bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Прибудинкові території ОСББ повинні належати мешканцям
04.08.2011

Днями відбулося перше робоче засідання робочої групи з ЖКГ, благоустрою та енергозбереження нещодавно створеного суспільно-експертної ради Миколаївського міськвиконкому.

У принципі, подія пересічна - робоча група повинна була намітити план роботи, вирішити оргпитання. Проте засідання стартувало не по чиновницьким «канонам» - з прес-конференції «Кому належить прибудинкова територія багатоквартирних будинків?» Цим питанням перейнялися багато ОСББ, однак однозначної відповіді на нього законодавство не дає.

З одного боку, згідно зі ст. ст. 41-42 Земельного кодексу ОСББ та ЖБК мають право отримати прибудинкову територію у власність або користування, але з іншого - механізм передачі землі детально не опрацьований. А тому зазвичай ОСББ запускають по «великому колу» з оформленням проекту відведення земельної ділянки, що не по кишені більшості об’єднань співвласників житла.

Розібратися у проблемі вирішили громадські експерти з «Агентства економічного розвитку» з м. Вознесенська. Як розповів керівник «Агентства …» Сергій Авєрков, в його місті була створена коаліція, куди увійшли понад третини всіх вознесенських ОСББ та ЖБК. Її учасники спробували довести, що замість проекту відведення ділянки достатньо розробити техдокументацію. Слід пояснити, що основна різниця між цими поняттями в рівні узгоджень. При ідентичною геодезичної частини проект відведення додатково повинен бути узгоджений у санітарних, природоохоронних органах, органах охорони культурної спадщини і т.д. Відповідно, вартість і терміни проходження такої процедури набагато більше. Для порівняння, у Вознесенську ця процедура, замовити яку можна у ліцензованих госпрозрахункових організацій, коштує близько 3 тис. грн., А в Миколаєві - і всі 10 тис. грн. Але ж ці гроші об’єднання співвласників могло б витратити не на паперові справи, а, наприклад, на цілком відчутне благоустрій тієї ж прибудинкової території.

Учасники створеної у Вознесенську коаліції провели власне дослідження і прийшли до висновку, що передача прибудинкової території повинна здійснюватися шляхом виготовлення техдокументації, що цілком відповідає законодавству, економить кошти ОСББ і допомагає міській громаді в упорядкуванні земельних відносин. Згідно з постановою Кабміну від 26.05.2004 р. проект відводу не потрібно розробляти, якщо земельна ділянка, межі якої визначено в натурі, надається у користування або безоплатно передається у власність без зміни цільового призначення.

А оскільки будівництво багатоквартирних будинків, в радянські часи було неможливо без таких погоджень, отримувати їх повторно немає сенсу, тим більше що прибудинкові території передаються без зміни цільового призначення. Працюючи в архівах, в тому числі і миколаївських, активісти коаліції повністю відновили діяла перш схему відведення землі під будівництво, отримання техумов, погоджень і дозволів. Вони встановили, що, як мінімум, з 60-х рр.. обов’язково готувався проект відведення під житлове будівництво, ділянка визначався в натурі, відводилася земля під клумби, газони, проїзди, дитячі майданчики, видавався акт на право користування. За що діяв у СРСР до Земельного кодексу, використовувати земельні ділянки без визначення їх меж в натурі, взагалі було заборонено. Хіба міг хтось в радянський час побудувати багатоквартирний будинок, порушивши це правило? Звичайно, ні! Учасникам прес-конференції були продемонстровані старі документи і карти, що підтверджують їхню правоту.

Правда, як зізнався С. Авєрков, знайти ці документи було непросто. Наприклад, будівельна документація на багатоквартирні будинки, які будувалися в регіоні, зберігається в ЗАТ «Миколаївський Гіпроград», і за її надання підприємство вимагає оплату. А експерти, що брали участь в дослідженні, спочатку навіть не змогли сформулювати сам запит: яка саме документація потрібна їм від Діпромісто? Щоб підштовхнути місцеві влади до дії, громадські підготували проект рішення про затвердження тимчасового положення про порядок передачі земельних ділянок у користування або власність ОСББ та ЖБК, який має бути розглянутий на найближчій сесії Вознесенського міськради.

Як нагадав голова робочої групи з ЖКГ Миколаївського експертно-громадської ради Михайло Золотухін, за рішенням Миколаївської міськради подібний документ повинен бути до 2014 року розроблений і в нашому місті. Хоча, ясна річ, багато інстанцій вкрай не зацікавлені в тому, щоб прибудинкові території передавалися ОСББ без розробки проектів відведення. Зі свого боку керівник центру «Перспектива» Михайло Антоненко визнав, що в Миколаєві теж існують серйозні проблеми при передачі прибудинкової території ОСББ.

До того ж міськрада приймає рішення про передачу її в оренду на різний термін. Добре, якщо це 49 років. Ну, а якщо, 10 або 15 років? Адже після закінчення цього терміну ОСББ знову необхідно буде готувати об’ємний пакет документів. А як бути, якщо ОСББ створено в 12-квартирному житловому будинку? Адже його мешканці апріорі фінансово не потягнуть витрати на підготовку всієї необхідної документації. Ці та інші проблеми вимагають дозволу на загальнонаціональному рівні.

Ну, а поки ми не отримаємо відповідей від законодавця, потрібно намагатися вирішувати їх на місцях, впроваджуючи локальні нормативно-правові акти, подібні до Вознесенського. 

Контакти

  • Михайло Золотухін
  • Борис Кудар
  • Фонд розвитку міста Миколаєва
  • [email protected]
  • (0512)47-38-79
  • http://frgn.mk.ua/
  • Skype: kudar_boris

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.