bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Проблеми в сфері безпеки праці обговорили в Чернігові
21.04.2011

21 квітня 2011 року з нагоди Всесвітнього дня охорони праці Федерація профорганізацій області, разом з управлінням Держгірпромнагляду по Чернігівській області провели засідання за круглим столом “Про стан промислової безпеки, профілактики виробничого травматизму в області та шляхи вдосконалення управління охороною праці”.

За рекомендацією Міжнародної організації праці у 2011 році цей традиційний захід відбувся під девізом: «Система управління охороною праці: шлях до постійного вдосконалення».

Розпочинаючи засідання круглого столу, Микола Богдан, голова Федерації профспілкових організацій Чернігівської області відзначив, що головною метою учасників цього зібрання є привернення уваги кожного роботодавця і працівника до необхідності зниження рівня виробничих ризиків шляхом профілактики травматизму і професійних захворювань, формування свідомого ставлення суспільства до культури безпеки праці.

За останні п’ять років на виробництві трапилось 1213 нещасних випадків, з них 76 зі смертельними наслідками. Протягом минулого року на підприємствах, в установах і організаціях області травмовано 160 працівників, з них 10 смертельно. При загальному зменшенні рівня виробничого травматизму ризик зазнати травми на виробництві продовжує залишатися неприйнятним. А зростання кількості випадків, які не пов’язуються з виробництвом та збільшення звернень працівників до судів свідчить про приховування травматизму.

Не можна миритися з тим, що у галузях економіки області понад 7,5 тис. працівників трудяться в умовах, які не відповідають санітарно-гігієнічним нормам. В умовах перевищення рівня шкідливих хімічних речовин працюють більше 32 тис. чол. При цьому зросла питома вага жінок, працюють в неналежних умовах праці. Причини такого стану мають комплексний характер. На регіональному рівні такими причинами є вкрай недостатні обсяги фінансування як приватними, так і державними роботодавцями заходів з підвищення рівня безпеки і гігієни праці на робочих місцях, відсутність відповідальності роботодавців за порушення законодавства з охорони праці, тотальне скорочення структурних підрозділів і служб з охорони праці в органах управління всіх рівнів, ліквідація промислової медицини.

Як правило після перевірки у службі охорони праці залишається припис на два, три листа, і що характерно, часто виконання приписів потребують тільки організаційних заходів. Потенційну загрозу для працюючих створюють зношені на 50-70 і більше відсотків основні виробничі фонди На окремих підприємствах атестація робочих місць проводиться з порушенням термінів. Значна кількість машин, механізмів, транспортних засобів не відповідає вимогам безпеки і їх подальша експлуатація представляє загрозу для людей. Нерідко сучасне виробництво організовано таким чином, що робітникові доводиться жертвувати захистом та безпекою праці заради високого плану виробництва.

Важливим кроком до забезпечення більшої безпеки праці є колективні дії профспілок. Наукові дослідження та ситуація на підприємствах показують, що коли питаннями охорони праці займаються профспілки, ситуація значно краще, ніж тоді, коли робітники діють самостійно. Федерація профспілкових організацій Чернігівської області приймає участь і через первинні організації спрямовує позитивний вплив на вирішення наголошених вище проблем. В першу чергу зусилля направляються на відпрацювання дієвого механізму співпраці державних наглядових, контролюючих, та органів місцевого самоврядування, профспілкових організацій з питань охорони праці.

Засідання круглого столу продовжилося виступом Анатолія Дуброва, першого заступника начальника управління Держгірпромнагляду по Чернігівській області. Він докладно розповів про завдання по удосконаленню наглядової діяльності з питань охорони праці управління Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України по Чернігівській області на 2011 рік. Анатолій Дубров відзначив, що в області простежується чітка тенденція до зменшення виробничого травматизму, проте було наголошено, що залишається чимало невирішених проблем. Серед так званих “вузьких місць” було названо: стан ліфтового господарства, експлуатація аміачних холодильних установок, атракціонна техніка, розміщення кисневих балонів в палатах закладів охорони здоров’я, використання газу в побуті, стан охорони праці в фермерських господарствах та ін.

Володимир Корогод, заступник начальника Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Чернігівській області розповів про профілактичну роботу по попередженню нещасних випадків, яку проводить Фонд. За його словами, нажаль, кошти на профілактику нещасних випадків на виробництві виділяються за залишковим принципом. Проблемним був виступ заступника директора Вищого професійного училища, який розповів, що через неврегульованість на рівні центральних органів виконавчої влади, в його навчальному закладі працівникам доводиться проходити медичні огляди за власний рахунок. Також в училищі не передбачено штатним розписом посада інженера з охорони праці, хоча великий обсяг роботи того вимагає.

Також виступили та взяли участь у обговоренні питань порядку денного представники Чернігівської обласної санітарно-епідеміологічної станції, Територіальної державної інспекції праці у Чернігівській області, управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації, Деснянської районної у м. Чернігові ради, керівники підприємств області, профспілкові лідери.

На завершення своєї роботи учасники засідання прийняли відповідні рекомендації. Щорічно у понад 100 країнах світу відзначають День охорони праці.

З метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання та громадських організацій до проблем охорони праці 28 квітня в Україні згідно з Указом Президента України від 18 серпня 2006 року № 685/2006 відзначається День охорони праці.

Контакти

  • Віталій Копиш
  • Навчально-методичний центр Федерації профспілкових організацій Чернігівської області
  • [email protected]
  • 0 (462) 95-51-63
  • http://www.nmc.cn.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.