bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Донеччині визначили найкращі міста області
26.09.2011

Найкраще влада співпрацює із городянами у Донецьку, Торезі та Артемівську. Ці міста зайняли відповідно три перших сходинки Рейтингу.

Церемонія нагородження стала заключним етапом проекту «Громадськість та місцева влада – ефективні механізми співпраці», який реалізує ДОО ВГО «КВУ». Проект реалізується за фінансової підтримки посольства Королівства Нідерландів в Україні та за інформаційної підтримки Головного управління взаємодії з громадськістю та у справах національностей і релігій Донецької облдержадміністрації.

У ході реалізації проекту дослідники в березні – квітні 2011 року відвідали 27 міст обласного підпорядкування Донецької області (крім м. Добропілля, яке відмовилось від участі у глибинному інтерв’ю), де ретельно вивчили шляхи, форми й методи співпраці міської влади і громадськості. За результатами дослідження експертами організації було сформовано рейтинг територіальних громад Донеччини «Місто відкритих можливостей».

Рейтинг «Місто відкритих можливостей» – перший у своєму роді в Україні. За словами Сергія Ткаченка, голови Правління ДОО ВГО «Комітет виборців України», основною метою формування такого рейтингу було надання оцінки наявному стану участі громадськості у вирішенні конкретних проблем громад та їх взаємодії з місцевою владою.

Формуванню презентованого рейтингу передувало заповнення анкет-опитувань представниками 28 міських рад, проведення у кожному місті глибинних інтерв’ю із представниками органів місцевого самоврядування, організацій громадянського суспільства, місцевих ЗМІ та пересічними мешканцями. Потім, відбувалося порівняння відповідей влади і громадськості. Така методологія оцінювання використовувалась вперше на теренах України і була розроблена експертами ДОО ВГО «КВУ», виходячи з досвіду реалізації різних програм та проектів, а також аналізу різних підходів.

В основу рейтингу міст обласного підпорядкування Донецької області були покладені три критерії: «Передбачуваність» дій місцевої влади, «Рівні взаємодії влади та громадськості», «Інноваційність» в діяльності місцевої влади. Презентовані результати дослідження продемонстрували, що жодне з міст Донецької області не стало одноосібним лідером, ситуація в якому якісно відрізняється від інших. Досліджені міста Донеччини набрали від 22 до 71,5 балів (зі 100 можливих) за кожним із зазначених критеріїв. Середній рівень в загальному рейтингу склав 49 балів. Це майже половина балів від максимальної кількості можливих. Більшість міст продемонструвала невисокий загальний результат у межах від 30 до 60 балів.

Аналізуючи співпрацю у містах Донеччини, автори дослідження виявили найпоширеніші проблеми, які є однаковими для всіх досліджених громад.

Так, найбільш болючими для будь-якого населеного пункту виявились:

  • застарілість систем ЖКГ,
  • високі тарифи на комунальні послуги,
  • низька заробітна плата
  • існуюче безробіття.

Проте влада й громадськість майже не співпрацюють задля їх подолання (є спільне бачення таких проблем, але немає спільної активності для їх вирішення). Більшість органів місцевого самоврядування використовує в своїх містах із п’яти «Рівнів взаємодії влади і громадськості» найбільш активно лише «Поінформування» і «Комунікацію» із громадськістю, а про «Залучення» громадян до участі в управлінні містом та повноцінне «Партнерство» ще занадто рано говорити!

Переможцями рейтингу «Місто відкритих можливостей» стали м. Донецьк (І місце), м. Торез (ІІ місце) та м. Артемівськ (ІІІ місце), представники місцевого самоврядування яких були нагороджені цінними статуетками та грамотами.

Ці міста набрали найбільше балів у загальному рейтингу. За м. Донецьк нагороду прийняв Максим Ровінський, керівник управління у зв’язках з громадськістю Донецької міської ради. Він подякував від імені міського голови та відзначив, що Донецьку, незважаючи на статус переможця рейтингу, багато в чому можна повчитися у інших міст-учасників дослідження.

Також не залишилися без відзнаки ще 12 міст обласного підпорядкування Донецької області (а саме Кіровське, Горлівка, Дзержинськ, Новогродівка, Костянтинівна, Жданівка, Селидове, Єнакієве, Харцизьк, Шахтарськ, Докучаєвськ, Сніжне), яких організатори відзначили почесними дипломами за внесок в розвиток співпраці між владою та громадськістю на місцевому рівні. Саме ці 12 міст разом з лідерами подолали середній рівень в Рейтингу на відміну від решти міст, які ввійшли в дослідження.

Ще перед оголошенням переможців керівник напрямку з розвитку місцевого самоврядування ДОО ВГО «КВУ» Альона Доля відзначила: «Наше дослідження покликано не лише рейтинг міст, а й підвищити взаємний інтерес до своїх територіальних громад і покращити обмін досвідом між ними. Сформований рейтинг несе собою не стільки змагальну функцію між суб’єктами дослідження, а радше порівняльну, ознайомчу та взаємовигідну в плані обміну досвідом та кращими практиками».

Експерти з «КВУ» запевняють, що дані рейтингу не слід сприймати однобічно, і лише за їх допомогою порівнювати міста Донецької області. «Суттєва риса такого рейтингування – визначення особливостей взаємодії влади та громадськості у кожному місті, – запевнила Альона Доля. – Адже є такі міста, в яких при загальному однаковому рейтингу ситуація доволі різниться в розрізі окремих критеріїв».

Підбиваючи підсумки, Сергій Ткаченко закликав присутніх чиновників співпрацювати із громадськістю та звернув увагу, що «залучення громадян є тим самим додатковим ресурсом, на брак якого звикли скаржитися посадовці. Територіальна громада – це невичерпне джерело ресурсів, яке не можна порівняти з жодним інвестором, але дійти до цього джерела можна тільки через довіру та партнерство!». На завершення голова правління ДОО ВГО «Комітет виборців України» зазначив: «Ми плануємо зробити проведення такого моніторингу та складання такого рейтингу постійним. Тому розслаблятися місцевій владі не має сенсу!»

Також під час церемонії нагородження організатори презентували брошуру «Громадськість та місцева влада – ефективні механізми взаємодії», де міститься вся детальна інформація про методологію й результати дослідження 27 міст обласного підпорядкування Донецької області.

Контакти

  • Анастасія Прокопенко
  • Донецька обласна організація ВГО “Комітет виборців України”
  • http://www.cvu.dn.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.