bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чи можуть мешканці Рівненщини довіряти своїй місцевій владі?
13.07.2011

У травні-червні фахівці Рівненського КВУ проаналізували газети, затверджені органами місцевого самоврядування для висвітлення свої діяльності, та Інтернет-сайти Рівненської, Дубенської, Здолбунівської, Костопільської, Кузнецовської, Сарненської міськрад на предмет оприлюднення в них прийнятих актів цих рад, їх виконавчих комітетів і мерів міст у місцевій пресі за період з 1 листопада 2010 по 15 травня 2011 року.

Також були направленні листи до цих рад з проханням надати таку інформацію. На основі цих відповідей та результатів моніторингу преси і був підготовлений аналіз. Він показав, що загалом за період дослідження цими міськими радами прийнято 1925 рішень, з яких оприлюднені в офіційних виданнях та на офіційних інтернет-сторінках 443 (23%). Виконавчими комітетами зазначених шести міст загалом було прийнято 1814 рішень, з яких 193 (11%) були оприлюднені. А міськими голова цих міст у цілому було видано 1386 розпоряджень, з яких оприлюднені 191 (14%). Якщо порівнювати загальні кількісні показники оприлюднення в шести містах у процентному співвідношенні за два етапи моніторингу (перший етап проводився за період з 1 червня 2009 по 30 жовтня 2010 року), то в одних випадках відбулося незначне погіршення ситуації, а в інших – суттєве поліпшення.

Простежується зменшення рівня оприлюднення рішень Рівненської міської ради з 51% у першому періоді до 23% у другому. Водночас, Дубенська міськрада навпаки стала опубліковувати свої рішення значно частіше: з 2% у першому періоді до 34% у другому.Значну позитивну динаміку з оприлюднення показала Кузнецовська міська рада: рішення ради – з 10% до 62%, рішення виконкому – з 6% до 35%, розпорядження міського голови – з 1% до 21%.

Не можна не відзначити прогрес Здолбунівської і Костопільської міських рад, які нещодавно нарешті створили свої офіційні веб-сторінки в Інтернеті. І хоча на час моніторингу рішення і розпорядження там майже не розміщувалися, однак будемо сподіватися, що це лише через технічні проблеми і незабаром все виправиться на краще. Щодо роботи офіційних сайтів міських рад, то терміново необхідно на них поліпшити систему пошуку необхідних документів. Адже наразі вона досить незручна не лише для простих користувачів, а й навіть для фахівців. Особливо, коли в документи вносяться зміни.

Наприклад, на сайті Рівненської міськради відкривається текст Статуту територіальної громади міста Рівного, в якому не внесена зміна, прийнята ще у 2003 році, щодо строків оприлюднення рішень ради. Окремо треба виділити як взірцеве розпорядження мера Кузнецовська, яким він вказав підлеглим йому посадовим особам ради на необхідність на протязі 5 днів з моменту реєстрації, забезпечити подання до відділу з гуманітарних питань та внутрішньої політики міськвиконкому рішень міської ради, виконавчого комітету, розпоряджень міського голови (які не містять конфіденційної інформації та не віднесені до документів для службового користування) для подальшого розміщення на сайті ради. Також ним він вказав відповідним відділам міськвиконкому на необхідність забезпечити своєчасне, на протязі двох днів, розміщення рішень на сайті міської ради.

Варто зазначити, що в своєму запиті РОГО КВУ ставив прохання в разі зручності надати матеріали електронною поштою. Позитивно, що Дубенська, Здолбунівська, Костопільська і Кузнецовська ради це зробили. Адже таким способом можна економити і час, і кошти. «Поліпшити існуючу ситуацію суттєво має вступ у силу Закону України «Про доступ до публічної інформації» та ті заходи, які вже були вжиті кожною радою на забезпечення його виконання, – каже голова правління РОГО «Комітет виборців України» Олексій Горецький.Однак, враховуючи результати нашого моніторингу, рекомендуємо відповідальним за це посадовим особам, у тому числі й міським головам, постійно відстежувати стан справ з оприлюднення рішень і невідкладно вживати усіх можливих заходів для його поліпшення. Адже поінформованість громадськості про рішення місцевих органів влади сприятиме їх відкритості і наближеності до громади. У свою чергу це збільшить рівень довіри і виборців, і можливих інвесторів та партнерів до влади».

Тож для поліпшення існуючої ситуації з оприлюднення рішень Рівненський КВУ рекомендує міським радам невідкладно:

  1. Забезпечити розміщення в Інтернеті всіх прийнятих нормативних актів, які не заборонені до оприлюднення законом.
  2. Створити на своїх сайтах системи пошуків нормативних актів, які б дозволяли користувачам швидко і легко їх знаходити.
  3. Після прийняття рішень щодо внесення змін до діючих нормативних актів своєчасно вносити ці зміни і до первинного документа, розміщеного на сайті.

Моніторинг проводився в рамках проекту «Впровадження механізмів відкритості в роботі органів місцевого самоврядування в Рівненській області», який реалізовується РОГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Національного фонду демократії (NED). З повними його результатами можна ознайомитись на сайті організації: cvu.com.ua

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.