bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Кримська весна розвитку: 38 соціальних проектів за три дні (медіазвіт)
23.05.2012

Мабуть, неможливо повірити, що Ялта, популярний центр міжнародного туризму і відпочинку, на три сонячних травневих дні стала для лідерів громадського сектору України та експертів із Німеччини та США, перш за все, місцем для продуктивної роботи. Проте цифри та факти говорять самі за себе.

Цифри

У Міжнародній конференції «Самоорганізація у світі, що трансформується: як забезпечити собі місце під сонцем?», яка відбулася 17-20 травня 2012 року в рамках Кримської весни розвитку, взяли участь понад 80 учасників, які винесли на обговорення 35 проблемних питань, на вирішення яких, розробили 38 різноманітних проектів

 

Завантажити Книгу відкритого простору ви можете за цим посиланням.

 
Факти

Таким високим показникам сприяв формат конференції –
відкритий простір, із яким учасників ознайомив Джо Тьопфер, фасилітатор заходу з Німеччини. Для присутніх такий формат став приємною несподіванкою, адже довелося відмовитися від звичних доповідей експертів і образу «слухача», а натомість самостійно формувати програму та активно долучатися до обговорення та вирішення питань, що відповідають темі конференції.

«Формат заходу дещо незвичний. Чесно кажучи, боязко було їхати, не знаючи тем доповідей, спікерів. – Ділиться враженнями Михайло Ізюмський, активний блогер порталу ГУРТ, голова правління ГО «Толеранс центр». – Зазвичай учасники масштабних заходів третього сектору, - це одна «велика солянка», яка переїжджає з конференції на конференцію. А тут, на диво для себе, нові обличчя, нові знайомства, нові партнерства. В розрізі учасників конференції побачив по-іншому громадський сектор і став трохи більшим оптимістом щодо його розвитку, ніж був до цього».
 
У рамках заходу учасники запропонували теми, що їх хвилюють. Протягом трьох днів вони мали змогу обговорити та знайти рішення проблемних питань у колі однодумців і тих, хто зможе поділитися своїм успішним досвідом.

 

Серед тем, які не тільки викликали значний інтерес, а й породили жваві дискусії, стали:
     •   Залучення матеріальної бази місцевих органів влади для реалізації соціальних проектів та участь влади міста в підтримці проектів.
     •   Роль жінки на рівні прийняття рішень в українському суспільстві.
     •   Конфлікти і протиріччя в громадській організації: як їх запобігти.
     •   Ініціатива має бути покарана? Як зважитись взяти на себе відповідальність за очікуваний результат.
     •   Чому лідери ОГС активно не використовують можливості організаційного розвитку?
     •   Портал ГУРТ у ТОП-10: який внесок можна очікувати від користувачів.
 
Не секрет, що сьогодні, як ніколи, вирішення багатьох проблемних питань, як на місцевому, так і на національному рівнях, залежить від громадян: їхнього включення в суспільне життя та уміння самоорганізовуватися. Учасники Кримської весни розвитку дійшли висновку, що відкритий простір – один із найбільш ефективних інструментів самоорганізації людей.

У робочій групі «Відкритий простір як інструмент самоорганізації людей», тему якої запропонував Дмитро Коваль, керівник відділу управління проектами Агенства регіонального розвитку «Донбас», відзначили переваги цього інструменту: швидке генерування ідей та вирішення проблем, можливість вибору, високий рівень комунікації, напрацювання контактів, об'єднання однодумців, оперативне планування дій.
 
В одній з робочих груп відбулося обговорення теми «Лідерство та самоорганізація», до якої долучився в режимі онлайн Гарісон Оуен, всесвітньо відомий консультант з організаційного розвитку, батько технології відкритого простору.

«Завдання лідера створювати простір, у якому люди будуть брати на себе відповідальність і досягати результату», - зазначив пан Гарісон.
 

Неодноразово під час конференції обговорювалася тема підприємництва. Порушувалися питання соціального підприємництва, соціально відповідального бізнесу, співпраці ОГС із бізнесом, поширення бізнес-підходів до менеджменту в третьому секторі тощо. Учасники конференції переконані, що підприємливість повинна стати однією з основних якостей представників ОГС України у досягенні бажаних системних змін.

Результатом відкритого простору став не лише обмін досвідом у сфері самоорганізації та пошук альтернативних рішень щодо актуальних проблем, а й пошук однодумців і започаткування спільних ініціатив для їх вирішення, серед них:

     •   Створення сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу;

     •   Впровадження клубних систем для громадських організацій;

     •   Створення мережі громадських інформаційно-консультаційних центрів із питань охорони здоров’я;

     •   Впровадження відновних практик у громади. Розвиток малого бізнесу на селі.

     •   Створення мережі соціальних підприємців;

     •   Сприяння розвитку туристичної галузі, як чинника соціально-економічного розвитку Броварського району Київської області;

     •   Доступ до Інтернету в селі;

     •   Створення ландшафтного парку місцевого значення та етнічного села.

 

Проект «Доступ до Інтернету в селі» передбачає забезпечення доступу до мережі Інтернет районів, у яких на разі з цим труднощі. А в рамках Проекту «Сприяння розвитку туристичної галузі, як чинника соціально-економічного розвитку Броварського району Київської області» планується створення пляжної зони відпочинку та нових екскурсійних піших- і веломаршрутів.

Завершення конференції «Самоорганізація у світі, що трансформується: як забезпечити собі місце під сонцем?» для учасників – це лише початок втілення ідей в життя. Через півроку на нас чекає нова спільна зустріч, на якій кожен із учасників зможе поділитись своїми здобутками та результатами, оскільки Відкритий простір працює завжди!

Комунікаційна команда ГУРТа планує опублікувати найближчим часом унікальні матеріали заходу, інтерв'ю з експертами, консультантами, лідерами місцевих громад, світлими головами нашої країни, які не опускають руки, а шукають творчі та результативні шляхи та рішення для впровадження бажаних системних змін в Україні. Стежте за перебігом життя на порталі ГУРТ, запитуйте, цікавтесь досягеннями інших! Залишайтесь з ГУРТом!

Читайте також:

Кримська весна розвитку: медіазвіт перебігу заходу

Фейсбук-сторінка

Веб-сторінка Кримської весни розвитку 2012

Контакти

  • Євгенія Кравченко
  • Ресурсний центр ГУРТ
  • [email protected]
  • 044-296-1052
  • Київ вул. Попудренка 52 оф.609

Коментарі

Ірина Таран   4345 днів тому   #  

Хочу ще раз подякувати організаторам та всім причетним до даного заходу людям за Кримську весну розвитку. Ці дні були наповнені теплом, любов’ю, щирим бажанням змінити світ на краще, людяністю та середечністю, яка оточувала повсякчас та надихала на великі звершення. Так, це не кінець, це лише перший крок на довгій і щирокій дорозі звершень та досягнень. Я всім учасникам бажаю не зійти з дороги, дійти до кінця і насолодитися результатом цієї подорожі. ДО ЗУСТРІЧІ!!!

  •   Пiдписатися на новi
Вікторія Алєксєєнко   4345 днів тому   #  

Завтра їдемо з партнерами по "третьому сектору" в Одесу на міжрегіональний семінар «Громадська самоорганізація: від ідеї до результатів». Саме там поділюся своїми враженнями від Ялтинської конференції.
Дуже дякую організаторам за чудовий весняний подарунок! В суботньому номері "Райцентра" вийде матеріал з конференції для нашої громади.
Ще раз дякую! До нових зустрічей!

  •   Пiдписатися на новi
Леся Ярошeнко   4345 днів тому   #  

Чекаю на обіцяні унікальні матеріали! Фотопортрети учасників - це з розряду ідей, про які шкодуєш, що вони не тобою придумані. Молодці. І виконання - на рівні.

  •   Пiдписатися на новi
Тетяна Баєва   4344 дні тому   #  

Для мене і сьогодні залишається загадкою, як організатори змогли налаштувати нас на непросту і в той же час дуже цікаву роботу. Ці дні пролетіли в одну мить. Всім дуже дякую за співпрацю. І до праці!!!!

  •   Пiдписатися на новi
Мирослав Николайчук   4344 дні тому   #  

Все було супер, від організації заходу до погоди.
Для всіх нас учасників дуже важливо якнайдовше зберегти той запал в серці і душі, який ми отримали під час конференції. А якщо колись буде продовження,- сподіваюсь всіх ще раз побачити і проаналізувати що кожним з запланованого зроблено і які результати.

  •   Пiдписатися на новi
Ірина Кононова   4176 днів тому   #  

Колективной энергией Крымской весны развития наша организация живет до сих пор. Особенно в такие дни, когда ни сил, ни ресурсов, ни чего нет

  •   Пiдписатися на новi
Вікторія Алєксєєнко   4176 днів тому   #  

Дуже добре, що на світі є альтруїсти, які спроможні організувати чудові зустрічі в Криму, навчити жити в злагоді, доводять, що саме у громадських організаціях нині знаходяться важелі впливу для побудови громадянського суспільства. Попереду нелегкий шлях, але разом - легше. Особливо якщо поряд - ГУРТ.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Шмігельський    4175 днів тому   #  

Товариство організовую від ГО "Молодь Стрийщини" з партнерами з місцевої ТРК "Лан" благодійний аукціон. Продаж картин для того щоб зробити дітям з особливими потребами подарунок до Миколая - сенсорну кімнату. Буде концерт аукціон, а перед тим про всіх митців які долучаться знімуть телевізійні сюжети. Аукціон організовую вперше тому буду радий за допомогу і добрим словом.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Шмігельський    4175 днів тому   #  

конференція справді добре. акції які надихали б дуже необхідні, а то вигораєш. а так є тусовка яка робить позитивні речі думає в тому ж напрямку.

  •   Пiдписатися на новi
Ірина Таран   4175 днів тому   #  

Нічого в житті не трапляється "просто так". "Кримська весна"- це ще один подарунок долі, що приніс ЗМІНИ: новий напрямок роботи, нове бачення проблеми, нові знайомства, нові думки і погляди на ситуацію...Зараз не просто працювати в третьому секторі і бувають моменти, коли "опускаються руки".І тоді ти згадуеш людей, що вже є не просто колегами, а і друзями, телефонуеш, списуєшся по соц.мережі і , спільно з ними, знаходиш оптимальне рішення. Дякую "Кримській весні", що таки друзів-однодумців після події у мене стало більше!!!

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Артьомов   4167 днів тому   #  

Формат Открытого простора "Крымской весны" спровоцировал появлению во мне много результативных и актуальных идей. Неожиданно для себя на этой конференции сделал презентацию о сельской толоке, как механизме развития громады... В числе 38 проектов, аннонсированных на "Крымской весне" есть и наш - "Создание предприятия мастериц прикладного искусства". Теперь однозначно то, что это будет социальное предприятие. Кое - что уже делается в этом направлении. Общественной организации "Товарищество сельских женщин "Акация" сельский совет выделил в аренду несколько помещений, правда, для создания Центра социального сплочения громады села Денежниково. Мы решили не прямиком идти к социальному бизнесу, а несколько окольным путём... Сейчас направили несколько заявок в различные фонды для оказания нам помощи в открытии этого Центра, в оснащении его оборудованием, необходимым для деятельности тренинг-центров вязания, вышивки, бисероплетения, изготовления сувениров и т.д. (необходимые кадры для этого у нас в селе имеются в достатке).Сейчас ведутся переговоры с фермерами- овцеводами нашего и соседних сёл для обеспечения мастериц шерстью... Подыскиваем оборудование для мойки-теребления-окраски шерсти... Из своего опыта знаю, что от идеи до её воплощения проходит минимум 3 года...
Очень жаль, что не попадаю на Открытый простор в Киеве! Надеюсь, что это мероприятие будет достаточно подробно представлено в "Гурте"
Денежниковский сельский голова Сергей Артёмов

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   553 дні тому   #  

Чудова новина про Кримська весна розвитку 2023. Днями переглядала фото спогади.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.