bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадські ради б’ють рекорди
07.07.2011

Понад 9 тисяч представників інститутів громадянського суспільства взяли участь в установчих зборах з формування громадських рад при органах виконавчої влади.

Такими є результати загальнонаціонального моніторингу з формування громадських рад при центральних та місцевих органах виконавчої влади, проведеного Українським незалежним центром політичних досліджень та Творчим об’єднанням «ТОРО».

Так, на рівні 23 ЦОВВ виявили бажання брати участь у зборах 1200 осіб; на рівні 27 ОДА та МДА - 3421; на рівні 385 РДА - 5635.

За підсумками зборів 8 тис. 200 осіб увійшли до складу громадських рад різного рівня.

На сьогодні на рівні ЦОВВ сформовано 23 громадські ради (31%). Такий відсоток пояснюється призупиненням формування громадських рад до моменту оновлення структури ЦОВВ та затвердження положень про ці органи відповідно до Указу Президента №370 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади». В той же час на рівні областей, міст Київ та Севастополь сформовано 27 громадських рад (100%).

«Демократичні процедури обрання членів громадських рад, передбачені Постановою Кабміну №996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики», спрацювали. Завдяки процесам формування громадських рад різні сектори громадянського суспільства вперше зійшлися на єдиному діалоговому майданчику, аби розпочати процес вироблення спільних позицій», - наголосив Максим Лациба, керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень.

За словами експерта, формування громадських рад дало поштовх для ІГС та ОВВ до найбільш інтенсивної та результативної співпраці.

Середня кількість членів громадських рад при ЦОВВ складає 40 осіб. Лідером за кількістю членів є громадська рада при Міністерстві закордонних справ України (166 осіб), а от громадська рада при Державній службі автомобільних доріг нараховує лише 9 осіб.

Відповідно до моніторингу, ОДА та МДА в середньому нараховують по 79 членів громадських рад. Рекордсменами є КМДА (222 особи) та Сумська ОДА (217 осіб). Майже у 9 разів менше в громадській раді при Чернівецькій ОДА - 25 осіб.

Цікавим є те, що якісний склад громадських рад на рівні ЦОВВ та ОДА і МДА доволі різниться. Так, представниками громадських рад на рівні ЦОВВ є члени громадських організацій - 39%; професійних спілок та асоціацій - 32%, благодійних організацій - 7%. На рівні ОДА і МДА, відповідно, 67%, 9%, 9%.

На рівні ОДА майже половина членів громадських рад – представники організацій соціального спрямування (46%). Ще 13% громадських рад представляють члени бізнес-асоціацій, 8% - національних культурних центрів та рухів, 6% - спортивних організацій, 5% - правозахисних, 3% - екологічних рухів та асоціацій, 2% - організацій медійної сфери тощо.

Діяльність громадських рад на рівні ОДА відповідно до створених комітетів спрямована на боротьбу із корупцією; соціальну політику; економіку та розвиток підприємництва; освіту, науку, культуру; земельні питання; житлово-комунальне господарство; розвиток громадянського суспільства.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.