bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Американська присяга Україні
17.06.2011

Сто три громадянина Сполучених Штатів Америки присягнули на служіння Україні. 16 червня в Києві відбулася церемонія посвяти нових добровольців Корпусу миру США в Україні. 

Відтепер протягом двох років волонтери працюватимуть пліч-о-пліч з українцями в різних куточках нашої держави, ділячись своїм професійним досвідом.

Американці з різних штатів, різного віку та кольору шкіри, піднявши праву руку, в унісон промовили: «Я урочисто присягаюся, що захищатиму від усіх ворогів, зовнішніх і внутрішніх, і сумлінно виконуватиму Конституцію США. Я приймаю цей обов’язок за власною волею без жодних застережень чи намірів ухилитися. Я старанно виконуватиму мої обов’язки в корпусі миру США, служитиму Україні в міру моїх сил та виявлятиму повагу до її народу. Нехай допоможе мені Бог».

До присяги привів добровольців Надзвичайний і Повноважений посол США в Україні Джон Френсіс Теффт. Він нагадав, що цей рік для Корпусу миру США особливий – минає 50 років від його заснування президентом США Джоном Кеннеді. 

Корпус миру США – це незалежне федеральне агентство американського уряду, фінансується за рахунок коштів американських платників податків. За півстоліття волонтерами побували понад 200 тисяч американців, ними охоплено 120 країн. Україна є лідером за кількістю волонтерів Корпусу миру. Крім новоприбулих, на цей час тут працює 357 добровольців. Програма в Україні діє з 1992 року.

«Найбільше багатство США – це є наші люди», - зауважив на церемонії присяги директор Корпусу Миру в Україні Дагласс Тешнер. «Це дуже благородне рішення зробити щось не для себе, а для інших. У кожного з вас є те, що допоможе змінити Україну на краще. Не варто недооцінювати свій вплив», - звернувся Тешнер до своїх співвітчизників. 

«Впливати» на Україну американські добровольці будуть в першу чергу освітніми заходами. Зараз Корпус Миру в Україні працює в трьох напрямках: викладання англійської мови як іноземної, розвиток громад та розвиток молоді.


«Хтось втілює проекти, допомагає залучити багатотисячні інвестиції, хтось може допомогти декільком молодим людям стати на нормальний шлях, без тютюну і наркотиків»,- прокоментувала ГУРТу директор навчальних програм Корпусу миру в Україні Ірина Крупська.

Добровольці працюватимуть в тих установах, де їх знань і навичок потребують найбільше.

Як розповіла ГУРТу Ірина Косса, Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, в якому вона працює, вже протягом десяти років запрошує до себе волонтерів Корпусу миру. Зокрема, найбільше тут чекають новоприбулих добровольців місцеві вчителі англійської мови.

«Наприклад, вчителі, які викладають у сільських школах, не мають можливості постійно практикувати англійську мову. Тому спілкування з носієм мови дуже важливе», - каже Косса. 

Крім того, цінним є досвід американських викладачів щодо методології викладання. Зараз волонтери допомагають вчителям з Кіровоградської області запроваджувати у школі комунікативний метод викладання.

Допомагала зробити лекції цікавими та інтерактивними в українському ВНЗ і колишня волонтерка Корпусу миру в Україні Кортні Зукоскі. Вона розповіла ГУРТу, що свого часу її дуже здивувало поняття «читати лекції». 

«Я навіть не знала, що це таке - читати лекції. У нас у США усе відбувається у формі дискусій. Коли я почала розмовляти тут із студентами, їм було не зрозуміло, навіщо я з ними розмовляю, а не просто диктую їм конспект», - пригадує Зукоскі, яка в 90-х роках викладала маркетинг в Сімферопольському університеті.

Після дворічного служіння в Україні Кортні Зукоскі вирішила тут залишитися. Зараз вона працює в українському філіалі компанії Microsoft. 

Чоловік Кортні Хорхе Зуковскі також працював волонтером Корпусу Миру в Україні. Зараз він очолює Американську торгівельну палату в Україні.

«Набутий досвід добровольцями Корпусу миру є дуже корисним.. У різних країнах вони отримують лідерські і технічні навички, поглиблене розуміння культур, стають громадянами світу, тим самим посилюють свої позиції на ринку праці», - зауважив Надзвичайний і Повноважений посол США в Україні Джон Френсіс Теффт.

І хоча досвід добровольців завжди затребуваний у США, частина з них залишається в країнах, де вони відбували місію Корпусу миру.

За словами Ірини Крупської, приблизно 30% посланців Корпусу миру в Україні залишилися тут працювати надалі. Не стають перепоною для американських спеціалістів соціальні та побутові умови в Україні. Колишні добровольці згадують, що інколи було важко. Не лише через мовний бар’єр. 

 «Вони живуть тут як середньо статистичні українці, вони не отримують квартиру з євроремонтом тощо. Мають абсолютно скромні умови, як, наприклад, українські вчителі в селах», - пояснює Ірина Крупська.

«Деяким волонтерам важко одразу адаптуватися, потрібно їм постійно допомагати. Інші призвичаюються дуже легко. У нас є волонтерка, яка настільки полюбила українську їжу, що тепер не знає, як без неї буде жити в США. Каже, що українські продукти дуже смачні і корисні», - розповідає співробітниця Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Ірина Косса.

Кортні Зукоскі пригадує, що їй були дуже незвичні українські плацкартні вагони. Важко було в 90-х і без супер-маркетів.

«Тому треба було ходити на базар. Я не могла дізнатися, скільки коштує картопля, бо ціна була у кілограмах. А я не мала уявлення, що таке кілограми, оскільки в нас такого поняття немає. Тому я просто повторювала за іншими людьми: що вони купували, те і я. Продавцям просто казала: «Мені те саме», - з посмішкою згадує Кортні.

Новоприбулі волонтери наразі не встигли сповна зануритися в будні українського життя: розповідають про Україну лише із захопленням.

«Мені тут все подобається! Київ дуже- дуже гарне місто!» - ділиться з ГУРТом Міла Хутен з Колорадо. – «У мене завжди була мрія – працювати волонтером, щоб допомагати людям і ділитися своїми знаннями. Нарешті вона здійснилася». 

Авторка: Мар’яна П’єцух для Ресурсного центру ГУРТ 

Фото та відеозвіт цієї події буде доступний на  ГУРТi незабаром

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.