровадження Закону України «Про доступ до публічної інформації», які у більшості містять однакові додатки та положення. Акти визначають певні «базові» напрямки організації впровадження Закону України «Про доступ до публічної інформації», проте в інших важливих питаннях, від яких залежить виконання Закону, немає поступу (наприклад, внесення змін в інші акти органу влади, в тому числі функціонування системи обліку документів, оприлюднення інформації на офіційних веб-сайтах, доступ до нормативно-правових актів, рішень органів влади).

62 % районних державних адміністрацій, районних рад, міських рад міст обласного значення створили рубрики «Доступ до інформації» на веб-сайтах. Не становили особливу проблему для органів публічної влади визначення форми запиту, інструкції, базових питань про порядок роботи з запитами на інформацію, визначення відповідальних із питань запитів на інформацію. Здебільшого органи публічної влади визначили норми фактичних витрат на друк та копіювання на рівні граничних норм, передбачених Постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2011 р. №740 «Про затвердження граничних норм витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію».

Не зафіксовано в Львівській області перевищення граничних норм. «Білі» та «чорні» плями впровадження в «іспиті» на впровадження Закону України «Про доступ до публічної інформації» для місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування питання про службову інформацію виявилось одним із найскладніших. Акти, які приймаються на місцевому рівні щодо визначення безумовних «переліків службової інформації» не враховують вимог ч. 2 ст. 9, ч. 2 ст. 6 Закону, стосуються цілих документів, часто розширюють перелік обмежень. Хоча запровадження системи обліку документів та її оприлюднення всі органи публічної влади передбачили у заходах, це залишається одним із найбільш «білих плям» реалізації Закону на місцевому рівні. Відкладається питання про приведення у відповідність до Закону інформаційних ресурсів.

Тільки 29 % органів публічної влади мають певні акти, які визначають питання функціонування веб-сайтів, вони не приводились у відповідність до вимог Закону. Усталеною є практика, що веб-сайти органів влади швидше виконують функції поширення інформації про керівника, його прес-повідомлень, аніж інформування про діяльність органу публічної влади, оприлюднення публічної інформації.

Почали з’являтись окремі рубрики оприлюднення нормативно-правових актів (75 %) та проектів актів (49%), проте систематичність та повнота оприлюднення є швидше винятком.

Чи можливий прогрес? Поряд із негативними практиками існує чимало прикладів успішного впровадження Закону України «Про доступ до публічної інформації». В тому числі на веб-сайтах деяких органів влади почали систематично і в повному обсязі оприлюднюватись нормативно-правові акти та акти індивідуальної дії, в тому числі що стосуються управління комунальним майном, запроваджується оприлюднення проектів актів.

56 % органів публічної не визначили норм відшкодування витрат та друк та копіювання документів, відповідно інформація надається запитувачам безкоштовно, або ж органи влади встановили значно менші розцінки в межах норм, визначених постановою уряду. Є такі органи влади, які вказують, що «на сьогодні інформації із обмеженим доступом в органі немає». Справдились прогнози правозахисників та захисників Закону України «Про доступ до публічної інформації», що «завантаженість» органів публічної влади запитами на інформацію не буде значною. Таким чином, можливою є подальша ефективна робота із цим питанням, здатність забезпечувати доступ до публічної інформації протягом термінів, встановлених Законом.

Відсоток запитів порівняно із зверненнями в органах публічної влади становить від 0,3 до 1 %. В багатьох органах публічної влади, щодо яких проводився моніторинг, на веб-сайтах вказується, що наші запити є єдиними запитами, які надійшли протягом часу дії Закону.

«Не менш важливим є готовність органів публічної влади виконувати Закон України «Про доступ до публічної інформації», слідуючи концепції максимальної відкритості публічної інформації, поборюючи спокусу не надавати її чи обмежувати у доступі», – відзначає Тетяна Яцків, Центр громадської адвокатури.

Діяльність здійснюється в рамках проекту «Підвищення прозорості та покращення доступу до нормативно-правових актів, актів індивідуальної дії, проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування» за підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження».

Контакти

  • Іванна Фединчук
  • Центр громадської адвокатури
  • [email protected]
  • тел.032 244 46 59
  • 0977616571

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.